Diete

                                           DIETA  CU  LAMAIE

In prima zi se consuma sucul de la o lamaie. Se creste doza zilnic cu cate o lamaie pana se ajunge la sapte lamai. Din ziua a 8-a se scade portia cu cate o lamaie pe zi, pana se ajunge iar la o lamaie.
Dieta cu suc de lamaie tine 14 zile. Se face pauza de 2 saptamani si apoi se poate relua. In acest timp regimul alimentar trebuie sa fie foarte usor. Regimul este destul de dur, dar rezultatele sunt spectaculoase.
LUNI:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea sau ceai de plante, fara zahar
Pranz: 2 oua fierte tari, 1 rosie, 300 g spanac, 1 felie paine neagra
Cina: Salata verde cu 1 lingurita ulei de masline si lamaie
MARTI:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea sau ceai fara zahar, eventual cu miere
Pranz: Salata verde cu ulei de masline si lamaie cu crutoane prajite de paine neagra, 2 felii sunca slaba
Cina: Supa de legume, branza degresata de vaci
MIERCURI:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai fara zahar, un biscuit
Pranz: 250 g telina rasa, 1 banana, 1 portocala
Cina: 2 oua fierte tari, 1 felie paine neagra sau graham, salata verde
JOI:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai cu miere si 2 biscuiti
Pranz: 1 ou fiert tare, 200 g morcovi rasi, 200 g cascaval, 1 felie paine neagra sau graham
Cina: 1 iaurt, salata de fructe
VINERI:
Dejun: Sucul de lamaie, 300 g morcovi rasi
Pranz: 2 felii paine neagra prajita, stropit cu ulei de masline, 1 rosie, 2 linguri branza degresata de vaci
Cina: Salata verde
SAMBATA:
Dejun: Sucul de lamaie, 1 felie sunca, 1 felie paine neagra, cafea, ceai fara zahar
Pranz: Salata verde stropita cu lamaie
Cina: 2 oua fierte tari, 300 g morcovi rasi
DUMINICA:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai fara zahar, 2 biscuiti
Pranz: 1 iaurt cu fructe, 3 nuci, 1 mar
Cina: 150 g orez fiert in apa cu sare, stropit cu ulei de masline, salata verde

Regimul acesta se tine in cele doua saptamani in care se bea sucul de lamaie.
Daca nu puteti bea tot sucul de lamaie la dejun, puteti sa-l beti pe tot parcursul zilei.
Dupa aceste doua saptamani urmati un regim disociat astfel: In primele trei zile mancati orez, in urmatoarele trei zile, numai legume, fierte sau crude (dupa preferinte), si in alte trei zile, fructe proaspete.
Beti cat mai mult ceai verde intre mese si apa plata.
Folositi putine condimente ca: sarea, piperul, boiaua.
Inlocuiti-le cu: patrunjel verde, marar, tarhon.
Puteti inlocui sunca cu carne fiarta de pui sau vita sau cu rasol de peste alb.
Nu beti sucuri acidulate si nici bauturi alcoolice pe toata perioada curei.


                     _______________________________________________________________

                                                    DIETA  CU  PEPENE  ROSU

 

MIC  DEJUN:

O cafea neandulcita.

2 biscuiti cu ovaz.

O felie mare de pepene rosu.

PRANZ:

O portie de ciorba de rosii.

Ciuperci pe gratar cu verdeata si cascaval.

O felie mare de pepene rosu.

CINA:

O felie de paine prajita.

2 felii mari de pepene rosu.

Pepenele rosu contine apa in proportie de 92% si poate fi consumat ca gustare intre mese ori de cate ori simtiti nevoia, nedepasind insa 3 kilograme (greutate fara coaja), iar meniul mesei de pranz poate varia, ciorba de rosii putand fi inlocuita cu supa de legume si ciupercile pe gratar cu legume verzi.






              _______________________________________________________________

                                                       DIETA  CU  PESTE




ZIUA 1:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor.
Gustare: un mar
Pranz: 200g peste la gratar sau la cuptor, o salata de andive cu rosii.
Gustare: o cana de lapte batut
Cina: o salata mixta (andive, ardei, mozzarella, iaurt)
ZIUA 2:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor.
Gustare: o portocala.
Pranz: 200g peste la gratar sau la cuptor, o salata de castraveti
Gustare: un mar
Cina: 250 g branza de vaci, un ou, rosii
ZIUA 3:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor.
Gustare: o cana de lapte batut
Pranz: o cutie de ton in suc propriu, cartofi natur
Gustare: o para
Cina: o salata mixta (rosii, ardei gras, masline desarate, mozzarella)
ZIUA 4:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor.
Gustare: un mar
Pranz: 200g peste la gratar sau la cuptor, o salata de telina si morcov
Gustare: o cana de lapte batut
Cina: 250 g branza de vaci, un ou, rosii
ZIUA 5:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor
Gustare: o cana de lapte batut
Pranz: 200g peste la gratar sau la cuptor, salata de andive cu rosii
Gustare: un mar
Cina: o salata mixta (andive, rosii, ardei gras, un ou, iaurt)
ZIUA 6:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor
Gustare: o para
Pranz: 200g peste la gratar sau la cuptor, o salata de castraveti
Gustare: o cana de lapte batut
Cina: 250 g branza de vaci, un ou, rosii
ZIUA 7:
Mic dejun: 2 felii paine neagra, o cana de sana, o cafea cu indulcitor
Gustare: un mar
Pranz: o cutie de ton in suc propriu, doi cartofi natur
Gustare: o cana de lapte batut
Cina: o salata mixta (andive, rosii, masline nesarate, un ou)

Pestele este un aliment care ajuta la controlul greutatii, accelerand arderea grasimilor. Contine foarte putine calorii, dar asigura organismului o mare cantitate de proteine, regland nivelul colesterolului din sange datorita acizilor grasi de tip Omega 3.





                    _______________________________________________________________
                        

                                                                         DIETA  CU  MAZARE      






Mic dejun

La micul dejun, poti pregati 130 grame cereale, 100 ml lapte si 1 mar feliat, amestecat cu cerealele. O alta varianta pentru micul dejun include 1 biscuit cu tarate, 30 gr branza degresata si verdeturi taiate, amestecate cu branza. Cea de-a treia varianta pentru micul dejun contine 1 felie de paine neagra, 10 gr unt sau margarina, 2 lingurite de miere sau gem.

Gustarea de dupa-amiaza

In dieta cu mazare, ai voie sa iei aceasta gustare de doua ori pe zi. O prima gustare poate fi o para cu 125 gr struguri. O a doua optiune poate fi o cantitate de 250 gr iaurt degresat sau 200 gr prune. Cea de-a treia varianta este o cana de iaurt sau un fresh de portocale sau de mere.

Pranz

In ceea ce priveste pranzul, exista 7 variante de preparate, cate una pentru fiecare zi a saptamanii.

Ziua 1: supa de mazare cu cartofi

Pentru supa, taie cartofii, ardeii fara samburi si pranzul. Pune legumele intr-o lingurita de ulei in tigaie, toarna supa, acopera si fierbe 20 de minute. Taie carnatii si pune-i in supa cu mazarea. Fierbe pana da in clocot, apoi asezoneaza cu maghiran, sare si piper.

Ziua 2: omleta cu mazare

Incalzeste mazarea intr-o tigaie. Bate ouale cu 2 linguri de apa, cu sare si piper, apoi toarna-le in tigaie. Adauga sunca si asezoneaza omleta cu sare si piper.

Ziua 3: supa de mazare

Pentru supa, taie prazul rondele si prajeste-le intr-o tigaie. Adauga 200 gr mazare, supa si fierbe 10 minute. Paseaza supa cu mixerul, adauga apoi restul de mazare si smantana. Condimenteaza cu sare, piper si busuioc.

Ziua 4: salata de mazare cu porumb

Fa o salata din mere. Taie merele felii, da-le cu suc de lamaie, taie ceapa verde rondele si amestec-o cu mazarea, porumbul si merele. Fa un sos din iaurt degresat cu sare, curry si piper. Adauga putin bacon si serveste.
Ziua 5: cartofi cu mazare

Taie o ceapa si soteaza-o in unt cu mazare. Toarna supa si fierbe 10 minute. Adauga smantana, asmatui (planta aromatica) si paseaza. Adauga cartofi fierti si pofta buna!

Ziua 6: snitel cu legume

Taie o ceapa si soteaz-o in unt. Adauga mazare, supa de vita si fierbe 10 minute. Amesteca intr-un castron lapte cu faina si hrean de la conserva. Fierbe compozitia si condimenteaz-o cu sare si piper. Fa un snitel din carne de vitel si serveste-l cu legumele gatite.

Ziua 7: Risotto cu mazare

Soteaza ceapa, ardei iute si orez intr-o tigaie. Toarna supa, acopera si feirbe 20 de minute. Adauga mazare, branza rasa, sare si piper. Prajeste oua in unt, sare si piper. Serveste-le cu risotto presarat cu ceapa verde.

Cina

La cina, o prima varianta poate fi oricare dintre optiunile de pranz. Alta varianta de cina dietetica poate fi o felie de paine cu o felie de branza si ridichi oricat de multe. A treia varianta de cina este o salata de mere cu o felie de paine.



                      _______________________________________________________________

                                                                          DIETA   CU   LINTE


O dieta de 7 zile cu linte furnizeaza organismului toti nutrientii de care are nevoie (proteine, carbohidrati si fibre), plus vitamine (A, B1, B2, B3, C, acid folic) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor si zinc).

Dieta de 7 zile cu linte

La micul dejun, in cele 7 zile de dieta, poti alterna urmatoarele alimente







  • 1 ceasca granola, 1 ceasca iaurt simplu, 1 para
  • 1 felie de paine integrala prajita cu crema de branza si rosii
  • 2 felii de paine integrala prajite cu 2 linguri branza de vaci si miere

  • La gustarile din cele 7 zile de dieta poti alterna urmatoarele produse:
  • 1 fruct (dar sa nu fie banana sau struguri)
  • 1 iaurt simplu
  • 1 baton de cereale     
  • La pranz si la cina poti manca anumite feluri de mancare pe baza de linte. Iata ce poti pregati in fiecare zi de dieta (gramajele pentru fiecare fel de mancare sunt suficiente pentru 2 portii).

  • Ziua 1 - clatite din linte
  • 1 cana linte fiarta
  • 1 ceapa rosie maruntita
  • 1 ou
  • 2 linguri faina
  • Paseaza lintea, adauga restul ingredientelor, condimenteaza si formeaza cateva clatite. Incinge cuptorul si coace clatitele. Le poti consuma cu branza si legume proaspete.

    Ziua 2 - supa crema de linte
  • 1 cana linte
  • 1 morcov
  • 2 cartofi medii
  • telina
  • 1 ceapa rosie mica
  • 2 cani supa de legume
  • 1 lingura smantana
  • sare, piper, cimbru
  • Pune legumele la fiert. Intr-o tigaie, rumeneste 200 de grame de piept de pui taiat cubulete. Paseaza legumele pana obtii o supa crema si adauga carnea.

    Ziua 3 - omleta cu piure de linte

    Fa o omleta din 2 oua. Pentru piureul de linte ai nevoie de:
  • 1 cana supa de legume/pui
  • 1 lingura unt
  • 1 cana linte fiarta


  • Adauga ingredientele in blender si paseaza-le. Adauga compozitia intr-o oala si pune-o la fiert la foc mediu pentru 15 minute.    
  • Ziua 4 - linte cu orez

    Fierbe 1 cana de orez si separat prepara un sos din rosii proaspete, usturoi si ceapa. In sosul respectiv, adauga 1 cana de linte fiarta si lasa mancarea sa scada.

    Ziua 5 - linte cu piure de cartofi
  • 1 cana de linte
  • 1 cana supa de legume/pui
  • 1 cana piure de cartofi


  • Fierbe lintea cu supa de legume, apoi adauga piureul de cartofi si amesteca. Poti servi mancarea cu carne de pui sau cu legume proaspete.
  • Ziua 6 - supa de linte
  • 1 cana linte fiarta
  • 100 grame carne afumata
  • 1 mar
  • 2 cani supa de legume
  • sare, piper, cimbru


  • Pune supa intr-o oala, adauga marul taiat cuburi si carnea taiata cuburi. Dupa 5 minute, adauga lintea si mai lasa la fiert cateva minute. Asezoneaza supa.

    Ziua 7 - galuste de linte cu sos de ciuperci
  • 1 cana linte fiarta
  • 1 ou
  • 1 lingura faina
  • 1 ceapa maruntita
  • 1 lingura ulei de masline
  • Paseaza lintea, adauga restul ingredientelor si prajeste galustele. Pentru sosul de ciuperci ai nevoie de 1 ceasca ciuperci feliate, 2 linguri smantana, putin vin alb, pastrunjel si condiment.

  •              _______________________________________________________________

  •                                    DIETA  CU  GRAPEFRUIT



    Mic dejun: 

    - o jumatate grapefuit sau o jumatate pahar suc grapefruit,doua oua fierte si 2 felii sunca slaba

    Pranz:

    - o jumatate grapefuit sau o jumatate pahar suc grapefruit, salata rosii fara sare, 300 grame carne gratar sau 300 grame peste, 1 felie paine prajita, 1 iaurt mic degresat

    Cina:

    - o jumatate grapefuit sau o jumatate pahar suc grapefruit, salata, rosii sau castraveti, 200 grame carne gratar 

    Gustare:

    - 1 cana ceai neindulcit sau lapte cald.

    - consuma cel putin 2 litri de apa plata pe zi,
    - nu sari niciodata peste masa de dimineata,
    - nu consuma mai mult de o cana de cafea zilnic,
    - dezvata-te sa mai "rontai" intre mese,

    - elimina din alimentatie produsele de panificatie, dulciurile si cartofii,

    - urmeaza dieta timp de 10 zile, cu 2 zile pauza, apoi revino la ea, dar nu continua regimul mai mult de doua luni,
    - insoteste dieta cu un program de exercitii fizice moderate ca intensitatate.




                    _______________________________________________________________




                            DIETA CU CARTOFI A JULIEI ROBERTS

    Dieta cu cartofi da rezultate uimitoare in doar trei zile. Cartofii reusesc sa elimine apa in exces din organism si se pot pierde pana la 2 kg in aceste zile de dieta. Un avantaj deosebit este dat de faptul ca nu va mai este foame intre mese deoarece cartofii satura suficient de mult.
    Consumul de cartofi copti sunt o sursa reala de fibre si ofera o protectie impotriva bolilor de inima. De asemenea, cartofii contin vitamine ca: vitamina B6 si C plus potasiu si magneziu.
    Consumul unui cartof copt zilnic asigura 21% de vitamina B6 din doza zilnica necesara.
    Cantitatea de gluten din cartofi protejeaza organismul impotriva unor anumite forme de cancer.
    Va prezentam un meniu simplu pe care trebuie sa-l tineti timp de 3 zile. 
    Mic dejun:
    • paine integrala ( o felie) unsa cu branza de vaci fara grasimi
    • 1-2 feliute de rosii


    Gustare intre mese
    2-3 ridichi

    Pranz
    200 g de cartofi fierti amestecati cu 100 de g de rosii
    Gustare intre mese
    1 mar taiat bucatele si amestecat cu un iaurt
    Cina
    • cartofi copti: max 200 g de cartofi care se ung cu ulei si se condimenteaza putin
    Daca aveti probleme de sanatate si stiti ca organismul nu reactioneaza cum trebuie la diete putin mai drastice nu trebuie sa urmati nicio dieta fara acordul medicului.


                 _______________________________________________________________



                               DIETA  CU  STRUGURI




    Începe-ţi ziua cu o porţie generoasă de struguri şi un măr - acesta trebuie să fie micul dejun în fiecare zi din timpul curei. La prânz, alege una din mâncărurile prezentate mai jos. Cantităţile sunt pentru două porţii, astfel încât să găteşti o dată şi să ai mâncare pentru toată ziua. De-a lungul zilei bea când îţi este sete suc de struguri amestecat cu apă minerală rece şi mănâncă atâtea porţii de struguri câte doreşti.


    Prima zi (pentru 2 porţii, dimineaţa şi seara)


    Piept de pui cu struguri negri
    - 400 g struguri negri 
    - 250 g piept de pui 
    - ulei de măsline 
    -  sare, piper.

    Strugurii se spală, se taie în jumătate şi se călesc cu puţin ulei de măsline. Pieptul de pui se taie fâşii, se sărează, se piperează şi se prăjeşte în ulei. Se adaugă strugurii şi se lasă la foc câteva minute. Se mănâncă cu o felie de pâine neagră.


    A doua zi (pentru 2 porţii, dimineaţa şi seara)




    File de peşte cu varză acră
    - o ceapă 
    -  2 linguriţe de unt 
    - 400 g varză acră 
    - 150 g struguri albi -  zeama de la o jumătate de lămâie 
    - 200 g file de peste

    - o foaie de dafin, cimbru, 2 linguri faina

    Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în unt. Se adaugă varza acră tocată mărunt, foaia de dafin, cimbrul şi 250 ml apă. Se lasă să fiarbă. Strugurii se spală, se taie în două şi se curăţă de sâmburi. Se amestecă cu varza şi se mai lasă 5 minute pe foc. Peştele se sărează, se piperează şi se stropeşte cu zeama de lămâie. Se dă prin făină şi se prăjeşte în unt.

    A treia zi (pentru 2 porţii, dimineaţa şi seara)




    Orez cu morcovi şi struguri
    -  200 g orez 
    -   2 morcovi 
    -  250 g struguri 
    -  o linguriţă ulei de măsline 
    -  sare, piper 
    -  mărar

    Orezul se fierbe în apă cu sare, apoi se spală şi se lasă la scurs. Se amestecă cu mărarul  tăiat şi se condimentează după gust. Deasupra se toarnă linguriţa de ulei. Morcovii se dau pe răzătoarea mică şi se amestecă cu strugurii spălaţi şi tăiaţi în două. Se servesc împreună.


    Strugurii sunt 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber, materii minerale.... Pe langa acestea restul 3%, strugurii, contin vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K, dar si saruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu. Acestea toate au un efect diuretic si sunt benefice pentru tratamentul unor boli precum reumatismul, guta, boli de piele....






  • Prin dieta cu struguri va fi stimulata digestia si se vor elimina toxinele din organism. 
  • Sarurile de mangan care stimuleaza metabolismul zaharurilor si grasimilor, vor influenta benefic functiile hepatice si renale.
  • Datorita proprietatilor lor, strugurii sunt recomandati celor care au nevoie de o mai buna hidratare, dar si de un aport de vitamine: persoane aflate in convalescenta, obosite, stresate.
  • Strugurii nu trebuie sa lipseasca de pe masa persoanelor hipertensive, datorita proprietatilor lor de scadere a tensiunii arteriale.
  • Scaderea in greutate cu ajutorul dietei cu struguri, se explica prin prezenta sarurilor de crom in boabele de struguri.
  • Dieta cu struguri va veni in ajutorul celor care sufera de rinichi prin efectul diuretic si ii va ajuta si pe cei cu activitate intelectuala intensa.



  •                  ________________________________________________                                        


                                                 DIETA  CU  CEAI  VERDE




              Cura de slabire cu ceai verde ajuta la pierderea in greutate sigur si eficient, insa ea nu trebuie perceputa ca pe o cura de slabire de scurta durata, indicat fiind sa o urmati toata viata. Veti observa in scurt timp o scadere in greutate, dar nu renuntati la ceaiul verde, continuati sa-l beti zilnic, ori de cate ori va este sete, eventual cu putina lamaie si putina miere de albine naturala.

    Iata cateva sugestii de meniuri pe perioada acestei cure de slabire cu ceai verde:

    Ziua 1: doua mere, doua caise, 100g fulgi de porumb, 200 ml lapte, 200g peste pe gratar, morcovi la cuptor cu mirodenii, 100 g orez fiert cu rosii, 2 cani de ceai verde

      Ziua 2: un grapefruit cu patru linguri de musli, 200g cirese coapte, 200 g orez salbatic fiert, o portie de calamar fiert, doua oua fierte, 2  cesti de ceai verde


    Ziua 3: ton cu lamaie, salata de spanac si mei, pepene galben, fasole verde inabusita, 2  cani de ceai verde

    Ziua 4: grau incoltit cu doua lingurite de miere salbatica, lapte dulce, biscuiti din faina integrala, o portie de scoici cu orez fiert, 150 g stafide aurii, 2 cani de ceai verde              

        Ziua 5: peste pe gratar, doua oua fierte, patru mere, supa de legume, doua felii de paine din faina integrala, 2  cani de ceai verde


    Durata: 5 zile

    Greutate: 3 kg                          

    Cateva din beneficiile ceaiului verde ar fi:
    - tonifica sistemul nervos si sporeste atentia prin continutul de cafeina (o buna alternativa la cafea)
    - ceaiul verde contine fluoricina, scazand riscul aparitiei cariilor dentare
    - previn aparitia cancerului de piele si ovarian (si in proportie mai mica protejeaza aparitia cancerului in general)
    - imbunatatesc digestia
    - combat constipatia
    - amelioreaza durerile de stomac si colicile renale
    - reduc nivelul colesterolului crescut, protejand impotriva bolilor cardio-vasculare
    - elimina senzatia de oboseala si somnolenta
    - alte substante active precum catechina, theanina si saponina ajuta la tratarea unor afectiuni ale prostatei si ajuta in mentinerea siluetei
    - regleaza tensiunea arteriala
    - aduc beneficii in afectiunile renale
    - au efecte antiinflamatorii etc.
    Ce trebuie stiut insa despre ceiul verde este ca acesta sporeste aciditatea gastrica, intensificand secretia acidului clorhidric. De aceea nu este recomandat ca ceaiul verde sa fie baut pe stomacul gol si nici in doze ce depasesc doua cani pe zi.


                     _______________________________________________________________


                                                DIETA  CU  NUCI               

                 Mic dejun (trei variante)


    - salata de rosii cu ulei de masline si bucatele de migdale. O felie de paine neagra si cafea sau ceai.
    - branza proaspata cu migdale, o felie de paine neagra, un suc de portocale, ceai sau cafea.
    - o felie de paine neagra cu branza de capra, nuci Caju si cateva bucatele de rosii ori ardei.

       Pranz (trei variante)
    - struguri, un pumn de nuci
    - un mar, un pumn de nuci
    - curmale, un pumn de nuci

     Gustare (trei variante)

    - supa de legume
    - salata cu morcovi si iaurt, prune si caise uscate
    -salata sau spanac,  cu branza si ulei de masline        

     Cina (trei variante)

    - supa de cartofi cu marar, salata cu ulei de masline, orice tip de nuci si un pahar de suc din legume (rosie, morcov sau dovlecel)
    - supa de broccoli, salata de ciuperci cu smantana, nuci la alegere, struguri sau prune, un suc natural de fructe (capsuni, cirese sau coacaze)
    - supa de rosii cu busuioc, salata orientala fara ou, un iaurt. 

    BENEFICIILE   NUCILOR  PENTRU  SANATATE :

    Nucile protejeaza inima. Nucile contin o serie de compusi benefici pentru inima, precum potasiul, calciul, magneziul, vitamina E si acizii grasi omega 3. Potasiul, un electrolit, joaca un rol esential  pentru buna functionare a inimii, prin echilibrarea contractiilor muschiului cardiac. Alaturi de calciu si magneziu, potasiul regleaza si tensiunea arteriala.

    Vitamina E previne formarea cheagurilor de sange, iar acizii grasi omega 3 reduc colesterolul. In plus, acizii grasi din nuci relaxeaza si imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange, ceea ce reduce riscul de infarct si atacuri de inima.

    Nucile previn cancerul. Datorita cantitatilor mari de antioxidanti pe care le contin, nucile protejeaza organismul impotriva a numeroase afectiuni, printre care si cancerul. Nucile sunt de mare ajutor in special in prevenirea cancerului de prostata si de san, reducand dezvoltarea tumorilor canceroase.

    Nucile imbunatatesc calitatea somnului. Glanda pineala a organismului produce melatonina, un hormon care induce si regleaza somnul. Insa acest hormon se gaseste si in nuci, care devin astfel gustarea ideala inainte de culcare.
    Nucile controleaza greutatea corporala. Bogate in fibre alimentare, proteine si grasimi nesaturate, nucile reprezinta o gustare extrem de sanatoasa. Nucile pot inlocui cu succes alimentele bogate in grasimi saturate, nocive pentru organismul uman, precum carnea rosie, ouale si lactatele. In plus, nucile reduc depozitele de grasime din zona abdomenului. Pentru a te bucura de toate beneficiile nucilor, cel mai bine este sa le consumi in stare cruda.

    Nucile imbunatatesc simptomele diabetului. Nucile imbunatatesc abilitatea vaselor de sange de a se dilata la persoanele care sufera de diabet si reduc si problemele asociate cu sindromul metabolic, precum hipertensiunea, colesterolul si obezitatea.
    Nucile controleaza greutatea corporala. Bogate in fibre alimentare, proteine si grasimi nesaturate, nucile reprezinta o gustare extrem de sanatoasa. Nucile pot inlocui cu succes alimentele bogate in grasimi saturate, nocive pentru organismul uman, precum carnea rosie, ouale si lactatele. In plus, nucile reduc depozitele de grasime din zona abdomenului. Pentru a te bucura de toate beneficiile nucilor, cel mai bine este sa le consumi in stare cruda.

    Nucile imbunatatesc simptomele diabetului. Nucile imbunatatesc abilitatea vaselor de sange de a se dilata la persoanele care sufera de diabet si reduc si problemele asociate cu sindromul metabolic, precum hipertensiunea, colesterolul si obezitatea.



    Nucile stimuleaza activitatea creierului. Deoarece sunt bogate in acizi grasi omega 3, nucile sunt excelente pentru sanatatea cerebrala. Creierul este format in mare parte din grasimi, care stimuleaza productia de noi celule cerebrale. Astfel, nucile ajuta creierul sa functioneze la cote maxime. 

         

                  _______________________________________________________________




                                                             DIETA  CU  DOVLEAC


    Pentru cei ce doresc sa slabeasca repede fara sa isi riste sanatatea, dieta cu dovleac este alegerea perfecta. Dovleacul nu este un produs alimentar foarte popular, dar cu toate acestea, printre alte legume de gradina are o compozitie unica – de aceea si dieta cu dovleac va fi unica.
    Intai de toate, dovlecii reprezinta un adevarat depozit de vitamine: A, E, C, PP, B. De asemenea contine o cantitate mare de fier. Dieta cu dovleac este recomandat celor care doresc sa slabeasca rapid, celor cu probleme de vad si a celor cu probleme ale sistemului digestiv si circular. Dovleacul poate fi consumat in diverse retete sau ca si suc. Celor care au probleme cu pancreasul li se recomanda dovleacul fiert sau inabusit. De asemenea dieta cu dovleac te ajuta sa scapi de insomnie.
    Dieta cu dovleac ne ajuta sa slabim intrucat dovleacul normalizeaza metabolismul. Urmand dieta cu dovleac timp de doua saptamani veti slabi 8 kilograme. Aceasta dieta cu dovleac este o dieta stricta intrucat trebuie sa renuntati complet la zahar si fructe dulci precum bananele sau struguri pentru a reduce aportul de zahar si sare la minim. Cand tineti dieta cu dovleac puteti consuma bauturi neindulcite: ceai, cafea sau apa plata – se recomanda consumul a 2 l pe zi. Dieta cu dovleac presupune ca ultima masa sa nu fie mai tarziu de ora 18.
    Plan de dieta cu dovleac
    Dieta cu dovleac – Ziua 1 – Doar dovleac
    Mic dejun – salata de dovleac cu morcovi si suc de lamaie. Se recomanda ca aceasta salata sa fie gatita fara sare sau zahar.
    Pranz – Supa de dovleac cu legume (poti adauga morcovi, ardei, rosii, ceapa si putini cartofi). Asezonati cu verdeata.
    Cina – dovleac copt in cuptor
    Dieta cu dovleac – Ziua 2 – Dovleac si fructe
    Mic dejun – Tocana sau salata de dovleac
    Pranz – Supa de legume si cotlet de dovleac sau placinta de dovleac
    Cina – fructe: mere, pere, citrice
    Dieta cu dovleac – Ziua 3 – Adaugam putina carne si biscuiti
    Mic dejun – Salata sau tocana de dovleac
    Pranz – Supa de legume cu dovleac si perisoare din carne, fara cartofi
    Cina – Salata de dovleac si ananas. Puteti adauga cateva crutoane de paine


    Dieta cu dovleac – Ziua 4 – Dovleac si legume
    Mic dejun – Salata sau tocana de dovleac
    Pranz – Supa le legume
    Cina – Tocana de dovleac cu legume si ciuperci
    Acest meniu se repeta timp de doua saptamani. Dieta cu dovleac este o dieta hranitoare si variata.

                    _______________________________________________________________


                                                               DIETA  CU  MERE



    Dieta de o zi - ajuta la pierderea a 500 grame
    Meniu
    08:00 – sandwich: o felie de paine din faina integrala, 50 g branza slaba, un mar;
    10:00 – un mar verde;
    13:00 – se prepara 250 grame de spanac, o ceapa, 175 grame file de curcan, 2 mere. Mai intai se frige fileul de curcan, apoi se adauga restul ingredientelor taiate si se inabuse. Mancarea preparata poate fi decorata cu frunze de menta;
    15:00 – un mar verde;
    17:00 – 250 ml suc proaspat de mere;
    19:00 – salata de mere rase si morcovi, asezonate cu iaurt degresat.


                           Dieta hipocalorica cu mere


    Aceasta dieta va ajuta la pierderea unui kilogram pe zi.

    Meniu
    08:00 – fulgi de porumb sau grau cu felii de mere, stafide si o lingura de miere
    11:00 – un mar verde.
    13:00 – cinci frunze de salata cu doua mere rase, 50g iaurt degresat, 1 lingura ulei de masline si 1 lingurita otet de mere.
    17:00 – un mar verde, 50g branza nesarata de oaie sau de capra.
    19:00 – un mar ras stropit cu zeama de la o jumatate de lamaie

     _______________________________________________________________


    DIETA  CU  APA 



    In cazul in care nu stiati, apa are o veritabila proprietate de a diminua pofta de mancare, o data mancand mai putin cu siguranta veti slabii mai mult,si de aici aparitita si dietei cu apa. In dieta cu apa, apare un principiu fundamental: cu cat vom bea mai multa apa, cu atat ne vom hidrata mai bine si cu atat pofta de mancare va fi mult mai mica . Dupa cum spuneam, dieta cu apa se bazeza pe un consum extrem de mare de apa, ducand la scaderea poftei de mancare, si inca alte efecte benefice.
    Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la o buna circulatie a sangelui, lucuru care duce automat la o mai buna functionare a rinichilor, dieta cu apa aducand pe langa efectele de slabire si anumite avantaje pentru corpul si sanatatea noastra. Un alt lucru foarte important de care sunteti obligat sa tineti cont, este acela ca nu trebuie sa facem exces de apa, acest lucru putand dauna mai tarziu. O recomandare a expertilor ar fi sa beti maxim 10 pahare a cate 200 ml de apa pe zi, treptat, nu toate odata. Apa nu trebuie sa fie nici prea rece , dar nici prea calda. Dieta cu apa va tine maxim 2 saptamani , dupa care veti avea nevoie de o pauza de circa 30 de zile, si sa repetati operatiunea.



    _______________________________________________________________


    DIETA  DE   SLABIT  CU   SPANAC




    Iata in ce consta regimul alimentar pe zile:
    Luni:
    Mic dejun – cafea neagră, neîndulcită, un suc de portocale şi doi biscuiţi de ovăz;
    Prânz – supă de legume cu crutoane, piept de pui la grătar cu salată de roşii şi o cană de ceai verde;
    Cină – sote de spanac cu peşte alb la grătar, încă o cană de ceai verde.
    Marţi:
    Mic dejun – o cană de ceai negru, o felie de pâine hipoglucidică prăjită, un măr mare;
    Prânz – supă de roşii cu ghimbir şi crutoane, salată de fructe
    de mare, ceai verde;
    Cină – friptură de vită la cuptor cu sos de roşii şi oregano, salată verde cu lămâie şi ceai verde.
    Miercuri:
    Mic dejun – un bol de lapte degresat cu cereale integrale, o linguriţă de miere.
    Prânz – ciorbiţă de văcuţă cu smântână slabă, sufleu de dovlecei cu brânză de vaci şi mărar;
    Cină: piept de pui la grătar cu salată de ardei copţi.
    Joi:
    Mic dejun – o cană de cafea neagră, două felii de pâine hipoglucidică prăjite cu două felii de şuncă de curcan;
    Prânz – ciorbă de varză, grătar de vită cu ciuperci sau cu spanac sote, ceai verde;
    Cină – sote de legume cu peşte la grătar.
    Vineri:
    Mic dejun – ceai negru, o felie de pâine prăjită cu brânză degresată;
    Prânz – ciorbiţă de pui, pui la cuptor cu orez, ceai verde;
    Cină – creveţi sau peşte alb la grătar, cu zeamă de lămâie.
    Sâmbătă:
    Mic dejun – orez cu lapte de soia;
    Prânz – supă de ceapă, friptură de miel cu ierburi aromate, ceai verde;
    Cină – salată de ton.
    Duminică:
    Mic dejun – ceai verde, doi biscuiţi de ovăz, un măr verde;
    Prânz – Borş de peşte şi peşte la cuptor cu mirodenii;
    Cină – salată de fructe de mare sau sushi.



    _______________________________________________________________


    DIETA  CU  ANANAS


    Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 si C. Conține de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Stimulând organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.A fost descoperit în sudul Braziliei și al Paraguayului. Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul delicios, parfumat”. A fost adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu anul 1720.Ananasul contine acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1 si C cat jumatate din fructul unei portocale. Totodata, contine o drojdie si un ferment digestiv (bromelina) care digera in cateva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine si care este comparata cu pepsina si papaina. Totodata, ananasul contine deopotriva betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf si saruri minerale.
    Cura cu ananas sau cura Afroditei :  timp de 3 zile mesele de prânz şi seara , se va mânca numai, 2 cotlete de miel la grătar şi 2 felii mari de ananas proaspăt. În timpul mesei nu se consumă băuturi, fără mic dejun, peste zi 1 – 2 litri apă sau ceai din frunze de coacăz negru, frasin. Anasonul conţine o drojdie şi un ferment digestiv care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea lor.


    _______________________________________________________________

    DIETA  CU  OREZ  SI  MERE


    Pe toata durata dietei, nu te vei confrunta cu senzatia de satietate si asta datorita orezului, o sursa de carbohidrati cu asimilare lenta. Pentru efecte si mai bune, alege orezul brun, care are un continut si mai mare de fibre si iti va mentine in limite normale senzatia de foame.
    In ceea ce priveste merele, cele verzi sunt cele mai indicate, avand un continut mai mic de zaharuri si calorii. Singurul impediment al acestei diete este monotonia sa, deoarece va trebui sa consumi pe o perioada determinata de timp aceleasi alimente si in aceeasi combinatie. Perioada minima a dietei este de o saptamana, putand sa o tii chiar si mai mult, dar cu pauze de cateva zile la o saptamana. In urma unei saptamani de dieta cu orez si mere poti slabi pana la 5 kilograme.
    Micul dejun:
    •o cafea fara zahar;
    •50 grame orez fiert;
    •un mar.
    Gustare:
    •un ceai de plante neindulcit (incearca ceaiul de soc pentru efectele sale depurative;
    un iaurt mic, degresat.
    Pranz:
    •100 grame orez fiert in aburi (fara adaos de ulei sau alte grasimi si cu cat mai putina sare);
    •250 grame legume fierte sau la gratar, cu suc de lamaie si condimente;
    •2 mere.
    Cina:
    •100 grame orez fiert (poti sa iti prepari orez cu lapte, cu foarte putin zahar sau indulcitor);
    •200 grame friptura de pui la gratar;
    •un iaurt degresat mic sau o cana de compot putin indulcit;
    •2 mere



    _______________________________________________________________


                                         DIETA  CU  VARZA


    Prin excelenta, varza este un aliment minune, capabil sa stimuleze functiile ficatului (inlesnind catabolismul lipidic), sa detoxifice si sa creasca diureza organismului, ceea ce va duce la necesitatea ingerarii unei mai mari cantitati de apa decat in mod curent. Folosita sub forma de supa, varza reuseste sa va reduca masa corporala cu pana la 5-6 kilograme pe saptamana, cat dureaza cura. Marele dezavantaj al acestei cure ar fi dezechilibrul in principii nutritive pe care il realizeaza, de aceea, va trebui sa fiti precauti in urmarea acesteia.
    Prepararea supei:
    - ingrediente: 8-9 fire de praz, 1 kilogram de rosii, o varza mare (~2kilograme), 3 ardei grasi, 1-2 teline, patrunjel, usturoi, ceapa, leustean etc.
    -dupa taierea zarzavatului, caliti-l la foc iute (un sfert de ora), dupa care puteti adauga usturoiul, leusteanul si patrunjelul. Totul se fierbe in 3 litri de apa. se serveste de preferinta cald.
    LUNI: Supa si multe fructe
    MARTI: Supa, fructe, un cartof copt
    MIERCURI: Supa, fructe si legume
    JOI: Supa, fructe, un pahar de lapte degresat, 1-2 banane
    VINERI: Supa, putina carne slaba (200-150 gr.), salata de rosii cu putin ulei
    SAMBATA: Supa, 200-250 gr. carne slaba, salata de rosii
    DUMINICA: Supa, orez, legume si salata de legume.
    Evitati pe cat posibil sa mancati fasole (puteti manca fasole verde) sau mazare.

                     
                       _______________________________________________________________

                                                           DIETA  CU  TOFU





    Triunghiuri de tofu in crusta de arahide


    Ingrediente (pentru 4 portii):
    400g tofu tare, scurs de apa 300 g orez prefiert  350 ml lapte de orez , 3 fire ceapa vrede, tocata marunt ½ legatura de coriandru proaspat tocat  , 3 linguri ardei gras rosu tocat,  sare,  1 lingurita apa ,1 albus , 50  g arahide prajite , ½ lingurita pudra de ustuori  ,½ lingurita ghimbir pudra ,½ lingurita boia dulce, 2 lingurite ulei de arahide  ulei de gatit
    Taie tofu in 8 felii egale si fiecare felie in 2 triungiuri (pe diagonala). Aseaza-le intre servetele de hartie si pune deasupra lor o tigaie grea, pentru a scoate apa in exces. Lasa-le sa stea asa 20 de minute.
    Fierbe orezul in lapte, la foc mic, timp de 5 minute, apoi adauga ceapa, coriandrul, ardeiul gras si sare dupa gust. Acopera si tine la cald. Bate intr-un bol albusul cu putina sare.
    Marunteste arahidele in robotul de bucataie si amesteca-le cu usuroi, ghimbir, boia si putina sare. Inmoaie fiecare bucatica de tofu in albusul batut, apoi tavaleste-o prin amestecul cu arahide.
    Prajeste-le intr-o tigaie unsa cu ulei, cate doua minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc. Fii cu ochii pe ele permanent ca sa nu se arda!
    Serveste tofu stropit cu putin ulei de arahide, orez si o felie de lamaie.


    Cubulete de tofu dulce-picant

    Ingrediente (pentru 4 portii):
    100g orez cu bob lung prefiert ,2 linguri ulei de rapita  , 400 g tofu cu continut redus de grasime, taiat in cubulete  ,150 ml zeama supa de pui , 60 ml sos Hoisin , 1 lingura sherry , 1 lingurita amidon alimentar , 2 lingurite sos de soia , 1 lingurita miere , ½ lingurita ulei de susan , un praf de boia de ardei iute  , 2 lingurite ghimbir ras  , 2 lingurite usuroi, tocat marunt , 2 cepe verzi, tocate marunt
    Fierbe orezul. Incinge uleiul de rapita intr-o tigaie, la foc mediu. Pune cubuletele de tofu in el si soteaza-le timp de 5 minute pana cand capata o culoare aramie.
    Amesteca bine supa de pui cu sosul Hoisin, sherry, amidonul, sosul de soia, mierea, uleiul de susan si boiaua de ardei. Soteaza 30 de secunde ghimbirul, usturoiul si ceapa si adauga-le in amestecul cu supa. Pune pe foc timp de un minut pana cand se ingroasa putin.
    Pune si bucatelele de tofu in sos si mai lasa pe foc maxim un minut. Serveste cu orezul fiert.

    Pachetele de primavara cu tofu

    Ingrediente (pentru 6 portii):
    800 g tofu tare , 60 ml ulei de masline , 2 catei de usturoi tocati marunt , 1 lingurita ulei de susan,  1 lingurita sos de soia , 350 g spanac , 200-220g ciuperci shiitake (fara codite), feliate 4 cepe verzi tocate ½ legatura menta  , ½ legatura coriandru , 6 foi de orez (diamentrul 20cm)
    Taie tofu in felii subtiri si preseaza-le intre servetele de hartie.



    Amesteca 2 linguri din uleiul de masline cu usturoiul, uleiul de susan si sosus de soia intr-un bol larg. Inmoaie feliile de tofu in acest amestec astfel incat sa fie acoperite bine.
    Incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si prajeste feliile de tofu timp de 15 minutes. Dupa ce se racesc feliaza-le in betisoare subtiri.
    Unge o tigaie cu o lingura de ulei de masline si caleste ciupercile timp de 5 minute pana cand se inmoaie.
    Inmoaie o foaie de orez in apa fierbinte pana cand devine usor maleabila. Pune in ea parti egale de spanac, tofu si ciuperci, presara coriandru si menta. Infasoara totul in foaia de orez. Repeta operatiunea cu restul ingredientelor ramase pana cand obtii 6 pachetele.
    Le poti servi cu un sos de citrice.


    _______________________________________________________________


    SALATA  VIVA  ITALIA


    100 grame de spanac proaspat, 100 grame avocado copt, 100 grame mango, 10 ml zeama de lamaie, o lingura alune de padure, 1 Knorr Salad Dressing cu Ardei si Verdeturi, 20 ml sos de soia.
    Se spala bine frunzele de spanac, se inlatura coditele si se usuca. Se spala avocado si mango, se taie de-a lungul , se scot semintele, se curata de coaja si se taie felii. Se stropeste avocado cu zeama de lamaie. Se rumenesc alunele in tigaia fara ulei. Se pregateste Knorr Salad Dressing cu Ardei si Verdeturi potrivit indicatiilor de pe ambalaj, la care se adauga 2 linguri (20 ml) de sos de soia. Se obtine o salata usoara cu alune crocante care ofera vitalitate si este foarte hranitoare.




    _______________________________________________________________


       SALATA  GRECEASCA CU  BRANZA  FETA

    1 Knorr Salad Dressing Grecesc
    200 grame branza feta 
    o salata de marime mijlocie
    un castravete
    2 rosii mai mici
    10 masline verzi
    10 masline negre
    un ardei rosu mai mic
    Se prepara Knorr Salad Dresiing Grecesc potrivit indicatiilor de pe pachet.
    Se taie branza feta in cubulete sau fasii si se toarna jumatate din dressing-ul pregatit anterior.
    Se rupe salata bucatele, castravetele se taie cubulete, rosiile in bucati si ardeiul cubulete.Se amesteca toate legumele cu restul de dressing si se adauga apoi peste ele, branza feta amestecata in prealabil cu o parte de dressing.



                             _______________________________________________________________




                                                        PASTE  CU  CIUPERCI



    Ingrediente (pentru 4-6 portii):
    450 -500g paste farfalle (fundite) , 1 lingura unt , 350g ciuperci feliate , 1 ceapa medie, tocata , 1 catel usturoi, tocat marunt , sare si piper , 60ml vin alb sec , 150ml smantana , 90g parmezan ras ,2 linguri pantrunjel tocat
    Fierbe pastele si scurge-le.
    Topeste untul intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Adauga ciupercile, ceapa, usturoiul, 1 lingurita de sare si piper. Lasa-le pe foc timp de 12 minute pana cand lichidul se evapora si ciupercile devin moi. Adauga vinul si gateste-le timp de 2-3 minute pana cand vinul se evapora.
    Ia tigaia de pe foc si pune peste ciuperci pastele, smantana , branza si patrunjelul. Amesteca bine pana cand pastele sunt acoperite de sosul format. Mai adauga sare dupa gust. Serveste-le calde.


     _______________________________________________________________

    OTETUL -  MEDICAMENT  NATURAL


    Otetul pastreaza multe din calitatile fructelor din care este preparat. De exemplu, merele sunt bogate in vitamine (in special vitamina C), magneziu si potasiu, dar si in calciu, fier, fosfor, siliciu si sodiu, iar strugurii contin vitaminele B, E, P, dar si minerale: calciu, fier, iod, magneziu, potasiu, sodiu.
    Otetul natural, preparat din fructe, pate fi utilizat nu doar la prepararea unor mancaruri, ci si pentru ameliorarea unor boli si in tratamente cosmetice.
    Otetul din vin
    • Daca raceala va da tarcoale si respirati cu greutate, frecati aripile nasului cu putin otet, iar daca v-a prins gripa, aplicati pe piept, inainte de culcare, o compresa cu un amestec de otet (100 ml) si ulei de floarea soarelui (200 ml). Deasupra compresei puneti un prosop gros de bumbac sau un fular si beti un ceai cald indulcit cu miere.
    • Dupa o zi obositoare, va veti simti mult mai bine daca veti face o baie la picioare folosind apa calda in care adaugati otet.
    • Pentru a reda stralucirea parului, spalati-l cu galbenus de ou amestecat cu ulei de masline, clatiti-l foarte bine, iar in ultima apa adaugati otet de vin sau de mere.
    Otetul de mere

    Cura de slabire cu otet de mere. Daca vreti sa scapati de cateva kilograme fara a recurge la regimuri de slabire drastice, folositi otet de mere. Acesta intensifica metabolismul lipidelor si scade nivelul colesterolului. Un pahar cu apa in care ati adaugat o lingurita de otet de mere, baut cu 10 minute inainte de fiecare masa are proprietatea de a scadea pofta de mancare, ajutandu-va sa slabiti. Daca nu suportati gustul acestuia, puteti adauga o lingurita de miere de albine. Vitaminele si mineralele pe care le contine fac din otetul de mere un puternic antioxidant. Totusi, inainte de a folosi acest remediu, cereti sfatul medicului, deoarece acesta este contraindicat persoanelor care sufera de boli digestive sau renale, hipertiroidie.


    Otetul de mere in cosmetica. Despre o cura de cosmetica pe baza de otet de mere se poate vorbi si in cazul in care decideti sa folositi acest produs pentru a va hrani si infrumuseta tenul. O data la doua saptamani faceti o baie de aburi cu 2 litri de apa si 200 ml de otet de mere pentru a curata pielea fetei in profunzime. Daca aveti tenul gras, puteti sa va stergeti, periodic, fata cu infuzie de otet (2 lingurite la o cana de apa).
    Cura cu otet de mere este recomandata in tratarea unor afectiuni cum ar fi: artrita, ateroscleroza, arsuri,cistita, crampe musculare, migrena, oboseala cronica, sinuzita, sterilitate sau varice. Cura dureaza 3 luni: in prima luna se bea cate o lingurita de otet de mere amestecata cu 250 ml de apa, in fiecare dimineata. In a 2-a luna se face pauza, dupa care tratamentul se reia pentru inca o luna. Cura cu otet are un puternic efect tonifiant si energizant, antioxidant si detoxifiant.
    Reteta pe baza de otet de vin pentru gripa si migrene
    Daca amestecati 1 litru de otet de vin cu 100 g de frunze uscate de menta si lasati totul la macerat timp de 7 zile, veti obtine o solutie care va va scapa de gripa si migrene. Puneti la incalzit 1 litru de apa si cand aceasta clocoteste, adaugati doua linguri de otet aromat. Acoperiti vasul, iar dupa 5-10 minute, faceti inhalatii cu acest amestec. Preparati-l proaspat de fiecare data cand aveti nevoie.


    _______________________________________________________________


                                         RETETA  PENTRU  IMUNITATE


    Ingrediente:
    - o sticluta cu tinctura de propolis;
    - o sticluta cu tinctura de echinaceea;
    - o sticluta cu ulei esential de catina sau 100 gr de catina proaspata sau congelata;
    - 100 gr de polen;
    - miere poliflora cat sa se umple un borcan de 800 gr.

    Preparare:
    Se pun, intr-un borcan de 800 gr, curat si sterilizat, toate ingredientele, mai putin mierea si se amesteca bine, cu o spatula de lemn, dupa care, se adauga miere pana se umple borcanul si se amesteca din nou. Se inchide ermetic si se pune la macerat, la rece (chiar si la frigider) si intuneric (eventual intr-o punga inchisa la culoare) 4-7 zile, timp in care, de doua ori/zi se agita bine borcanul, dupa care ... este gata.
    Se pastreaza in continuare la frigider si se consuma, in fiecare zi, dimineata pe stomacul gol, cate o lingurita.
    Atentie!!! Este si energizant, nu numai intaritor al imunitatii.



    _______________________________________________________________

    LEURDA



    Se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului. Ii place in mod deosebit semiumbra din padurile noastre, unde asterne adevarate covoare de un verde deschis in luna martie, ori la inceputul lui aprilie. Este o planta prin excelenta europeana, care nu s-a lasat pana acum aclimatizata cu succes pe alt continent. In schimb, in toata Europa, de la nord la sud, aceasta planta salbatica este bine cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Descoperirile arheologice arata ca celtii o foloseau in scopuri medicinale si rituale de acum mai bine de 3000 de ani. Dacii numeau leurda "aibuta" (ai = usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Medicul grec Dioscoride prescria acum doua milenii leurda ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv, la fel ca si medicii din Imperiul Roman. Din evul mediu si pana in zilele noastre, "stafeta" studiului si a folosirii leurdei in scopuri medicinale au preluat-o aproape in exclusivitate germanii, care au descris-o in tratatele lor inca din anul 1562, pentru ca dupa... 430 de ani sa o declare "Planta anului" (in 1992) si sa o faca astfel din nou cunoscuta in toata lumea. In prezent, leurda este considerata de cateva ori mai puternica in terapie decat mult galonatul usturoi, caruia numai in ultimele doua decenii i-au fost consacrate cateva sute de studii, care ii obiectiveaza eficienta in vindecare. Fata de usturoi, insa, leurda are o concentratie de principii active de cateva ori mai mare, iar efectele sale vindecatoare sunt - vom vedea - pe masura.Leurda creste mai ales in padurile noastre rarite, unde are suficienta lumina si caldura, preferandu-le pe cele de stejar si de pin, care sunt mai deschise. Creste mai ales in Muntenia, in Transilvania si in sudul Moldovei. Este o planta inalta de 20-50 cm, cu frunze late, de un verde deschis imediat dupa rasarire (pe parcursul anului verdele devine mai inchis), cu flori albe si delicate. Este foarte usor de recunoscut dupa miros, care este practic identic cu cel al usturoiului, cu care este inrudita, asa cum o arata si denumirile stiintifice ale celor doua: leurda este Allium ursinum, in timp ce numele latin al usturoiului este Allium sativum.
    De la leurda se culeg frunzele si, mult mai rar, bulbul. Frunzele se taie primavara devreme, in martie-aprilie, inainte ca planta sa infloreasca, si apoi se prepara imediat ori se depoziteaza la rece, pentru ca altfel se altereaza foarte usor. Bulbul, desi este mai activ in unele boli, nu se recomanda a fi recoltat din flora spontana, deoarece leurda este o planta perena (rasare din bulb de la un an la altul) si prin recoltarea radacinii sale, ea ar fi practic starpita foarte rapid de pe suprafetele unde este culeasa.

    Salata de leurda

    Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic. Se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.

    Tinctura de leurda

    Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (eventual mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoara, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula doua lingurite de tinctura de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.

    Uleiul de leurda

    In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda bine zvantate si apoi tocate fin. Se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul astfel obtinut se lasa sa stea nemiscat intr-un vas vreme de sase ore, apoi se iau cu o lingura impuritatile care s-au ridicat la suprafata. Extractul limpede si omogen ramas se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se patreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza cate doua lingurite de ulei de leurda, de 2-3 ori pe zi.

    Tratamente interne

    * Colesterol marit - un studiu publicat in Germania arata ca mai multe substante continute de leurda, cele mai importante fiind ajoena si adenozina, au efecte de scadere a colesterolului negativ (LDL) din sange. Primavara sunt recomandate curele cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma doua portii de salata de leurda pe zi. Pe parcursul anului se recomanda patru cure, cu o durata de o luna fiecare, cu ulei de leurda, din care se consuma cate doua lingurite, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Aceste cure se recomanda sa fie practicate la sfarsitul fiecarui anotimp, ele avand rolul de a tine sub control valorile colesterolului si de a preveni afectiunile produse de acesta.
    * Hipertensiune - se recomanda tinctura de leurda, din care se iau cate doua lingurite, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza vreme de 6 saptamani, fiind urmat de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se reia. Studiile arata ca mai multe substante din compozitia frunzelor si a bulbului leurdei (cea mai importata este y-glutamil peptida) stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala. Mai mult, leurda are efect vasodilatator, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii.
    * Ateroscleroza, arterioscleroza, prevenirea arteritei obliterante - adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange. Aceasta planta este foarte utila in mentinerea elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Se fac tratamente cu o durata de 3 luni, urmate de o luna de pauza, timp in care se administreaza cate o lingurita de tinctura si cate o lingurita de ulei de leurda, de patru ori pe zi. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea accidentului vascular.
    * Flebita si tromboflebita - leurda are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, Germania, condusa de dr. Stefan Dhein, a dat publicitatii, la sfarsitul anului 2008, un studiu care arata ca administrarea de extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. Leurda are efecte comparabile cu ale clopidogrelului, un medicament de sinteza utilizat contra problemelor cardiovasculare produse de cheagurile de sange si de rigidizarea arterelor. Pentru prevenirea si combaterea acestor afectiuni se recomanda curele cu leurda proaspata (minimum 150 g zilnic), facute pe o perioada de 3-6 saptamani, pe timpul primaverii. In timpul anului, se administreaza tinctura de leurda, cate doua lingurite luate de 4 ori pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de 10-14 zile de pauza.
    * Cardiopatie ischemica, prevenirea infarctului - administrarea uleiului de leurda si a tincturii de leurda este un foarte bun tratament pentru prevenirea si combaterea ischemiei cardiace, ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, hipertensiunii si trombozelor. Se tin cure de cate 8 saptamani, timp in care se administreaza cate doua linguri de ulei de leurda si cate 4 lingurite de tinctura de leurda pe zi. Este important sa fie administrate ambele preparate, pentru ca ele contin principii active diferite, extrase din leurda. Astfel, uleiul din aceasta planta contine principii active ce tin sub control valorile colesterolului si impiedica sclerozarea arterelor, in timp ce tinctura previne hipertensiunea, formarea trombilor si migrarea lor pe artere.
    * Varice si hemoroizi - se recomanda ca anual sa fie facuta o cura cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma salata de leurda, cate 100-200 g pe zi. Este un tratament cu efecte antiinflamatoare asupra venelor, care, conform unor studii in curs de desfasurare, tonifica peretele venos, favorizand chiar reducerea in volum a varicelor.
    * Astm, astm alergic - se recomanda, de asemenea, cura cu salata de leurda, consumata zilnic, pe o perioada de timp cat mai indelungata. Substantele volatile ingerate din leurda ajung in mare masura in plamani, de unde sunt eliminate gradat, exercitandu-si efectele usor bronhodilatatoare, expectorante (elimina excesul de mucus din arborele bronsic) si antiseptice. Se recomanda acelasi tratament si contra bronsitei cronice ori a pneumoniilor recidivante, deoarece are efecte antibiotice si antivirale puternice. Ca adjuvant in emfizemul pulmonar, se recomanda uleiul de leurda, din care se iau doua linguri pe zi.
    * Colita de fermentatie, constipatie - anumite zaharuri continute de frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale normale, fiind de un extraordinar ajutor in multe cazuri de colita de fermentatie sau de constipatie cronica. Se recomanda cura cu salata de leurda, din care se consuma cate 100-150 g zilnic. Tratamentul cu leurda va fi abordat, totusi, cu prudenta de persoanele cu colita, care in primele 3-5 zile vor lua doze mici (10 g) din aceasta planta. Aceasta, deoarece in aproximativ 10% din cazuri s-a remarcat o sensibilitate particulara la principiile active ale leurdei, unele persoane prezentand simptome de atonie digestiva ori de balonare dupa ingerarea plantei.
    * Adjuvant contra viermilor intestinali - se ia ulei de leurda, cate 3 linguri, dimineata, pe stomacul gol. Aceasta doza unica se ia o data la trei zile, pe o perioada de o luna. Tratamentul inhiba proliferarea si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, deoarece leurda, pe langa efectele sale vermifuge, are si o puternica actiune de stimulare a peristaltismului intestinal.
    * Adjuvant in infectia reno-urinara - se administreaza tinctura de leurda, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 12 zile de pauza. Acest tratament are efecte antibiotice, stimuleaza diureza si, nu in ultimul rand, stimuleaza imunitatea organismului. In medicina populara, rezultate foarte bune se obtin si prin aplicatii externe cu frunze de leurda, zdrobite si puse pe zona vezicii urinare sub forma unor cataplasme, care se tin vreme de patru ore zilnic.
    * Raceala, gripa, complicatii bacteriene ale acestora - consumul frunzelor proaspete si administrarea de tinctura de leurda, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, are efect antiviral si antibiotic. De asemenea, leurda reduce febra, combate tusea si ajuta la o vindecare rapida a virozelor respiratorii. Studii facute in Germania arata ca principiile active din aceasta planta activeaza macrofagele, celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile sau diferite particule straine din organism.
    * Dureri si contractura musculara - se recomanda consumul de leurda sub forma de salata, minimum 100 g pe zi. O substanta secretata de aceasta planta (adenozina) actioneaza direct asupra sistemului nervos central, favorizand relaxarea musculara.
    * Combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice - se recomanda cura de primavara cu salata de leurda proaspata. Se consuma minimum doua portii pe zi, in cure de 3-6 saptamani. Ajuta la refacerea rapida a florei intestinale perturbate de antibiotice, stimuleaza imunitatea afectata de aceste medicamente, previne si combate infectiile cu Candida, care apar foarte frecvent la cei care au luat in mod repetat antibiotice.
    * Boala canceroasa - din pacate, un studiu de amploare cu extracte de leurda folosite pentru prevenirea si combaterea cancerului inca nu a fost facut, dar datele preliminare indica aceasta planta ca pe o mare speranta contra acestei afectiuni. Leurda stimuleaza sistemul imunitar, care este "gardianul" ce distruge celulele maligne prezente in permanenta in organism.

    Leurda cultivata

    Apoi, anumiti compusi pe baza de sulf secretati de leurda din belsug (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala directa foarte puternica, pusa in evidenta de mai multe teste de laborator facute in Japonia, India si China. In plus, leurda contine germaniu si seleniu in forma organica, doua substante rar intalnite in regnul vegetal, cu efecte antitumorale exceptionale. Ca atare, se recomanda frunzele de leurda proaspata in consum, minimum 100 g pe zi, in cure cat mai indelungate posibil. Se recomanda contra urmatoarelor tipuri de cancere: bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, cancerul testiculelor, cancer genital la femei (uterin, ovarian), cancer urinar.
    * Deficit de magneziu - se face o cura de primavara cu salata de leurda, din care se consuma, vreme de minimum 3 saptamani, cate doua portii zilnic. Doua sute de grame de frunze proaspete de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Aceeasi cantitate asigura si dublul necesarului de fier, leurda fiind un adevarat panaceu si contra anemiei feriprive.
    * Imbatranire - studiile facute de dr. H. Torok de la "Central Research Laboratory" din Pecs, Ungaria, arata ca extractul alcoolic 
    (tinctura) de leurda este un excelent remediu contra radicalilor liberi, substante instabile, care ataca permanent membranele celulelor organismului, prin aceasta viciind materialul genetic al acestora si producand ceea ce noi numim imbatranire. Ei bine, curele cu tinctura de leurda, cate 4 lingurite luate zilnic, vreme de 60 de zile, incetinesc acest proces, neutralizand radicalii liberi.


    Aplicatii externe

    LEURDA

    * Micoza vaginala - se dizolva doua linguri de tinctura de leurda intr-o jumatate de cana de apa, iar cu solutia astfel obtinuta se fac spalaturi vaginale. Este un remediu prea putin placut ca miros, dar cu un efect foarte puternic de combatere a infectiei cu diferite specii de Candida. De asemenea, acelasi tratament previne si combate suprainfectiile bacteriene care pot aparea dupa o candidoza severa. Este recomandat ca adjuvant si in cancerul ovarian, in cancerul uterin (endometrial), in fazele precanceroase la nivel genital.
    * Micoza unghiilor - pe zonele afectate se pun comprese cu tinctura de leurda nediluata. Se acopera cu folii de nylon (pentru a nu se evapora alcoolul), iar apoi se lasa vreme de 2-4 ore pe zi. Tinctura de leurda astfel aplicata inmoaie unghiile si permite indepartarea zonelor afectate (se face cu ajutorul unei pile de manichiura), distruge ciupercile parazite, favorizeaza cresterea unei unghii noi, neafectata de micoza.
    * Articulatii dureroase (artrita, artrita reumatoida) - frunzele proaspete de leurda se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului pentru snitele, apoi se infasoara pe articulatia dureroasa si se lasa vreme de minimum o ora. In paralel se face o cura cu leurda consumata intern, sub forma de salata, cate 100 g pe zi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare articulare, calmeaza durerea si reda mobilitatea articulatiilor afectate.

    PRECAUTII SI CONTRAINDICATII

    Leurda este contraindicata in perioada alaptarii, deoarece poate dauna calitatii laptelui si poate provoca colici sugarului.
    La pacientii cu gastrita hipoacida, cu dispepsie si cu colita, leurda se va administra cu prudenta, in doze mici la inceput. Aceasta, deoarece poate produce, in cazuri particulare, ce tin de o predipozitie individuala, atonie, balonare, stari de greata, tulburari digestive.


    _______________________________________________________________


    CIUPERCI  UMPLUTE  CU  BRANZA  SI  MASLINE




    Ingrediente :
    10 - 15 ciuperci mai mari, 100 grame branza de oaie,  1-2 gogosari in otet, un ou, 3-4 masline verzi . Se spala bine ciupercile, se elimina piciorusele, care se toaca marunt. La fel se toaca maslinele si gogosarii. Branza se da pe razatoare si apoi se amesteca impreuna cu oul, cu piciorusele ciupercilor taiate marunt, cu gogosarii si maslinele tocate, pana devine totul o pasta compacta. Aceasta compozitie se foloseste la umplerea ciupercilor, care se pun intr-o tava unsa si se dau la 
    cuptor timp de 45 minute , la foc potrivit .


    _______________________________________________________________


    GHIVECI




    Ingrediente:
    • 6 roşii cărnoase
    • 2 cepe
    • 2 dovlecei (400 gr.)
    • 1 vânătă mare
    • 1 ardei kapia roşu
    • 2 căţei de usturoi
    • 3 linguri de ulei
    • 1 foaie de dafin
    • 1 legătură de pătrunjel

    Mod de preparare:

    1.Se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţe, se taie în două, li se scot seminţele, apoi se taie în bucăţi. Se curăţă cepele, se taie în două, apoi în inele subţiri. Se spală dovleceii şi vânăta, li se taie codiţele, apoi se taie în bucăţi (dovleceii să fie fragezi). Se spală ardeiul, se curaţă de seminţe şi de nervuri, apoi se taie în bucăţi. Se curăţă caţeii de usturoi şi se toacă mărunt sau se trec prin presa de usturoi.
    2.Se pune uleiul să se încingă. Mai întâi se călesc bucăţile de vânătă, ardeii, dovleceii, ceapa şi usturoiul, şi se lasă şi ele să se pătrundă. Se adaugă roşiile şi foaia de dafin. Se pune la foc mediu şi se lasă la fiert 40 de minute.
    3.Se adaugă sare şi piper după gust. Se adaugă la urmă pătrunjelul tocat.
    Ghiveciul de legume se serveşte ca fel principal, gustare sau garnitură, alături de pâine prăjită, eventual atinsă uşor de un căţel de usturoi.


    _______________________________________________________________




    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu