miercuri, 5 iunie 2013

Puterea gandului

MODALITĂŢI DE DEPĂŞIRE A DIFERITELOR TIPURI DE GÂNDURI

Depăşiţi gândurile negre

Supravegheaţi-vă cu atenţie toate gândurile. Atunci când sunteţi asaltaţi de gânduri negre, aveţi o stare depresivă. În acest caz puteţi bea o ceaşcă de lapte ori de ceai. Aşezaţi-vă în linişte. Închideţi ochii, încercaţi să depistaţi cauza depresiei, iar apoi înlăturaţi-o. Cea mai bună metodă pentru a depăşi gândurile negre şi stările depresive ce le însoţesc este să vă gândiţi la lucruri şi acţiuni inspirate. Amintiţi-vă mereu şi mereu că pozitivul învinge negativul. Aceasta este o mare lege a naturii. De aceea, gândiţi-vă întotdeauna la contrariul gândurilor negre ce vă asaltează, la acele lucruri ce vă elevează mintea, la fericire. Uzaţi de puterea imaginaţiei pentru a realiza avantajele stării de fericire şi apoi urmăriţi să trăiţi cu adevărat această stare. Nu ezitaţi să zâmbiţi dacă  simţiţi nevoia şi chiar să izbucniţi în hohote de râs. O altă cale de a vă eleva rapid starea de conştiinţă este muzica. Puteţi nu doar să o ascultaţi, dar chiar să cântaţi dv. înşivă. Metoda este foarte eficientă în alungarea tristeţii. O altă metodă constă în a fugi în aer liber. Starea depresivă va dispărea curând. Aceasta este cea mai uşoară metodă. Metoda de eliminare a gândurilor negre prin forţa voinţei, la comandă, este cea mai eficientă, dar solicită foarte multă energie şi un mare efort de voinţă. Nu oricine poate reuşi pe această cale. Tehnica de înlocuire a gândurilor negative cu substitutele lor pozitive, prin puterea sugestiei, este mult mai uşoară. Într-un timp foarte scurt, sentimentele nedorite vor dispărea. Dacă trăiţi un sentiment de mânie, gândiţi-vă la iubire, dacă sunteţi gelos, meditaţi asupra avantajelor generozităţii. Dacă trăiţi pur şi simplu o stare proastă, reamintiţi-vă o carte bună sau scenariul unui film minunat. Timiditatea va fi învinsă de curaj, ipocrizia de sinceritate, mândria de smerenie. Practica va fi mult facilitată dacă vă selectaţi cu mai mare precauţie compania. Vorbiţi mai puţin şi numai despre subiecte care merită efortul.
 
Stăpâniţi gândurile lumeşti

Gândurile lumeşti vă vor tulbura din plin la începutul noii dumneavoastră vieţi la care vă va permite accesul puterea gândului. La fel şi în cazul practicii meditaţiei şi a aspiraţiei către o viaţă spirituală. Dar dacă veţi fi constanţi în cultivarea unor gânduri spirituale şi în meditaţie, asemenea gânduri vor muri de la sine. Cel mai bun foc ce vă va purifica mintea de gândurile lumeşti este chiar meditaţia. Gândirea pozitivă vă va ajuta mult în obţinerea controlului asupra acestor gânduri. Atunci când sunteţi ocupat în timpul zilei, este posibil să nu găzduiţi în mintea voastră gânduri impure; când însă prindeţi un moment de odihnă şi vă veţi relaxa mental, ele vă vor asalta imediat. Aceste momente de relaxare sunt exact cele în care trebuie să vă sporiţi vigilenţa, devenind mai lucizi. Când e lăsată liberă, mintea are tendinţa să devină exagerat de receptivă, iar dacă aura voastră nu este suficient de purificată, aceasta vă va pune rapid în rezonanţă cu anumite energii malefice ale căror focare mai persistă încă în subconştientul vostru.

Transformaţi gândurile instinctive

Gândirea este de patru feluri: simbolică, instinctivă, impulsivă şi obişnuită (creată de puterea obişnuinţei). Gândirea prin cuvinte este o gândire de tip simbolic. Instinctele sunt însă mai puternice decât simbolurile. Gândurile privitoare la corp, hrană, băutură, baie etc. sunt gânduri generate de puterea obişnuinţei. Gândirea simbolică poate fi cu uşurinţă stopată. Nu acelaşi este însă cazul gândirii instinctive şi al celei impulsive. Pacea şi calmul mental pot fi atinse numai prin eliminarea deplină a mâniei şi grijilor. Prin luciditate şi discernământ toate grijile inutile pot fi evitate. Aşezaţi-vă relaxaţi timp de 15 minute într-o postură confortabilă şi meditaţi asupra curajului, bucuriei, beatitudinii, păcii şi voioşiei. De regulă, la fiinţele obişnuite, mintea lor este ocupată simultan de patru sau cinci tipuri de gânduri referitoare fie la îndatoririle casei, la afaceri, la munca de la birou, fie la corp, mâncare, băutură, gânduri anticipative, planuri de a obţine bani,
gânduri de răzbunare, obişnuitele gânduri referitoare la necesităţile fiziologice baie etc. Atunci când studiaţi o carte la ora 15:30, numai gândul la plăcerea pe care o veţi simţi urmărind meciul de fotbal de la ora 16:00, vă deranjează în studiul dumneavoastră. Numai yoghinii cu mintea cu adevărat focalizată se pot concentra asupra unui unic gând atâta timp cât doresc. Dacă vă priviţi cu atenţie mintea veţi descoperi multe gânduri inconsistente. Cel mai adesea mintea rătăceşte la întâmplare, fără nici un scop. Unui gând referitor la corp şi la necesităţile lui îi va urma o amintire despre un prieten, apoi cum să faceţi să mai obţineţi nişte bani, ba vă este foame ori sete, apoi o scenă din copilărie etc. Dacă, studiindu-vă mintea, veţi reuşi să vă menţineţi concentrat asupra unui unic subiect (să menţineţi un gând consistent), excluzând orice alte gânduri, aceasta este deja o mare realizare, un pas uriaş pe calea controlului gândirii.

Opriţi revenirea gândurilor rele

Să presupunem că gândurile rele staționează cam 12 ore în mintea voastră şi revin o dată la trei zile. Dacă reduceţi staţionarea la numai 10 ore şi le lăsaţi să revină doar o dată pe săptămână, puteţi considera că aţi făcut un anumit progres. Continuând practica, perioada de staţionare şi revenire se vor diminua gradat. Până la urmă, ele vor dispărea în totalitate. Pentru stimulare, comparaţi starea dumneavoastră mentală de acum cu cea de acum un an sau doi. Sesizarea  progresului făcut vă va spori entuziasmul. La început acest progres va fi însă foarte lent, astfel încât o asemenea evaluare a propriei creşteri spirituale va fi mai dificilă.

Supravegheaţi-vă şi spiritualizaţi-vă gândurile

Supravegheaţi-vă gândurile. Controlaţi-le. Fiţi martorul lor detaşat. Ridicaţi-vă deasupra gândurilor, în acea zonă a conştiinţei pure unde nu există gânduri. Impresiile subtile, tendinţele, dorinţele şi pasiunile ce zac ascunse au o influenţă uriaşă asupra vieţii noastre conştiente. Ele trebuie purificare şi sublimate, trebuie să li se dea o turnură spirituală. Ascultaţi, vorbiţi, gândiţi, meditaţi, urmăriţi-vă, înţelegeţi şi cunoaşteţi numai lucruri pozitive. Teama, neplăcerea, ura ascunsă, prejudiciul , intoleranţa, mânia, desfrâul perturbă acţiunea minţii subconştiente. Cultivaţi-vă virtuţile. Purificaţi-vă şi întăriţi-vă mintea subconştientă. Dorinţele, lăcomia etc. întunecă mintea şi o reduc la sclavie. Ea ar trebui eliberată şi readusă la starea ei de puritate originară pentru a putea reflecta Adevărul şi a practica meditaţia. Impulsurile inferioare aparţin doar corpului fizic şi planului mental.

 de Swami Sivananda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu