Ingrediente: 1 castravete proaspat, 1 lingura sare, 2-3 catei de usturoi, 50 g smantana, 250 g iaurt, 1 ceapa, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit chimen, 1 lingurita miere, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: Se curata castravetele, se spala, se scurge bine, se taie mai intai in 8 (pe lung) si apoi cubulete, care se pun intr-un castron. Se presara cu sare si se lasa sa se patrunda cel putin 10-15 minute. In alt castron se amesteca bine smantana cu iaurtul, pana ce se obtine un sos neted. Se curata ceapa, se da pe razatoarea mica, se incorporeaza in sos si apoi se adauga usturoiul zdrobit, sarea, piperul, nucsoara, chimenul, mierea si la urma de tot mararul verde tocat.
Se toarna sosul peste castraveti, se garniseste salata cu putina verdeata si se serveste ca aperitiv.
____________________________________________________________________________________________
Salata de ton cu ceapa
Ingrediente: 1 conserva ton, 1 conserva porumb, 2 cepe, 4-5 linguri maioneza.
Mod de preparare: Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Porumbul se scurge de zeama lasata in conserva si se pune peste ton. Ceapa curata si spalata se taie marunt si se pune peste celelalte ingrediente impreuna cu maioneza si se amesteca bine.
Se serveste rece.
Mod de preparare: Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Porumbul se scurge de zeama lasata in conserva si se pune peste ton. Ceapa curata si spalata se taie marunt si se pune peste celelalte ingrediente impreuna cu maioneza si se amesteca bine.
Se serveste rece.
____________________________________________________________________________________________
Salata de cruditati si pui
Ingrediente: Un piept de pui, 2-3 morcovi, o telina mica, o salata verde, o legatura ceapa verde, masline, ulei, otet, sare, piper.
Mod de preparare: Pieptul se taie cubulete (e recomandat sa fie congelat) si se fierbe in apa cu putina sare sau vegeta. Morcovii si telina se dau pe razatoarea mare, iar ceapa se taie marunt. Dupa ce se racesc bucatelele de carne, se amesteca cu legumele rase si ceapa. Se adauga, dupa gust, sare, piper, otet si ulei. Salata se aranjeaza pe frunze de salata si se orneaza cu masline.
Se poate orna cu maioneza, iar in acest caz nu se mai adauga ulei la salata.
Mod de preparare: Pieptul se taie cubulete (e recomandat sa fie congelat) si se fierbe in apa cu putina sare sau vegeta. Morcovii si telina se dau pe razatoarea mare, iar ceapa se taie marunt. Dupa ce se racesc bucatelele de carne, se amesteca cu legumele rase si ceapa. Se adauga, dupa gust, sare, piper, otet si ulei. Salata se aranjeaza pe frunze de salata si se orneaza cu masline.
Se poate orna cu maioneza, iar in acest caz nu se mai adauga ulei la salata.
____________________________________________________________________________________________
Legume cu smantana si oua fierte tari
Ingrediente: 500-800 g legume fierte, 3 ouă fierte tari, 150 ml smântână, 50 g unt, 30 g pesmet.
Mod de preparare: Legumele fierte şi strecurate se aşează într-un vas uns cu unt, alternând cu ouăle fierte şi tăiate în felii rotunde. Deasupra, se distribuie smântâna şi se presară pesmetul şi bucăţele de unt. Se introduce în cuptor cu 10 min. înainte de servire.
Mod de preparare: Legumele fierte şi strecurate se aşează într-un vas uns cu unt, alternând cu ouăle fierte şi tăiate în felii rotunde. Deasupra, se distribuie smântâna şi se presară pesmetul şi bucăţele de unt. Se introduce în cuptor cu 10 min. înainte de servire.
____________________________________________________________________________________________
Salata thailandeza cu piept de pui
Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 4 linguri vin rosu sec, 2 linguri amidon, 3-4 bulbi de praz, 1 ardei iute rosu, 2 linguri ulei, 3 linguri sos de soia, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 400 g rosii, 1 legatura coriandru, o salata verde mare, sare.
Mod de preparare: Se spala carnea de pui, se zvanta bine, se taie cubulete si se amesteca, intr-un castron, cu vinul in care s-au incorporat sarea si amidonul. Se pune la rece.
Se spala prazul si ardeiul iute si se toaca marunt.
Se prajeste carnea circa 5 minute in uleiul incins, se adauga prazul si ardeiul iute si se prajesc si ele aproximativ un minut. Se scot din tigaie si se "dreg" cu sosul de soia, zeama si coaja de lamaie.
Se spala rosiile si se taie in 8, iar coriandrul spalat si zvantat se toaca. Se alege salata, se pun deoparte 8-12 frunze mai mici, iar restul se taie fasii.
Se amesteca rosiile taiate cu carnea de pui, cu coriandrul si cu fasiile de salata, se gusta de sare si eventual de piper si se servesc pe frunzele de salata puse deoparte.
Mod de preparare: Se spala carnea de pui, se zvanta bine, se taie cubulete si se amesteca, intr-un castron, cu vinul in care s-au incorporat sarea si amidonul. Se pune la rece.
Se spala prazul si ardeiul iute si se toaca marunt.
Se prajeste carnea circa 5 minute in uleiul incins, se adauga prazul si ardeiul iute si se prajesc si ele aproximativ un minut. Se scot din tigaie si se "dreg" cu sosul de soia, zeama si coaja de lamaie.
Se spala rosiile si se taie in 8, iar coriandrul spalat si zvantat se toaca. Se alege salata, se pun deoparte 8-12 frunze mai mici, iar restul se taie fasii.
Se amesteca rosiile taiate cu carnea de pui, cu coriandrul si cu fasiile de salata, se gusta de sare si eventual de piper si se servesc pe frunzele de salata puse deoparte.
____________________________________________________________________________________________
Salata de radacinoase cu mere si maioneza
Ingrediente: 2 mere, 1 morcov, 1 ridiche neagră, 1/2 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină, 1/2 lămâie, 1 pahar de maioneză amestecată cu 2 linguriţe de muştar, sare.
Mod de preparare: Se curăţă de coajă şi se dau prin răzătoarea cu găuri mari merele şi legumele, se sărează, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă să se macereze o oră. Se amestecă apoi cu maioneza.
Mod de preparare: Se curăţă de coajă şi se dau prin răzătoarea cu găuri mari merele şi legumele, se sărează, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă să se macereze o oră. Se amestecă apoi cu maioneza.
____________________________________________________________________________________________
Salata greceasca
Salata cu ridichi
Ingrediente :
400 grame cartofi mici, o salata mica sau una mare verde, o legatura de ridichi, 1 ardei gras rosu curatat de seminte, 4 rosii galbene, 200 grame sunca cruda feliata, 1 dressing Knorr mediteranean.
Mod de preparare:
Se curata bine cartofii. Se introduc in apa cu sare care fierbe si se lasa in jur de 8 minute sa fiarba, pana devin moi. Se spala salata. Se curata ridichile si se taie rondele. Se spala ardeiul curatat de seminte si se taie in fasii subtiri. Se spala rosiile si se taie bucatele. Din feliile de sunca se fac rulouri. Se amesteca dressing-ul Knorr mediteranean pentru salata cu apa si ulei, potrivit indicatiilor de pe ambalajul produsului. Se pun toate ingredinetele salatei intr-o salatiera , se toarna dressing-ul si se amesteca.Se sareaza dupa gust.
____________________________________________________________________________________________
SALATA GERMANA CU CARTOFI
Ingrediente
sursa : Saveur.com
____________________________________________________________________________________________
VINETE IN SOS DE USTUROI
Ingrediente:
2 dovlecei, 200 gr cascaval, 50 muguri de pin
Mod de preparare :
Spalam dovleceii si ii taiem fasii. Le frigem pe gratar, atat cat sa se rumeneasca. Incingem o tigaie de teflon si prajim mugurii de pin, amestecand permanent, pentru a nu se arde. Taiem cascavalul bastonase de marimea latimii fasiilor de dovlecel. Punem cascaval pe fiecare fasie de dovlecel si rulam. Asezam rulourile pe gratarul incins. Frigem cateva minute ca sa nu se topeasca cascavalul. Punem rulourile pe farfurii si ornam cu muguri de pin.
____________________________________________________________________________________________
Ingrediente
3 rosii medii
1 castravete
1 ceapa rosie, mica
200 g branza feta
50 g masline Kalamata
1 lingurita oregano uscat
2 linguri ulei masline
sare, piper proaspat macinat
Mod de preparare
Spala legume in apa rece si curata ceapa de frunze. Taie rosiile felii, castravetele rondele si ceapa pestisori.
Pune legumele intr-un bol, presara deasupra acestora feta cubulete, oregano uscat si masline.
Stropeste salata cu ulei de masline si potriveste de gust cu sare si piper proaspat macinat.
Poti inlocui branza feta cu telemea de oaie, iar daca vrei un plus de gust, adauga si zeama de la o jumatate de lamaie peste salata.
Foloseste ulei de masline de calitate pentru o aroma specific greceasca.
____________________________________________________________________________________________
Salata cu struguri si creveti
Ingrediente
1 salata verde
2 catei usturoi
5 linguri ulei de masline
400 de grame de creveti cruzi, congelati
oregano, cimbru
100 ml supa
2 linguri suc lamaie
1 lingura mustar
100 g boabe struguri
sare
Mod de preparare
Spala salata si rupe-o in bucati, apoi pune-le intr-un castron. Toarna intr-o tigaie jumatate din cantitatea de ulei si adauga usturoiul maruntit. Crevetii se decongeleaza si se adauga in tigaie alaturi de cimbru, oregano si se prajesc la foc mediu, amestecand continuu, timp de 1 minut. Scoate crevetii deoparte.Toarna supa in tigaie si fierbe-o la foc puternic, amestecand continuu. Adauga o lingura cu suc de lamaie, iar sosul obtinut il torni peste creveti si amesteci bine.
Pentru dressingul salatei se amesteca sucul de lamaie ramas cu mustarul si sarea. Treptat se adauga restul de ulei, in tot acest timp se amesteca continuu. Dressingul se toarna peste salata. Aseaza crevetii si boabele de struguri peste salata si serveste imediat.
____________________________________________________________________________________________
Salata de pui si ciuperci
Ingrediente:
2 piepti pui
8 castraveti murati
600 g ciuperci la conserva
1 ou
150 g iaurt
150 ml ulei
4 linguri mustar
2 legaturi marar
sare, piper
zeama lamaie
Mod de preparare:
Pune pieptul de pui la fiert cu sare, pana cand carnea se desprinde usor de pe os. Arunca apa si lasa puiul la racit.
Pregateste maioneza din oul crud, sare, mustar, iaurt, zeama de lamaie si ulei, amestecate la viteza mare cu mixerul. Rezultatul va fi un sos mai lichid, ideal ca dressing pentru salate.
Toaca marunt castravetii, ciupercile si puiul fiert.
Amesteca ingredientele cu sosul de maioneaza, adauga marar taiat fin, sare si piper dupa gust.
Lasa salata la frigider 2-3 ore inainte de servire.
____________________________________________________________________________________________
Salata de fructe cu miere
Ingrediente:
3 mandrine
1 portocala
200 grame ananas din conserva
200 grame struguri
200 grame capsuni
1 banana
50 ml miere
sucul de la o lamaie verde
coaja de la o lamaie verde
vanilie
menta tocata
Mod de preparare :
Decojeste fructele si taie-le in cubulete. Combina apoi toate fructele intr-un bol mare. Intr-un castron mai mic, amesteca mierea cu sucul si coaja de lamaie verde si vanilia.
Toarna peste fructe si amesteca bine. Transfera salata de fructe in cupe individuale si garniseste cu menta proaspat tocata.
Salata mai poate fi servita si cu frisca si ciocolata rasa pe deasupra.
____________________________________________________________________________________________
Salata cu ridichi
Ingrediente :
400 grame cartofi mici, o salata mica sau una mare verde, o legatura de ridichi, 1 ardei gras rosu curatat de seminte, 4 rosii galbene, 200 grame sunca cruda feliata, 1 dressing Knorr mediteranean.
Mod de preparare:
Se curata bine cartofii. Se introduc in apa cu sare care fierbe si se lasa in jur de 8 minute sa fiarba, pana devin moi. Se spala salata. Se curata ridichile si se taie rondele. Se spala ardeiul curatat de seminte si se taie in fasii subtiri. Se spala rosiile si se taie bucatele. Din feliile de sunca se fac rulouri. Se amesteca dressing-ul Knorr mediteranean pentru salata cu apa si ulei, potrivit indicatiilor de pe ambalajul produsului. Se pun toate ingredinetele salatei intr-o salatiera , se toarna dressing-ul si se amesteca.Se sareaza dupa gust.
____________________________________________________________________________________________
SALATA GERMANA CU CARTOFI
Ingrediente
frunze de patrunjel, piper negru proaspat macinat, 6 linguri otet de vin alb, 1 ceapa mare, taiata felii, 12 felii de bacon, sare, 6-8 cartofi medii
Metoda de preparare
Pune cartofii intr-o oala mai mare, acopera-i cu apa rece si adauga sare. Pune-i la fiert la foc mediu-mare. Cand apa incepe sa fiarba, da focul la mediu. Cand cartofii sunt fragezi, ia-i de pe foc (dupa aproximativ 20 minute).
Intre timp, prajeste baconul intr-o tigaie mare la foc mediu, pana se rumeneste. Sterge-l de surplusul de ulei cu un servetel de bucatarie si taie-l in bucati mai mici.
Scoate cartofii din apa, cojeste-i cat sunt fierbinti si taie-i in cuburi de marime medie. Pune-i intr-un bol mare, adauga baconul si ceapa. Deasupra, toarna uleiul in care ai prajit baconul.
Adauga otetul, sarea si piperul dupa gust. Decoreaza cu patrunjel. Serveste salata calda.
Intre timp, prajeste baconul intr-o tigaie mare la foc mediu, pana se rumeneste. Sterge-l de surplusul de ulei cu un servetel de bucatarie si taie-l in bucati mai mici.
Scoate cartofii din apa, cojeste-i cat sunt fierbinti si taie-i in cuburi de marime medie. Pune-i intr-un bol mare, adauga baconul si ceapa. Deasupra, toarna uleiul in care ai prajit baconul.
Adauga otetul, sarea si piperul dupa gust. Decoreaza cu patrunjel. Serveste salata calda.
____________________________________________________________________________________________
VINETE IN SOS DE USTUROI
Ingrediente
- 2 vinete
- 2 capatani de usturoi
- 2 cepe
- 1 ardei iute
- 100 ml supa de legume
- ulei de masline
- sare
- piper
- ulei
Mod de preparare
1. Spala vinetele, sterge-le cu un servet, apoi taie-le in felii, pe lungime. Infierbanta uleiul intr-o cratita si prajeste-le pe ambele parti. Lasa-le pana se inmoaie, dupa care scoate-le cu spumiera.
1. Spala vinetele, sterge-le cu un servet, apoi taie-le in felii, pe lungime. Infierbanta uleiul intr-o cratita si prajeste-le pe ambele parti. Lasa-le pana se inmoaie, dupa care scoate-le cu spumiera.
2. Separat, curata usturoiul, toaca-l marunt si caleste-l in ulei incins impreuna cu ceapa taiata julien si ardeiul iute rondele.
3. Stinge cu supa de legume si lasa sa fiarba, acoperit, circa 5 minute. La final, condimenteaza cu sare si piper.
4. Asaza feliile de vinete pe farfurii, toarna sosul de usturoi, iar deasupra pune patrunjelul tocat cat mai marunt.
____________________________________________________________________________________________
Ingrediente:
2 dovlecei, 200 gr cascaval, 50 muguri de pin
Mod de preparare :
Spalam dovleceii si ii taiem fasii. Le frigem pe gratar, atat cat sa se rumeneasca. Incingem o tigaie de teflon si prajim mugurii de pin, amestecand permanent, pentru a nu se arde. Taiem cascavalul bastonase de marimea latimii fasiilor de dovlecel. Punem cascaval pe fiecare fasie de dovlecel si rulam. Asezam rulourile pe gratarul incins. Frigem cateva minute ca sa nu se topeasca cascavalul. Punem rulourile pe farfurii si ornam cu muguri de pin.
____________________________________________________________________________________________
Inghetata cu caise
Ingrediente
- 500 g caise
- 100 g zahar
- 300 ml lapte
- 200 ml smantana dulce
- 3 galbenusuri
- 1 fiola cu esenta de vanilie
Mod de preparare
1. Intr-o craticioara, freaca galbenusurile cu 50 g de zahar. Adauga treptat laptele fiert cu zaharul si esenta de vanilie, dupa care pune pe foc, la bain marie, si lasa pana cand se ingroasa crema. Amesteca energic pentru a nu se prinde.
1. Intr-o craticioara, freaca galbenusurile cu 50 g de zahar. Adauga treptat laptele fiert cu zaharul si esenta de vanilie, dupa care pune pe foc, la bain marie, si lasa pana cand se ingroasa crema. Amesteca energic pentru a nu se prinde.
2. Separat, opareste caisele, apoi decojeste-le, scoate samburii si zdrobeste-le cu un blender sau trece-le printr-o sita deasa. La final, incorporeaza smantana batuta bine si crema de lapte.
3. Compozitia astfel obtinuta rastoarn-o intr-un vas si lasa-o la congelator aproximativ 3-4 ore.
____________________________________________________________________________________________
PUI CU BACON
Ingrediente :
300 g cascaval, 300 g broccoli, 8 felii bacon, 1 piept de pui dezosat, marar proaspat, ulei, sare, piper
Cum preparam :
Punem la fiert apa cu sare si cand clocoteste adaugam buchetelele de broccoli si fierbem 3 minute. Scoatem intr-o strecuratoare si dupa ce s-au scrus bine, taiem in bucatele mici. Radem cascavalul pe razatoarea mare. Batem pieptul de pui si il taiem in patru bucati, presaram pe el sare si piper. Pregatim rulourile : asezam 2 felii de bacon una langa alta, punem o bucata de piept peste ele, presaram cascavalul ras, bucatele de broccoli si marar tocat. Rulam cu grija, incingem uleiul intr-o tigaie intinsa si prajim rulourile. La fel facem si cu restul de ingrediente. Se servesc fierbinti.
____________________________________________________________________________________________
ARIPIOARE PICANTE
Ingrediente :
8 aripioare, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, ulei, rozmarin proaspat, sare, piper.
Mod de preparare :
Punem la fiert 2 litri de apa cu sare. Cand clocoteste, punem aripioarele si le fierbem 10 minute. Procedand astfel, se elimina mult mai usor toxinele din carne, iar aripioarele nu se vor mai usca in timpul coacerii, ci vor fi suculente. Le scoatem din apa si le presaram cu sare, piper, boia iute si boia dulce. Le asezam intr-o tava unsa cu putin ulei si coacem 40 minute in cuptor. Scoatem aripioarele pe un platou si le ornam cu crengute de rozmarin.
____________________________________________________________________________________________
CHIFTELUTE DE VITA
Ingrediente :
1 ou, 3 catei de usturoi, 1 cartof, 1 morcov, 600 g pulpa de vita, patrunjel proaspat , ulei pentru prajit, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatam cartoful si morcovul, taiem cuburi si fierbem 15 minute in apa cu sare. Scoatem legumele fierte din apa si le pasam. Tocam carnea de vita. O punem intr-un bol si adaugam piureul de legume, oul, verdeata tocata marunt, usturoiul pisat, sare si piper. Framantam bine si formam chiftelutele. Le prajim in ulei bine incins, pana se rumenesc. Le scoatem pe un prosop de hartie. Se servesc calde.
____________________________________________________________________________________________
ARDEI UMPLUTI CU BRANZA
Ingrediente :
10-12 ardei grasi micuti, 5 catei de usturoi, 500 g branza telemea de capra, 100 ml ulei de masline, 20 ml miere, sare.
Mod de preparare :
Spalam ardeii si le scoatem cotorul cu grija, pentru a nu se crapa. Curatam usturoiul si il tocam marunt. Zdrobim branza cu furculita, o amestecam cu usturoiul si cu mierea, apoi stropim cu ulei de masline. Umplem ardeii cu amestecul de branza. Stropim totul cu ulei de masline. Ii asezam cu scobitura in sus intr-o tava si ii coacem in cuptorul incins timp de 40 de minute, la foc mediu.
____________________________________________________________________________________________
PLACINTA CU SPANAC
Ingrediente :
1 pachet foietaj, 1 kg spanac, 2 cepe, 400 g branza telemea, ulei de masline, piper.
Mod de preparare :
Curatam si spalam spanacul. Punem la fiert 1 litru de apa cu sare. Cand clocoteste, adaugam frunzele de spanac. Fierbem 5 minute apoi le scoatem intr-o strecuratoare. Dupa ce s-au scurs de apa le pasam. Curatam si tocam ceapa. Incingem 3 linguri ulei, prajim ceapa timp de 1 minut si adaugam spanacul. Fierbem 5 minute la foc moderat, dupa care adaugam branza rasa. Presaram piper si amestecam bine.
Pregatim placinta : pe o planseta de bucatarie presaram faina si intindem prima foaie din pachetul de foietaj cu ajutorul unui sucitor. Ungem cu ulei o tava, intindem foaia de aluat si adaugam umplutura. Intindem si a doua foaie de aluat si acoperim cu ea placinta. Coacem in cuptorul bine incins, la foc mediu, pana se rumeneste.
___________________________________________________________________________________________
PERISOARE ESTIVALE
Ingrediente :
1 ou, 500 g carne tocata de pui, 300 g smantana, 30 g orez, marar proaspat, sare, piper.
Mod de preparare :
Fierbem orezul in apa cu sare, pana se umfla. Apoi il punem intr-o strecuratoare, pentru a se elimina surplusul de apa. Amestecam carnea tocata cu ou, orez fiert, marar tocat, sare si piper. Framantam bine si formam perisoare mici, rotunde, pe care le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptor pana se rumenesc usor. Amestecam smantana cu marar tocat. In momentul servirii, punem perisoarele pe farfurii si le adaugam sos de smantana.
___________________________________________________________________________________________
CUS-CUS CU LEGUME
Ingrediente:
2 ardei grasi, 1 vanata, 1 dovlecel, 200 g cus-cus, ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare :
Punem cus-cusul intr-o strecuratoare si tinem 20 minute pe baie de abur, pana se umfla. Spalam legumele. Taiem vanata si dovlecelul rondele. Daca sunt prea mari taiem rondelele pe jumatate. Ardeii ii taiem cuburi. Incingem 5-6 linguri de ulei de masline si prajim legumele 3-4 minute, amestecand continuu. Punem cus-cusul umflat intr-un bol si adaugam legumele si uleiul in care s-au prajit. Asezonam cu sare si piper. Punem pe farfurii si servim cald.
___________________________________________________________________________________________
TARTA CU PIERSICI SI MERE
Ingrediente:
1 pachet aluat foietaj, 4 mere, 4 piersici, 2 galbenusuri, 100 g miez de nuca, 100 g unt, 50 g zahar, scortisoara.
Mod de preparare:
Decojim fructele, scoatem samburele, respectiv cotorul si taiem felii. Intindem foietajul si il punem intr-o tava unsa cu unt. Batem galbenusurile cu zahar si un praf de scortisoara. Ungem tarta cu aceasta compozitie si presaram cu miez de nuca. Punem din loc in loc cubulete de unt si incepem sa asezam feliile de fructe, alternativ. Coacem 30 minute la foc moderat.
___________________________________________________________________________________________
CHIPS-URI DE MERE
Ingrediente :
2 mere mari
2 lingurițe rase de scortisoara
1/2 linguriță de nucșoară
opțional - 2-3 lingurițe de fructoză
Mod de preparare :
1. Incălzești cuptorul la 120-130 grade
2. Acoperi o tava cu hârtie de copt și o pui deoparte.
3. Cu un cuțit, tai felii (rondele) subțiri merele . Scoți semințele.
4. Într-un vas puțin adânc, combini scorțișoara și nucsoara și fructoza. Adaugi feliile de mere și le amesteci să se pudreze egal.
5. Așezi feliile de mere pe hârtia din tavă, pui tava la cuptor și o ții până se usucă și devin crocante.
În funcție de grosimea feliilor, poate dura și 2 ore.
___________________________________________________________________________________________
TORT CU BRANZA DULCE
Ingrediente :
Aluat : 1 kg faina, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 l lapte, 50 gr drojdie, 150 gr unt sau ulei, 200 gr zahar tos, vanilie, coaja de la o lamaie, sare.
Mod de preparare :
Drojdia impreuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute , dupa care se pune peste faina , adaugand apoi cele doua oua intregi, cele 2 galbenusuri, zaharul dizolvat in prealabil in laptele caldut, sarea, vanilia, coaja de lamaie. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul adaugand cate putin unt topit sau ulei, pana ce aluatul este gata. Se considera ca aluatul este suficient de framantat atunci cand apar mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Intr-o forma rotunda, cu peretii mai putin inalti, unsa cu putin unt si presarata cu faina, se pune o foaie din aluat, groasa de 2 cm. Din acelasi aluat se impleteste un sul de grosimea degetului care se aseaza de jur imprejurul formei. Deasupra se intinde umplutura formata din branza de vaci , amestecata cu grisul fiert, zaharul, ouale si mirodeniile. peste umplutura se pun alte doua suluri din aluat impletit. Se lasa la loc caldut sa creasca 20-30 minute. Se coace la foc potrivit 45-50 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, din care apoi se scoate cu multa grija.
___________________________________________________________________________________________
PRAJITURA CU ROM SI CIOCOLATA
ARDEI UMPLUTI CU BRANZA
Ingrediente :
10-12 ardei grasi micuti, 5 catei de usturoi, 500 g branza telemea de capra, 100 ml ulei de masline, 20 ml miere, sare.
Mod de preparare :
Spalam ardeii si le scoatem cotorul cu grija, pentru a nu se crapa. Curatam usturoiul si il tocam marunt. Zdrobim branza cu furculita, o amestecam cu usturoiul si cu mierea, apoi stropim cu ulei de masline. Umplem ardeii cu amestecul de branza. Stropim totul cu ulei de masline. Ii asezam cu scobitura in sus intr-o tava si ii coacem in cuptorul incins timp de 40 de minute, la foc mediu.
____________________________________________________________________________________________
PLACINTA CU SPANAC
Ingrediente :
1 pachet foietaj, 1 kg spanac, 2 cepe, 400 g branza telemea, ulei de masline, piper.
Mod de preparare :
Curatam si spalam spanacul. Punem la fiert 1 litru de apa cu sare. Cand clocoteste, adaugam frunzele de spanac. Fierbem 5 minute apoi le scoatem intr-o strecuratoare. Dupa ce s-au scurs de apa le pasam. Curatam si tocam ceapa. Incingem 3 linguri ulei, prajim ceapa timp de 1 minut si adaugam spanacul. Fierbem 5 minute la foc moderat, dupa care adaugam branza rasa. Presaram piper si amestecam bine.
Pregatim placinta : pe o planseta de bucatarie presaram faina si intindem prima foaie din pachetul de foietaj cu ajutorul unui sucitor. Ungem cu ulei o tava, intindem foaia de aluat si adaugam umplutura. Intindem si a doua foaie de aluat si acoperim cu ea placinta. Coacem in cuptorul bine incins, la foc mediu, pana se rumeneste.
___________________________________________________________________________________________
PERISOARE ESTIVALE
Ingrediente :
1 ou, 500 g carne tocata de pui, 300 g smantana, 30 g orez, marar proaspat, sare, piper.
Mod de preparare :
Fierbem orezul in apa cu sare, pana se umfla. Apoi il punem intr-o strecuratoare, pentru a se elimina surplusul de apa. Amestecam carnea tocata cu ou, orez fiert, marar tocat, sare si piper. Framantam bine si formam perisoare mici, rotunde, pe care le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptor pana se rumenesc usor. Amestecam smantana cu marar tocat. In momentul servirii, punem perisoarele pe farfurii si le adaugam sos de smantana.
___________________________________________________________________________________________
CUS-CUS CU LEGUME
Ingrediente:
2 ardei grasi, 1 vanata, 1 dovlecel, 200 g cus-cus, ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare :
Punem cus-cusul intr-o strecuratoare si tinem 20 minute pe baie de abur, pana se umfla. Spalam legumele. Taiem vanata si dovlecelul rondele. Daca sunt prea mari taiem rondelele pe jumatate. Ardeii ii taiem cuburi. Incingem 5-6 linguri de ulei de masline si prajim legumele 3-4 minute, amestecand continuu. Punem cus-cusul umflat intr-un bol si adaugam legumele si uleiul in care s-au prajit. Asezonam cu sare si piper. Punem pe farfurii si servim cald.
___________________________________________________________________________________________
TARTA CU PIERSICI SI MERE
Ingrediente:
1 pachet aluat foietaj, 4 mere, 4 piersici, 2 galbenusuri, 100 g miez de nuca, 100 g unt, 50 g zahar, scortisoara.
Mod de preparare:
Decojim fructele, scoatem samburele, respectiv cotorul si taiem felii. Intindem foietajul si il punem intr-o tava unsa cu unt. Batem galbenusurile cu zahar si un praf de scortisoara. Ungem tarta cu aceasta compozitie si presaram cu miez de nuca. Punem din loc in loc cubulete de unt si incepem sa asezam feliile de fructe, alternativ. Coacem 30 minute la foc moderat.
___________________________________________________________________________________________
CHIPS-URI DE MERE
Ingrediente :
2 mere mari
2 lingurițe rase de scortisoara
1/2 linguriță de nucșoară
opțional - 2-3 lingurițe de fructoză
Mod de preparare :
1. Incălzești cuptorul la 120-130 grade
2. Acoperi o tava cu hârtie de copt și o pui deoparte.
3. Cu un cuțit, tai felii (rondele) subțiri merele . Scoți semințele.
4. Într-un vas puțin adânc, combini scorțișoara și nucsoara și fructoza. Adaugi feliile de mere și le amesteci să se pudreze egal.
5. Așezi feliile de mere pe hârtia din tavă, pui tava la cuptor și o ții până se usucă și devin crocante.
În funcție de grosimea feliilor, poate dura și 2 ore.
___________________________________________________________________________________________
TORT CU BRANZA DULCE
Ingrediente :
- 1 blat de tort
- 500 g branza de vaci
- 3 plicuri cu intaritor de frisca
- 50 g zahar
- 1 pliculet cu zahar vanilat
- 500 ml frisca
- visine din visinata sau compot
- 300 g ciocolata menaj
Mod de preparare:
1. Intr-un castron, amesteca branza de vaci cu zaharul si zaharul vanilat.
2. Separat, bate cu intaritorul frisca, dupa care inglobeaz-o in branza frecata cu zaharul.
3. Taie blatul de tort in trei, daca poti la fel de groase. Pe primul blat, asaza din loc in loc visine. Acopera cu o parte generoasa de crema de branza si frisca.
4. Acopera cu al doilea blat si procedeaza la fel ca la primul. Din nou, cu ultimul blat.
5. Imbraca tortul cu restul de crema si rade deasupra ciocolata, apoi lasa la rece cateva ore.
___________________________________________________________________________________________
BOMBOANE RAFAELLO
Ingrediente :
- 300 g lapte praf
- 200 g zahar pudra
- 200 g unt moale
- 250 g nuca de cocos + 50 g pentru tavalit bomboanele
- Pentru umplut migdale , nuci, stafide , alune sau ce doriti
Mod de preparare :
Toate ingredientele le framantam bine intr-un bol, cu mana de preferinta dar se poate si cu o lingura de lemn .
Cand obtinem un aluat omogen si dens , punem la frigider cam 2 ore .
Din aluatul acesta formam bomboanele , luam aluat cu o lingurita –in acest fel vom avea cam aceiasi marime la bomboane .
In mijlocul fiecarei bomboane punem cate o migdala, alune etc. si le mai formam putin cu mainile.
Fiecare bomboana o rostogolim in nuca de cocos.
Se pastreaza intr-o cutie, caserola la frigider.
___________________________________________________________________________________________
PASCA CU BRANZA DE VACI
Ingrediente :
Aluat : 1 kg faina, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 l lapte, 50 gr drojdie, 150 gr unt sau ulei, 200 gr zahar tos, vanilie, coaja de la o lamaie, sare.
Umplutura : 1 kg branza de vaci, 4 oua, 2 linguri de gris fiert, 200-300 gr zahar pudra, 100 gr stafide, 1 praf zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, sare.
Mod de preparare :
Drojdia impreuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute , dupa care se pune peste faina , adaugand apoi cele doua oua intregi, cele 2 galbenusuri, zaharul dizolvat in prealabil in laptele caldut, sarea, vanilia, coaja de lamaie. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul adaugand cate putin unt topit sau ulei, pana ce aluatul este gata. Se considera ca aluatul este suficient de framantat atunci cand apar mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Intr-o forma rotunda, cu peretii mai putin inalti, unsa cu putin unt si presarata cu faina, se pune o foaie din aluat, groasa de 2 cm. Din acelasi aluat se impleteste un sul de grosimea degetului care se aseaza de jur imprejurul formei. Deasupra se intinde umplutura formata din branza de vaci , amestecata cu grisul fiert, zaharul, ouale si mirodeniile. peste umplutura se pun alte doua suluri din aluat impletit. Se lasa la loc caldut sa creasca 20-30 minute. Se coace la foc potrivit 45-50 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, din care apoi se scoate cu multa grija.
___________________________________________________________________________________________
Ingrediente :
- Pentru foi:
- 4 oua intregi
- 9 linguri de ulei
- 9 linguri de zahar
- 3 linguri de lapte
- o lingurita de amoniac
- 600gr faina
- ulei pentru uns tava
- Pt crema :
- 50gr unt
- 700ml lapte
- 250gr biscuiti
- 50gr ciocolata cu lapte
- 15ml esenta de rom
- 3linguri de zahar
- 2 lingurite de cacao
- Pt glazura:
- 100gr ciocolata cu lapte
- 100gr ciocolata alba
- 50gr ciocolata amaruie
- 170ml frisca lichida
MOD DE PREPARARE :
Se prepara foile astfel:ouale se mixeaza foarte bine cu zaharul,se adauga apoi uleiul si laptele amestecand cu o lingura de lemn apoi amoniacul.La final adaugam faina treptat si amestecam in bol apoi pe blatul de lucru tapetat cu faina framantam sa se incorporeze bine faina.Impartim aluatul in 3 parti egale.ungem dosul unei tavi cu ulei si intindem cate o foaie subtire(la coacere va creste).Coacem in cuptorul preincalzit la 145 de grade 20-25min(in functie de cuptor) pana se rumenesc frumos.Le scoatem pe hartie de copt cu grija,si nu le suprapunem(sunt fragede).Una din cele 3 foi o sa o folosim la crema..deci o alegem pe cea mai putin aspectuoasa..
Crema:
Biscuitii si foaia de prajitura se macina marunt(eu am folosit robotul de bucatarie).Din cantitatea de lapte luam o jumatate de cana si dizolvam cele 2 lingurite de cacao in el.Restul il punem pe foc.Adaugam untul,ciocolata maruntita ,zaharul si cand este fierbinte cacao si esenta de rom.Il turnam fierbinte peste biscuiti si foaia maruntita.Amestecam bine..daca este prea groasa mai incalziti lapte si turnati peste crema..Cu crema fierbinte ungem o foaie apoi asezam cea dea doua foaie presand usor,cu grija sa nu se rupa..
Glazura:
Se marunteste ciocolata cu lapte,amaruie si 50gr din ciocolata alba.Se adauga 150ml frisca lichida si se lasa pe foc mic s ase topeasca ciocolata..amestecam usor(nu trebuie sa fiarba).Dupa ce s-a topit ciocolata si s-au omogenizat luam de pe foc..calduta o turnam usor peste cea de a doua foaie si o intindem uniform..
Restul de ciocolata alba se topeste cu 20ml frisca lichida si o folosim pentru ornat..cu poshul sau cu o lingurita trasam cerculete..linii ce dorim pe suprafa glazurii de ciocolata..eu am folosit lingurita ..
Lasam 5-6 ore pentru a se inmoia foile apoi o portionam..
sursa : bucataras.ro
___________________________________________________________________________________________
NUCI UMPLUTE
Ingrediente :
Ingrediente :
- aluat
- 200 g untura
- 3 oua
- 100 g zahar
- 7 linguri ulei
- 1 esenta rom
- 1 plic amoniac
- 2-3 linguri otet
- coaja de portocala rasa
- faina
- crema
- 1 pachet unt
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri cacao
- esenta rom
- 1 lingura nuca macinata
- miezul de la coji
MOD DE PREPARARE :
Aluatul: mixam ouale cu zaharul, adaugam uleiul si mixam. Dupa adaugam amoniacul stins cu otet, esenta, coaja de portocala rasa, untura si faina cat cuprinde pana iese un aluat usor de modelat. Invelim in folie alimentara si dam la rece 30 min
Din aluat formam bilute care le asezam in forma inchisa incalzita. Procedam la fel pana terminam tot aluatul (unde este nevoie scobim cojile)
Crema :Mixam untul cu zaharul apoi adaugam restul de ingrediente.La sfarsit macinam miezul de la coji si il adaugam in crema.
Omogenizam si umplem cojile cu crema
Le dam la frigider cateva ore dupa care le dam prin zahar pudra.
___________________________________________________________________________________________
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu