Sanatate



                           Ingrijirile cosmetice pe anotimpuri


     Primavara    

    Odata cu venirea primaverii, simtim nevoia sa aratam cat mai ingrijite, cat mai pline de viata. Dorim ca obrazul sa nu apara sters, vested, ci dimpotriva proaspat, catifelat, fraged, toata infatisarea noastra sa emane sanatate. In primul rand, pentru pielea obrazului este necesara o curatire in profunzime, cu ajutorul baii de aburi la care s-a adaugat musetel. Baia de abur va fi urmata de scoaterea comedoanelor (punctelor negre) si de aplicarea mastilor pe fata, tinand seama de natura tenului.
Pentru inviorarea pielii se vor aplica alternativ comprese caldute si comprese reci.
    Cand pielea este inca umeda, se aplica putina crema hranitoare, care va fi intinsa prin usoare tamponari cu pulpele degetelor.Tenul uscat si sensibil va fi sters seara cu lapte demachiant, de asemenea dimineata si dupa amiaza . In nici un caz nu se aplica pudra  peste pudra, fard peste fard, inainte de curatirea tenului, de asa-numita demachiere. Dupa aceea se aplica pe fata o infuzie  de flori de musetel sau de tei. Crema pe care o aplicam pe piele trebuie sa fie hranitoare si revitalizanta.  Persoanele predispuse la aparitia pistruilor si a petelor vor apela la creme antisolare.


     Vara

    Din cauza caldurii , porii se dilata dar aplicarea abuziva a solutiilor astringente nu este recomandabila. Se prefera solutiile continand sucuri de fructe, apa de trandafiri, lotiunile cu laptisor de matca sau polen, mastile cosmetice cu diferite fructe, legume sau pe baza de plante, care au un efect mai lent, dar sunt hranitoare.Caldura din timpului estival face ca pielea sa-si piarda o parte din continutul in apa, mai ales cand exista tulburari grandulare.
    Ca urmare a deshidratarii , pielea se ofileste, devine stearsa, uscata, ridata. Se recomanda ca seara, inainte de culcare, sa se hidrateze fata cu comprese caldute cu infuzie de musetel.  Dupa aceasta se aplica o crema hidratanta; sunt interzise cremele sau lotiunile alcoolice, in cazul tenului deshidratat. In timpul expunerii la soare capul va fi acoperit cu o palarie cu boruri mari.
    Baile de soare, pe care majoritatea persoanelor obisnuiesc sa le faca, impun o serie de masuri pentru a evita consecintele neplacute asupra tenului. Pielea brunetelor se bronzeaza foarte repede si in general fara sa se descuameze. Blondele si roscatele trebuie sa se expuna treptat la soare, deoarece epidermul lor este mai sensibil. Prin folosirea produselor cosmetice pentru plaja se reduce procesul de deshidratare la care este supusa pielea sub actiunea razelor solare si se preantampina fenomenul de pigmentare, plecand de la principiul ca in zonele expuse razelor ultraviolete este normal sa lasam celulelor timpul necesar acestui proces. De asemenea este bine sa se tina seama de urmatoarele :
- expunerea la soare sa se faca numai dupa ce s-a inlaturat orice urma de fard;
- daca tenul este gras , nu este necesara aplicarea de produse speciale; daca tenul este uscat sau
  normal , va fi uns cu produse continand substante filtrante pentru radiatiile solare;
- pleoapele si regiunea din jurul ochilor vor fi unse cu o crema grasa, pentru a preantampina 
  formarea ridurilor;
- in timpul expunerii la soare se va renunta la farduri, ape de colonie, parfumuri, creme parfumate
  deoarece acestea pot provoca aparitia petelor.
  Daca pielea s-a inrosit, se vor aplica comprese cu musetel.
- pentru a se obisnui corpul cu temperatura mai scazuta a apei este indicata intai  acomodarea la
  mal. 
Inainte de baie este bine sa se faca cateva exercitii de gimnastica.





      Toamna

   Toamna este anotimpul in care disparitia bronzului face sa iasa la iveala ridurile, din cauza uscaciunii tenului din timpul verii, cuperoza, pistruii. Pe un ten uscat, ridat se aplica masaje faciale, masti cosmetice, ca de exemplu :
  - masca de ulei de masline caldut, se aplica imbiband un tifon timp de 20-30 minute  sau o masca emolienta de galbenus de ou in care s-a inglobat un varf de cutit de borax.
   Pentru a impiedica aparitia cuperozei , ne vom feri de schimbarile bruste  de temperatura. Local se aplica comprese cu infuzie de musetel continand 1% extract de Hammelis.
   Toamna, din cauza scaderii temperaturii au de suferit  indeosebi tenurile uscate, la care sub actiunea vasoconstrictoare a frigului, se micsoreaza secretia sebacee. Aceasta se combate cu creme hranitoare. Tenurile grase au mai putin de suferit, dar aceasta nu inseamna ca pot fi neglijate; se recomanda lotiuni tonice, masti fitocosmetice.





       Iarna


    In timpul iernii, frigul, gerul si viscolul provoaca incetinirea unor functii ale pielii, influentand nefavorabil mai ales tenurile uscate. Persoanele cu tenul gras au de suferit mai putin din cauza temperaturii scazute. Prima masura care trebuie luata este stimularea circulatiei sangelui prin masaj si prin gimnastica faciala. Neprotejarea obrazului in timpul iernii poate duce la aparitia cuperozei, a uscaciunii avansate a pielii, la descuamarea si chiar la ridarea ei.
   Se va aplica zilnic pe obraz o crema protectoare; pentru tenul gras este eficace  o crema asemanatoare aceleia care se foloseste si vara, adica pe baza de stearati. In cazul celorlalte tipuri de ten, se recomanda utilizarea unei creme grase pe baza de lanolina, cetacerum, ceara. Aerul uscat din apartamente dauneaza pielii obrazului, deoarece o deshidrateaza. De aceea se recomanda  asezarea pe calorifere a unor vase cu apa si aerisirea locuintei.
   In timpul liber, cand suntem acasa este bine sa aplicam pe fata o crema hidratanta, care va fi inlocuita cu o crema protectoare cand iesim afara, in frig.
   Prin actiunea frigului epidermul isi pierde elasticitatea, iar contractiile musculare provocate de frig fac ca pielea sa se rideze cu usurinta, in special acolo unde este mai sensibila si mai subtire: la tample si in jurul ochilor.
   Practicarea sporturilor de iarna contribuie la intarirea sanatatii, creeaza o senzatie  de destindere si de relaxare. In timpul plimbarilor pe zapada si practicarii sporturilor de iarna este de asemenea necesara protectia fetei. In mod obisnuit, ne multumim cu o crema antisolara, pentru a crea un ecran pentru razele solare. In cazul tenurilor sensibile, mai ales al acelora predispuse la cuperoza , vom unge obrazul cu creme foarte grase, la adapostul carora variatiile de temperatura sunt mai putin daunatoare.
   Ca masuri generale se recomanda aplicarea saptamanala de masti hranitoare si masaje executate zilnic, care sa activeze circulatia sangelui. De asemenea vom folosi pudra pe care o vom aplica peste pielea unsa, marind astfel efectul protector. Tenurile deshidratate, care sufera mai mult din cauza frigului, vor beneficia de masti hidratante, cu infuzie de musetel, nalba sau lapte nefiert sau daca tenul se descuameaza, cu ulei de masline. In cazul solutiilor apoase e necesar sa pastram o umezeala constanta, pe care o realizam udand mereu masca cu un tampon de vata inmuiat in lotiunea pe care o folosim. Asa cum avem grija sa ne imbracam dupa sezon, pentru a pune corpul la adapost impotriva diferentelor de temperatura, tot asa trebuie sa ne preocupe si pielea obrazului. Gatul va fi si el ingrijit, uns zilnic cu creme grase, pielea gatului fiind la fel de expusa ca si pielea obrazului. Pleoapele vor fi unse dimineata si seara cu o crema grasa, iar genele vor fi periate zilnic cu ulei de ricin. Buzele crapate trebuie protejate, cu creme speciale, alifie de struguri sau rujuri grase. Rimelul va fi evitat in aceasta perioada. Mainile, vor fi de asemenea protejate cu creme si manusi, se va evita iesirea in frig fara manusi sau cu mainile umede.
    Parul, din cauza frigului se anemiaza, isi pierde din luciu, devine casant; de aceea nu se recomanda sa iesim in ger cu capul descoperit, dar nici nu vom purta in permanenta caciulite sub care parul se ingrasa.
    Demachierea obrazului se face in mod obisnuit; dimineata fata se spala cu infuzie de musetel. Apa prea rece si apa de zapada favorizeaza uscaciunea tenului. Se recomanda sa se poarte ochelari usor fumurii, pentru a evita lumina puternica, reflectata de zapada.
    In aceasta perioada, vom renunta la machiaj, aplicand cel mult un strat subtire de crema. Se recomanda de asemenea o cura de citrice, un mijloc minunat de improspatare, revitalizare si mentinere a tineretii pielii.



__________________________________________________________________________


CEARCANELE




Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Dar ce ne facem daca o privire frumoasa este umbrita de cearcane?
O varianta de a trata "umbrele" nedorite de sub ochi poate fi gasita chiar in casa dumneavoastra. Pregatiti-va o masca dintr-un castravete intreg strivit intr-un bol de sticla sau de portelan. Aplicati pasta obtinuta pe zona afectata  de cearcane de sub ochi. Asteptati 15 minute si apoi clatiti cu apa calduta. Puteti strivi alaturi de castravete si o rosie. Aceasta masca va calma si lumina pielea fina de sub ochi. Masati-va conturul ochilor cu ulei de migdale in fiecare seara inainte de culcare si in 2 saptamani veti putea observa schimbarile. Puteti avea rezultate si daca aplicati pe ochi felii de castravete sau cartofi. Lasati-le sa actioneze timp de 10 minute si clatiti-va apoi cu apa rece. Este o solutie cu efect imediat pentru revigorarea ochilor obositi si pentru imbunatatirea circulatiei sangelui. Beti cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a preveni deshidratarea, faceti sport, urmati o dieta sanatoasa si odihniti-va, iar efectele nu vor intarzia sa apara. Corpul nostru are diferite metode de a ne semnala ca are probleme. Un astfel de semnal de alarma sunt cearcanele. Ce incearca ele sa ne spuna? Unele persoane au cearcane tot timpul , indiferent de starea lor de sanatate ( ca si venele varicoase, acestea sunt mostenite). Pielea de sub ochi este foarte subtire si vasele sangvine sunt vizibile. De asemenea ,expunerea indelungata la soare poate provoca aparitia cearcanelor prin pigmentarea accentuata a respectivei zone. Alte cauze sunt alergiile, astmul, eczemele sau orice afectiune care prin simptomele ei duce la sensibilizarea ochilor, ca si medicamentele care dilata vasele de sange. Femeile insarcinate sau la menstruatie  sunt incluse in categoria persoanelor  predispuse la aparitia cearcanelor. Cele mai cunoscute si frecvente cauze  raman insa oboseala, alimentatia deficitara si lipsa somnului.

_________________________________________________________________________________


                               MASCA  CU  ARGILA          

    Dupa lunga perioada de iarna, pielea cenusie, spalacita si plina de impuritati trebuie sa fie curatata in profunzime. Peeling-ul pe care vi-l recomand indeparteaza scuamele si stimuleaza irigarea cu sange : amestecati 12-15 linguri de argila cu aceeasi cantitate de apa, adaugati cateva picaturi de ulei eteric ( ex : rozmarin, menta, lamaie, etc.) si aplicati-o pe fata si pe corp. Lasati-o sa actioneze 15 de minute, dupa care spalati-va bine sub dus.Dermatologii recomanda ca o masca de acest tip sa se faca o data pe saptamana la persoanele cu ten uscat sau acneic. La cele cu ten normal se poate face o data la doua sau chiar trei saptamani.

  Argila are proprietăţile necesare de a reduce nivelul de sebum, oferind pielii un aspect mat. Acest tip de mască purifică tenul şi îl tonifică, dar are şi proprietăţi astringente, antiseptice şi revitalizante. Argila este folosită pentru regenerarea tenului şi după folosire ea elimină primul strat de epidermă, ceea ce duce la înroşirea feţei", afirmă doctorul dermatolog Dorin Mihalache.

 Este indicat ca folosirea acestei măşti să se facă seara, pentru că până a doua zi porii se închid, iar aspectul de roşeaţă dispare, precizează specialiştii. 
Pentru persoanele cu ten foarte sensibil se poate adauga pe langa argila ,iaurt, miere, galbenus de ou .

           _________________________________________________________________________________
           

                                 MASCA  SUEDEZA    

Inviorati-va tenul cu o masca preparata din : 3 linguri de branza de vaci (scursa), 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura de zer si 1 lingura ulei de germeni de grau. Se amesteca bine, se aplica masca pe fata, se acopera cu un prosop umed, se lasa sa actioneze 20-30 minute si apoi se spala cu apa calduta.

_________________________________________________________________________________


                  INGRIJIRE  SPECIALA  PENTRU  GAT



       Iarna , puloverele pe gat si salurile groase provoaca reducerea grasimii naturale a pielii. De aceea, primavara , faceti din cand in cand , impachetari cu ulei. Incalziti putin ulei de germeni de grau sau de masline si intindeti-l cu o pensula moale pe toata pielea gatului. Puneti deasupra un prosop umed sau si mai bine, o folie de plastic si lasati uleiul sa patrunda circa o ora. In majoritatea cazurilor acesta este complet absorbit.
Daca nu, stergeti resturile cu un tampon de vata sau un prosop moale.

_________________________________________________________________________________


                         TRATAMENT  PENTRU  PAR



            Aerul uscat din incaperi si caciulile de lana purtate pe timpul iernii dauneaza parului, care-si pierde luciul, se electrizeaza si nu se lasa pieptanat. Reteta urmatoare face minuni : amestecati 5-10 linguri de ulei de plante ( in functie de lungimea parului se pune cantitatea de ulei ) cu 5 picaturi de ulei eteric de lamaie si cu foarte putina zeama de lamaie proaspat stoarsa ; masati amestecul pe parul umed , legati-va la cap cu un prosop  si lasati sa patrunda bine circa o ora. Apoi spalati-va cu un sampon usor.

_________________________________________________________________________________


                               MODELATOR  PENTRU  FESE




      Cu acest exercitiu, zonele problema intra repede in forma. Sprijiniti-va cu spatele de un perete si faceti un pas inainte cu ambele picioare ( spatele ramane lipit de perete) . Coborati fundul, pana ce coapsele ajung sa formeze un unghi de 90 grade. Ramaneti cat puteti de mult in aceasta pozitie, apoi reveniti si scuturati picioarele. Exercitiul se repeta de cateva ori.


_________________________________________________________________________________

                                                        GUTURAI < GRIPA




Doua linguri de ceapa taiata marunt se pun in 50 de mililitri de apa calduta, se adauga o jumatate de lingurita de miere, se lasa la infuzat 30 de minute. In cazul nasului infundat se picura in nas cate trei-cinci picaturi din aceasta infuzie.

 In caz de tuse se curata doua cepe de dimensiune medie, se adauga un sfert de pahar de zahar, trei-patru pahare de apa si se fierb pina se obtine un sirop gros. Se ia cite o lingura la fiecare trei ore.

Cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa, fara a le curata. Daca lucrati la birou, puneti unul sub birou sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine.
Daca totusi faceti gripa, va fi o forma usoara.


_________________________________________________________________________________



                                                                        RIDURI



Pentru redarea elasticitatii pielii si indepartarea ridurilor se face urmatoarea masca: 30 de grame de suc de ceapa, 30 de grame de miere, 30 de grame de ceara. Se incalzeste totul intr-un vas, dupa ce se raceste se amesteca bine, se intinde masca pe fata dimineata si seara. Pentru pielea grasa este foarte recomandata o masca pentru indepartarea excesului de grasime, pregatita in felul urmator: se stoarce sucul de la doua cepe, se adauga o lingura de suc de lamaie si se intinde masca pe fata pentru 20-25 de minute; se spala mai intai cu apa calduta, apoi cu apa rece.


________________________________________________________________________________


                        CUM  SCAPAM  DE  RACEALA


Temperaturile fluctuează foarte mult de la o zi la alta, iar, în aceste condiţii, tot mai mulţi suntem "loviţi" de răceli. Iată câteva leacuri naturiste care chiar funcţionează, potrivite pentru adulţi. 

1. Faceţi o soluţie din sucul de portocale obţinut de la 2 fructe, două linguriţe de miere, 1 pahar mic de rom şi apă clocotită. Se consumă cald, chiar fierbinte, seara, înainte de somn. 

2. O soluţie care nu implică alcool şi funcţionează la mulţi dintre noi este cura de fructe. Pentru a nu face rău stomacului, e bine să consumăm mere. Încercaţi să mâncaţi, timp de 4 zile, 1-2 kilograme de mere zilnic. Împărţiţi această cantitate de fructe în 2 mese. 
3. Un sfat al bunicii, redat de revista Formula AS, spune că o reţetă excelentă pentru a combate o răceală, oricât de rebelă ar fi ea, este următoarea: combinăm trei linguri de ţuică de prune tare cu trei linguri de sirop de brad. Se amestecă bine cele două, apoi se toarnă peste o cană mare de ceai fierbinte, clocotit, de iasomie (sau violete). Beţi totul o dată pe zi şi continuaţi "tratamentul" câteva zile. 

4. Puneţi un ibric de apă la fiert, iar, atunci când dă în clocot, adăugaţi o linguriţă de scorţisoară şi câteva cuişoare. Acoperiţi lichidul timp de 2 minute, apoi adăugaţi sucul de la  o jumătate de lămâie şi o linguriţă de miere. 

5. O altă reţetă cu alcool este următoare: un sfert de litru de vin roşu, combinat cu 1 lingură de zahăr, 2 cuişoare, scorţişoară şi o felie de lămâie. Este aproape un vin fiert, însă, atenţie, amestecul nu trebuie lăsat să dea în clocot, ci doar încălzit puternic. Se bea fierbinte.

________________________________________________________________________________


                      BAUTURA  ANTICA  EGIPTEANA


Usturoi cu lamaie – leac egiptean

In vremea faraonului Amenhotep al IV-lea, care si-a luat apoi numele de Akhnaton, la porunca acestuia, a fost elaborata o reteta miraculoasa, dupa care s-a preparat o bautura numita Antica.
Oamenii de rand ii spuneau humus, adica pamint, sol. De fapt, licoarea aparuse mai demult, in vremea lui Amenhotep al II-lea. Ea era menita sa ii mentina mereu in putere pe sclavii ce construiau maretele piramide. Bautura aceasta curata bine vasele de sange si asigura o viata indelungata.
Licoarea a fost preparata de preotii egipteni, care cunosteau tainele organismului, plantele – salbatice si cultivate – si toate virtutile acestora.
Preotii foloseau si ei, la rindul lor, aceasta bautura pe care o preparasera, dar in doze mai mici, deoarece ei munceau mai putin decit sclavii de la piramide si, totodata, nu stateau tot timpul in soarele arzator al desertului.

Bautura cu usturoi si lamaie

Licoarea egipteana, care avea si rolul de a mentine si regla echilibrul vitaminelor din organism, a primit numele de Antica, de la cele doua componente: An = usturoi si Tica = lamaie. Cele doua componente asigura toata gama de efecte miraculoase ale acestei bauturi.

Vitamina A sporeste densitatea si elasticitatea pielii, protejeaza limfa si impiedica transpiratia in exces. Usturoiul, care este bogat in vitamina A, mai contine siliciu, iar acesta are un rol important in reinnoirea maduvei osoase si hematopoeza (fabricarea de globule rosii tinere). Tot in usturoi se gaseste un element foarte rar, dar extrem de necesar – germaniul. Acesta favorizeaza formarea tesutului muscular.


Prepararea miraculosului remediu
Se folosesc patru lamai maricele, bine coapte, cu coaja subtire si trei capatani de usturoi. Lamaile se spala si se sterg, apoi se stoarce zeama intr-un vas de sticla, foarte curat (borcan). Coaja si pulpa ramase se dau prin masina de tocat si se pun intr-un alt vas (borcan). Capatanile de usturoi se curata, iar cateii se zdrobesc (ca pentru mujdei).
Zeama lamailor, cojile si pulpa (date prin masina) si mujdeiul de usturoi se pun toate intr-o oala emailata; dupa ce s-au amestecat bine se toarna in oala doi litri apa fiarta si racita. Oala se leaga cu o bucata de tifon pus in doua si se pune in frigider, pentru 72 de ore. Nu trebuie sa ne temem ca frigiderul va prinde miros de usturoi – lamaia il va face sa dispara.
Dupa cele trei zile (72 de ore), continutul din vasul emailat se strecoara prin patru straturi de tifon, se pune in doua sticle de cite un litru si se inchid sticlele etans. Licoarea se va pastra la frigider.

Administrarea acestui leac

1- Se ia timp de cinci zile, de cite patru ori pe zi cite 50 ml, cu 30 minute inainte de masa.
2- Apoi se face pauza timp de zece zile, dupa care procedura se repeta.
3- Cura dureaza cinci luni, dupa care se face pauza timp de doua luni.

Prin folosirea acestei licori se previne orice raceala, organismul are la dispozitie un excelent tonic (indeosebi primavara). Se recomanda sa fie folosit chiar si de catre persoane perfect sanatoase.
Acest preparat poate fi considerat un remediu universal, deoarece este capabil sa vindece aproape toate afectiunile tractului gastro-intestinal si disfunctiile hepato-biliare (mai putin calculoza biliara si afectiunile de vezica biliara). Preparatul curata rinichii, dezinfecteaza caile urinare, vindeca stenocardia, restabileste inima dupa infarctul de miocard, grabeste resorbtia cicatricelor postoperatorii.
Daca se frictioneaza cu acest decoct radacina parului si se pun chiar comprese, dispar senzatiile de mancarime si matreata. In cazul mirosului neplacut al gurii, se clateste gura cu decoct si se si inghit, 1-2 guri. Preparatul curata intestinul subtire, inlatura avitaminozele si constipatiile. De asemenea, este un remediu in scorbut si in tuberculoze.

sursa : anatolbasarab.ro


________________________________________________________________________________

                                                           TRANSPIRATIE


 

Transpiri abundent? Ai putea să încerci bicarbonatul de sodiu. Pe lângă efectul de albire a dinților, el împiedică apariția mirosului neplăcut de transpirație. Tot ce trebuie să faci este amesteci o lingură cu bicarbonat de sodiu și apă până obții o pastă cu care te dai, folosind o dischetă demachiantă, pe axilă.
Clasicul deodorant și antiperspirant din comerț, destul de contestat în ultima perioadă datorită sărurilor de minerale din compoziție ce ar favoriza apariția cancerului de sân, poate fi înlocuit cu piatră de alăun. Ea reglează secrețiile, neutralizează mirosurile neplăcute, lasă pielea să respire și calmează arsurile cauzate de lama de ras. Piatra de alăun nu conține clorhidrat de aluminiu (considerat vinovat de apariția cancerului mamar) și nici amoniu.
Uleiurile de salvie, rozmarin sau lavandă pot fi și ele utilizate pe post de antiperspirante. În funcție de preferințe, combină 5 - 10 picături de substanță cu 30 ml de apă, adaugă soluția rezultată într-un recipient cu pulverizator
sau pe o bucată de vată și dă-te în zonele cu probleme, după ce ai făcut duș.

________________________________________________________________________________

                                                    TERAPIA  CU  CRISTALE




  • Ametistul regleaza glicemia
     Ametistul favorizeaza judecata sanatoasa si echilibrata, increderea in sine si se spune ca ii ajuta pe cei care vor sa scape de dependente, in special alcoolism. Legenda spune ca zeul vinului, Bachus a varsat vin peste o nimfa care s-a transformat intr-un cristal violet. Ametistul este o varietate de cuart cu insertii transparente de culoare violet, cu dungi albe sau transparente. In terapeutica, este eficient in diabet, migrene, reface tesuturile, calmeaza sistemul nervos. Amplasat sub perna, alunga insomnia. Piatra mai e folosita si in magie, cu scopul de a alunga farmecele. Smaraldul intareste vederea, reda vitalitatea organismului, detoxifica ficatul, combate crizele de epilepsie, vindeca tumorile. In trecut era folosit ca antidot impotriva otravurilor. Magicienii spun ca smaraldul e piatra care descopera adevarul si dezvolta clarviziunea. Acvamarinul este tot un smarald, considerat candva ocrotitorul celor care pleaca pe mare. Piatra calmeaza, relaxeaza, alunga anxietatea si fobiile, deschide calea spre comunicare, fiind benefica in afectiuni respiratorii, bronsite, tuse, alergii, boli de rinichi, inima, retentia de lichide, inflamatii, pierderi de sarcina. Fluoritul, denumit si „smarald african“ dezvolta discernamintul si obiectivitatea, protejeaza familia, calmeaza emotiile, intareste sistemul osteo-articular, stimuleaza imunitatea, regleaza colesterolul, protejeaza si purifica mediul inconjurator de factori nocivi .

  • Diamantul lupta cu bolile cronice
    Chihlimbarul este o rasina fosila, provenita din diverse specii de pini. In cristaloterapie, reduce stresul, risipeste ura, este eficient in afectiuni ale stomacului cu hiperaciditate, regleaza functia ficatului si colecistului, activitatea hormonala, amelioreaza durerile de ureche si cele reumatismale. Diamantul este o piatra pretioasa a carei denumire vine de la cuvintul grecesc „adamas“, care inseamna de neinvins. Aduce noroc, bunastare, lumineaza mintea, fiind denumit si „piatra perfectiunii“. Absoarbe energiile negative din incaperi, purifica aerul. Vindeca somnambulismul si melancolia. Este util in tratarea afectiunilor ORL, a glaucomului, a alergiilor si a bolilor cronice. Alexandritul este cristalul care isi schimba culoarea in functie de lumina, actionand in mentinerea elasticitatii vaselor de singe, in formarea elementelor figurate ale singelui. Hematitul este cristalul sistemului circulator. Purifica singele, vegheaza la buna functionare a inimii, are efecte benefice in fracturi, insomnie, crampe musculare, hemoragii, arsuri, hipertensiune, diabet. Granatul are proprietati profilactice si vindecatoare. Este indicat in caz de intoxicatii, hipotensiune, anemii, pietre la rinichi, probleme ale coloanei vertebrale si ale ficatului.


  • Perlele actioneaza asupra ficatului
    Aventurinul este piatra sperantei, dezvoltand spiritul de independenta, motivatia, talentul, confera pace si echilibru si protejeaza de „vampirii energetici“. Are si rol curativ, intervenind in intarirea starii generale de sanatate, in special a aparatului urogenital, a musculaturii, plaminilor si inimii. Ajuta in curele de dezintoxicare si alunga insomniile si cosmarurile. Peridotul este un cuart verde-masliniu, galbui, sau transparent. Stimuleaza asumarea propriilor greseli. In plan fizic, regenereaza tesuturile, vindeca ulcerele, bolile de piele, imbunatateste vederea, avand influente benefice asupra tuturor organelor interne si rol profilactic in diferite forme de cancer. Le ajuta pe mame sa aiba mai mult lapte. Frumoasele perle sunt produse de scoici si pot avea culori diferite: alb, roz, gri, negru, cu luciu sidefiu . Sunt considerate pietrele iubirii. Perla protejeaza de incendii. Daca se bea apa in care au stat peste noapte cateva perle, organismul se va intrema. Perlele sporesc vitalitatea si longevitatea, guvernand buna functionare a ficatului, rinichilor, diafragmei, stomacului. Opreste singerarile. Lapis lazuli este un cuart albastru inchis cu insertii aurii care stimuleaza iluminarea si exprimarea sentimentelor, aducand fericirea in cuplu. Este piatra care actioneaza asupra aparatului respirator, sistemului imunitar, maduvei spinarii. Ia durerile de cap si detoxifica.






  • Rubinul ne apara de atacuri cerebrale
    Agatul este un cuart folosit in terapeutica pentru imbunatatirea activitatii inimii, elimina durerile, contribuie la starea de echilibru interior, actioneaza ca un scut impotriva influentelor negative din exterior, ajuta la tratarea bolilor de piele, a afectiunilor bucale, ale gitului, ale parului, amelioreaza durerile coloanei cervicale, intervine in boli ale sistemului osos, fortifica organele sexuale, trateaza epilepsia si insomnia. In trecut, agatul era piatra care alunga furtunile. Cuartul numit ochi de tigru este o piatra de culoare galbena sau brun aurie. Este deseori folosit ca amuleta pentru intarirea increderii in fortele proprii si alungarea ghinionului. Este considerat benefic in afectiuni ale splinei, colonului, aparatului digestiv si pentru reglarea tensiunii arteriale. Turcoazul alunga tristetea si depresia. Legendele spun ca turcoazul isi schimba culoarea daca proprietarul este bolnav sau infidel si se sparge la moartea acestuia. Sporeste fertilitatea, are influente tamaduitoare in durerile de gat si de cap. Rubinul apara de atacuri cerebrale, hemoragii, artrite, amigdalite, alunga oboseala si lenea. Rubinul creste capacitatea de invatare, concentrare, memorare. Este benefic pentru inima si aparatul circulator, stimuleaza rinichii, organele reproducatoare, trateaza artrozele, opreste imbatranirea.
  • Cristalul de Stanca alunga febra si durerile
    Safirul poate fi albastru, verde, negru, roz, alb, violet, transparent. Este piatra intelepciunii si a harului. Se spune ca protejeaza de orbire si surzenie. Reda sanatatea in afectiuni ca: TBC, arsuri, inflamatii, sciatica, colici, paralizie, artrita, reumatism. Cristalul de Stanca, regele cuartului, era folosit de clarvazatori la citirea viitorului. Inlatura energiile negative, amplifica energia pozitiva, mareste lactatia, dimineaza durerile si febra, fiind benefic in diaree, ameteli, convulsii, migrene, rani, astm, dureri de dinti, leucemie, radiatii, isterie, bataturi, anxietate. Rhodonitul este piatra muzicienilor, dar si a celor ce au nevoie de optimism. Protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, stimuleaza imunitatea, intervine in vindecarea bolilor de oase, pulmonare, genitale. Piatra Soarelui este oranj cu irizatii metalice aurii-aramii. Exercita un puternic efect protector pentru minte, suflet si trup, asigurand succesul in dragoste. Acest cuart este eficient in tratarea faringitelor, bronsitelor, balonarilor. Creste vitalitatea organismului care sufera de cancer, afectiuni cardiace, reumatism, boli ale cartilajelor. Azuritul, numit si Piatra Raiului, asigura relatia cu divinitatea, sporeste puterea rugaciunilor. Aduce linistea si indeparteaza frica si egoismul. In plan fizic, actioneaza in ameliorarea bolilor sistemului nervos central, ale tiroidei si splinei. Mai este recomandat si in dereglarile activitatii vezicii biliare, rinichilor si sinusurilor. Piatra Raiului ajuta dezvoltarea fatului in uter.
  • Onixul are grija de oase
    Onixul poate avea diverse culori: negru, alb, brun, roscat, verzui. Ca piatra vindecatoare, confera forta interioara, da putere sistemului osos, intareste unghiile, parul, inima, mareste rezistenta la efort, alunga timiditatea. In antichitate era purtat de razboinici pentru a fi mai curajosi. Onixul negru este benefic pentru oase, inima, pancreas, rinichi, muschi, favorizeaza absorbtia vitaminelor B si E si buna oxigenare a tesuturilor. Piatra de Luna, roz, gri, galben, maro, verde, albastrui, se folosea in trecut pentru ameliorarea crizelor de epilepsie, usurarea nasterilor, in general, a afectiunilor determinate de influenta Lunii. Este recomandata barbatilor impulsivi, iar la femei, regleaza tulburarile de ciclu menstrual, dereglarile hormonale, rezolva problemele de sterilitate. Piatra de Luna combate depresiile, insomniile, armonizeaza ceasul biologic, trateaza tulburarile tractului digestiv cauzate de stres, durerile gastrice, hipersecretiile acide, impiedica retentia lichidelor. Opalul isi schimba culoarea in functie de unghiul din care este privit. Babilonienii credeau ca e piatra abundentei. Este benefic pentru vaz, auz, dureri de cap. 
  • Jadul elimina pietrele de la rinichi
    Jadul, denumit jadeit daca este verde, si nefrit, daca e rosu, este un cristal extrem de util in tratarea bolilor de rinichi, a infertilitatii, a reumatismului si artritelor, pentru purificarea singelui. In plan ezoteric, jadul dezvolta intelepciunea. Jadul alb stimuleaza cresterea plantelor, iar oamenilor le aduce somn linistitor, cu vise si relaxare. Terapia cu jad e recomandata in caz de litiaza renala. Sub numele de „mama tuturor pietrelor“ este cunoscut jaspul, un cuart care poate fi rosu, galben sau vargat. Se spune ca poate influenta destinul si are puternic efect protector contra vrajilor. Ajuta in timpul sarcinii si a durerilor menstruale, purifica singele, are efect benefic in caz de cancer, boli de ficat, inima. Protejeaza sistemul nervos, sistemul endocrin (mai ales pancreasul si timusul). Ajuta la eliminarea toxinelor, previne febra, intareste organismul dupa operatii, mareste acuitatea mirosului. Carneolul, o varietate de cuart rosu, portocaliu, caramiziu, in functie de continutul de fier, era piatra sacra a egiptenilor. A fost folosita pentru tratarea bolilor de singe si pentru a calma inflamatiile. E utila in suferinte ale ovarelor sau de prostata. Inhiba gandurile negative, energizeaza apa de baut, stimuleaza pofta de mincare, vindeca nevralgiile, hemoragia nazala, durerile de sale, infectiile, alergiile.
  • Pietre care ne scapa de toxne
    Cristalul numit Ochi de Pisica este indicat celor cu capul in nori, tempereaza excesele, mentine tineretea spiritului, ajuta in adoptarea unui regim alimentar sanatos. Piatra este benefica in momente de slabiciune, revigorand organismul. Actioneaza in afectiuni ale splinei, pancreasului, sistemului digestiv, colon, fracturi si boli oftalmologice. Ochi de Soim este o piatra terapeutica utila in probleme ale coloanei vertebrale. Are puternic rol curativ in boli de picioare si intestine. Trebuie purtata in caz de astenie, anemie, convalescenta. Ii ajuta pe cei care au rau de avion si dezvolta intuitia. Topazul aduce vioiciune si echilibreaza emotiile. Atrage energiile pozitive, stimuleaza creativitatea. Ajuta la tratarea depresiilor, previne raceala, stimuleaza metabolismul, faciliteaza eliberarea toxinelor si regenerarea tesuturilor, fiind indicat in disfunctii ale ficatului, tiroidei, aparatului respirator. Turmalina, purifica aura energetica, formand un scut protector in jurul corpului fizic. Varietatea colorata este benefica pentru splina, tulburari sexuale, boli venerice, cardiace, constipatie. Turmalina neagra protejeaza de radiatii nocive. Calcedonia albastra faciliteaza comunicarea si capacitatea de a invata limbi straine, amelioreaza memoria. In antichitate era folosita pentru a ajuta persoanele meteosensibile. Are efect antiinflamator, fortifica sistemul imunitar, detoxifica ficatul, purifica sangele. Curata aerul din casa.

Cristalele au capacitatea de a capta energia, reechilibrand astfel diferitele zone bioenergetice ale corpului. Cristalele emit vibratii care intra in rezonanta cu vibratiile emise de organismele noastre, iar cu cat acestea sunt mai apropiate ca lungime de unda, cu atit efectele benefice sunt mai puternice. Procesul vindecarii depinde de receptivitatea pacientului la vibratiile cristalelor, vechimea afectiunii, tratamentul medical administrat. Cristalul potrivit se alege in functie de intuitie. Cel mai bun e cristalul care ne place atunci cand il tinem in mana, care ne da incredere. Dupa ce l-ati cumparat, trebuie purificat, tinandu-l direct in lumina soarelui, timp de doua pana la patru ore. Sau, se poate cufunda in apa cu sare. Acelasi tratament trebuie aplicat si dupa ce cristalul a fost folosit in terapie. Si forma este importanta. Cristalul sferic si cel in forma de piramida sunt cele mai puternice. O piramida sporeste campul energetic de trei ori.
Cristalele sunt amplificatoare naturale de energie si deci trebuie sa purtam cristalul cu care rezonam armonios, cu care ne simtim bine el fiind pentru noi "piatra norocosa". O "piatra norocoasa" se poarta de obicei pe zodia din Ascendent, dar nu este gresita nici purtarea pe zodia nativa. Bijuteriile cu cristale si pietre (semi)pretioase au rolul de a inlocui reflexoterapia, legatura ascunsa intre corpul material si cele energetice. Stimuland permanent anumite puncte, se deschid cai pentru distribuirea energiilor subtile dinspre corpurile superioare spre cel fizic.


_____________________________________________________________________

                                                             CISTITA


         Cistita  reprezinta o infectie a tractului urinar inferior cauzata de bacteriile care patrund si ascensioneaza prin uretra. Odata ce migreaza in vezica urinara, aceste bacterii se multiplica, declansand inflamatia epiteliului vezical si devenind astfel raspunzatoare pentru simptomatologia ulterioara. Cele mai frecvente  simpotome sunt : dificultatea  de a incepe si mentine jetul urinar, insotita uneori de senzatia de arsura, urinare frecventa, mai ales noaptea. Acestea pot fi asociate cu durere la nivel suprapubian sau lombar. Formele comune de cistita nu sunt insotite de febra, desi o usoara crestere a temperaturii nu este neobisnuita.
In cazul femeilor, incidenta cistitei este mai crescuta intrucat conditiile anatomice (uretra scurta) precum si distanta mica dintre orificiul uretral extern si regiunea perineala favorizeaza ascensiunea bacteriilor. O forma particulara  este cistita  lunii de miere , intalnita indeosebi la femeile tinere , cauzata de contactele sexuale frecvente.
In privinta barbatilor , desi cistitele sunt rare , cand sunt diagnosticate ele  sunt insotite frecvent  si de alte probleme urinare , precum prostatita  (inflamatia prostatei), uretrita ( frecvent o consecinta a bolilor cu transmitere sexuala ), stricturi uretrale , calculi vezicali  sau prostatici  sau hipertrofia benigna a prostatei, in cazul barbatilor aflati la o varsta mai inaintata. Aceste probleme asociate trebuie investigate si tratate corect pentru a preveni recurenta infectiilor.
La copii, cistita este neobisnuita, iar daca este intalnita, atunci necesita o evaluare completa a tractului urinar, incluzand o urografie si o ecografie renala. In cazul fetitelor, igiena precara a regiunii perineale este cauza principala declansatoare a infectiei in  numeroase cazuri, asociata frecvent si cu vulvovaginita. Tocmai de aceea, este datoria mamelor de a le educa in privinta mentinerii unei igiene corespunzatoare.

Metode de tratament 
Se recomanda bai calde care amelioreaza durerile si disconfortul sau aplicarea suprapubiana a unor comprese calde , asociate cu consumul de lichide (ceaiuri cu efect calmant cum este cel de musetel,  cretisoara, coada soricelului). Aportul hidric adecvat este de 2-2,5 litri pe zi. El va realiza diluarea concentartiei bacteriene din vezica urinara, spaland practic suprafata mucoasei vezicale de bacterii. Ca tratament medicamentos, se poate lua un antispastic asociat cu un antiseptic urinar. Dar acest tratament nu este suficient, in majoritatea cazurilor este nevoie de un antibiotic, recomandat de medic. Neglijarea sau tratarea incorecta a cistitei poate genera complicatii ( infectii renale ) sau recurente frecvente ale cistitei cauzate de rezistenta capatata de germeni la antibioticele alese incorect . De obicei se face o urocultura cu antibiograma , pentru depistarea bacteriilor care au produs infectia si  se recomanda si medicamentele la care microbul este sensibil, conform antibiogramei.
                             

_____________________________________________________________________


                                                                CANCERUL

Cancerul şi-ar putea găsi leacul în consumarea unor alimente care conţin amigdalină. Vitamina B17 nu doar că previne apariţia bolii, ci chiar ajută la tratarea pacienţilor suferinzi. Cu toate acestea, industria farmaceutică, direct interesată să-şi vândă produsele, continuă să nege calităţile vindecătoare ale amigdalinei . Un documentar realizat în urmă cu aproape 40 de ani prezintă o ipoteză uluitoare, potrivit căreia cancerul ar putea fi tratat extrem de uşor, cu ajutorul vitaminei B17. Conform dezvăluirilor prezentate în material, crunta boală, pe care nimeni şi nimic nu reuşeşte să o combată de zeci de ani, nu ar reprezenta decât "o boală a deficienţei", ce apare la persoanele al căror organism suferă de o lipsă a amigdalinei (vitamina B17). Deşi o asemena descoperire ar duce la salvarea a milioane de vieţi anual, realizatorii filmului susţin că asociaţiile medicale şi companiile farmaceutice ţin secret acest lucru şi resping cu orice preţ promovarea acestui leac, care le-ar atrage, practic, falimentul. Pentru a dovedi această ipoteză, documentarul realizat de către americanul G. Edward Griffin, în 1974, prezintă mai multe cazuri de persoane bolnave de cancer care s-au vindecat după ce au urmat un tratament cu amigdalină, precum şi mărturii ale unor medici care au folosit această metodă pentru tratarea bolnavilor.
Instituţiile medicale şi farmaceutice au numit filmul drept o fraudă şi o şarlatanie, dar, în ciuda acestui fapt, medicii au continuat să utilizeze noul "elixir", dovedind utilitatea medicamentului. S-a trecut imediat la intimidarea curanţilor, s-au confiscat filme şi cărţi ce promovau noul leac şi chiar au fost arestate persoanele care organizau manifestaţii publice pentru promovarea miraculosului medicament. Acest tip de tratament a fost astfel abandonat de către majoritatea medicilor. Cu toate acestea, deşi în multe locuri este considerată o metodă neconvenţională, vindecarea cancerului cu vitamina B17 este posibilă în prezent în clinici din ţări precum Marea Britanie, Germania , Mexic sau Elveţia.

Descoperire veche de 5000 de ani 

Potrivit documentarului, cancerul apare la persoanele cu deficit de amigdalină (vitamina B17), fiind asemănător, din acest punct de vedere, bolilor precum scorbutul (deficit de vitamia C), sau pellagra (deficit de vitamina B3). Vitamina B17 este o vitamină mai puţin cunoscută la ora actuală, însă ea a fost descoperită cu mai bine de 5000 de ani în urmă, fiind folosită de către egipteni şi de către locuitorii Chinei Antice, care au numit-o amigdalină deoarece era extrasă din migdalele amare. Elixirurile făcute pe baza amigdalinei erau consumate în special pentru menţinerea sănătăţii, fiind cunoscute efectele detoxifiante ale acesteia. Amigdalina a fost folosită ulterior de greci şi romani în scopuri terapeutice, iar în zilele noastre, unele triburi de indieni îşi prepară diverse băuturi din sâmburi de fructe care conţin amigdalină. Ca structură chimică, vitamina B17 este o combinaţie a două molecule de glucoză, una de benzaldehidă şi una de acid cianhidric, iar în reţetele medicale amigdalina e cunoscută sub numele de nitrilozidă. Vitamina poate fi folosită şi în scop terapeutic, nu doar profilactic.
Potrivit medicilor, carenţa de vitamină B17 poate cauza depresie şi insomnie, anorexie, oboseală şi uscarea pielii. De asemenea, excesul de vitamina B17 poate duce la intoxicaţii. Astfel, se recomandă folosirea acesteia în doze optime, de 50-100 de mg pe zi în cazul copiilor, 50-200 mg pentru adulţi şi între 1 şi 2 grame zilnic în cazul bolnavilor de cancer. În natură, vitamina B17 se găseşte în sâmburii de caise, cireşe, migdale, piersici, prune, în seminţele merelor, perelor şi gutuilor, în legume precum mazărea, fasolea, conopida, varza, broccoli, spanac, ceapă sau vinete. De asemenea, vitamina mai poate fi găsită în stare naturală în cereale, în scoarţa de mălin sau în frunze de gutui, prun, cais, cireş, vişin sau piersic. Sâmburii de caise conţin cea mai mare cantitate de amigdalină. Doza recomandată este de doar 8-9 sâmburi pe zi, deoarece, în cantitate mai mare pot deveni toxici pentru organism. Pe de altă parte, consumul de antibiotice, alcoolul şi cafeaua, reduc foarte mult acţiunile amigdalinei în organism.

_________________________________________________________________


                                  TRATAMENTE  PENTRU  UNGHII




Exfolierea

Unghiile se exfoliaza usor datorita modificarii compozitiei unghiei. Rezistenta unghiilor este data de celulele Keratinizate care au in componenta apa si lipide. Atunci cand unghia se deshidrateaza, legaturile se rup si unghiile devin friabile.
Friabilitatea se datoreaza chimicalelor care duc la dizolvarea lipidelor, printre aceste chimicale aflandu-se si acetona.
Pentru a trata exfolierea unghiilor putem realiza un preparat din zeama de lamaie si ulei de masline, care se incalzeste putin. Tinem unghiile in el pana se raceste. Operatiunea se repeta in fiecare seara inainte de culcare timp de 10 zile, iar apoi saptamanal. Uleiul de masline are efect regenerator asupra unghiilor si nu numai.
O alta solutie de a trata friabilitatea consta in folosirea vitaminei A. Vitamina A se gaseste in farmacii si are o compozitie uleioasa. Se maseaza unghiile timp de 10-15 minute cu vitamina A, insistandu-se la radacina unghiei. Prin masare se stimuleaza circulatia sangvina si hranirea unghiei.
Sucul de lamaie are de asemenea efecte benefice asupra unghiilor rehidratandu-le. Daca introduci degetele o data pe saptamana intr-o lamaie taiata si le tii 10 minute, acestea vor fi hranite si vitaminizate.

Unghii patate

Punctele albe de pe unghie se datoreaza prezentei unor celule din unghie care nu s-au maturizat suficient sau lipsei de zinc din organism. 
Este recomandat sa mananci multe cereale si carne si sa-ti tratezi unghiile cu o pasta din bicarbonat de sodiu si apa oxigenata. Acest preparat se aplica cu un tampon de vata si se lasa sa actioneze cateva minute, dupa care unghiile se ung cu ulei de masline.
Un alt remediu impotriva petelor albe ar fi amestecul de apa de trandafiri cu glicerina. Se pun 3 lingurite de apa de trandafiri, una de glicerina si una de zeama de lamaie si se ung unghiile cu preparatul zilnic.
Atunci cand petele sunt sub unghie sau culoarea unghiei devine palida, se datoreaza anemiei si este recomandata o alimentatie bogata in legume verzi si ficat si evitarea folosirii lacului de unghii macar pentru 10-15 zile.

Unghii striate

In momentul in care pe unghie apar liniute mici paralele, denota prezenta in organism a unei infectii, intoxicatii sau a unei traume locale datorata contactului cu substante caustice. Unghia se poate trata inmuind zilnic unghiile in ulei caldut de germeni de grau.


Intarirea unghiilor

Pentru a avea unghiile mai tari poti sa tii unghiile timp de 10 minute intr-un amestec de ulei de masline caldut cu un galbenus si o lingurita de miere, dupa care te speli cu apa calduta.
O alta varianta ar fi sa topesti 4-5 grame de ceara de albine si sa le amesteci cu un galbenus de ou, apoi toarna treptat ulei de masline pana se obtine un amestec gros care se aplica pe unghii inainte de culcare.
Daca ai unghiile subtiri se recomanda sa dizolvi o jumatate de lingurita de glicerina intr-un pahar cu apa fierbinte. Dupa ce sa raceste, tine unghiile in aceasta gelatina timp de 15 minute. Acest tratament se foloseste de 3 ori pe saptamana pentru a avea rezultate.
Pentru intarirea unghiilor si pentru cresterea accelerata se mai foloseste un amestec de o jumatate de lingurita de piper rosu, 10 linguri de apa fiarta si una de crema de maini. Dupa ce se raceste solutia se aplica pe unghii si se lasa un sfert de ora. Se foloseste ca masca o data pe luna.


Stralucire

Pentru ca unghiile sanatoase trebuie sa aiba
si luciu, exista metode naturiste si in aceasta privinta, sucul de lamaie fiind ideal pentru a da stralucire unghiei.



_________________________________________________________________



                  CATARACTA  SI  GLAUCOMUL

Glaucomul nu este numai o boala a ochilor, el provine mai curand de la o dereglare a rinichilor
 In cele mai multe cazuri , glaucomul merge mana-n mana cu durerile reumatice si articulare. Dintr-un amestec de urzica, ventrilica, filimica si coada calului , in parti egale, ar trebui sa se bea  zilnic 2 - 3 cesti, in care se pune cate 1 lingura de bitter suedez. Pentru a se obtine o insanatosire grabnica, plantele ar trebui sa fie, pe cat posibil, proaspat culese.
In caz de cataracta , se ung de mai multe ori pe zi pleoapele  cu bitter suedez. Pentru a fi eliberat mai repede de durerile deseori foarte neplacute din ochi, bolnavul trebuie sa-si aplice usor pe ochii inchisi o vata inmuiata in bitter suedez, dupa masa de pranz, timp de o ora.
Reteta :
- 20 grame de silur (burunita-pentru durere de ochi)
-20 grame de odolean(valeriana)
-20 grame de musetel
-10 grame de sporici(verbina)
-30 grame de flori de soc
Se amesteca totul bine, 5 linguri rase de plante se oparesc cu 1/2 litru de vin alb care a fost infierbantat pana la limita de fierbere. Aburul este lasat sa actioneze asupra ochilor inchisi. Cel mai bine este ca acest vin sa se toarne intr-o sticla si sa se pregateasca de fiecare data cu  cate o cantitate mai mica de vin o baie proaspata de aburi.

_________________________________________________________________




                                                              PSORIAZIS




Boala ia nastere din cauza unei dereglari a functionarii ficatului. Trebuie deci ca pe langa utilizarea plantelor, sa se tina si o dieta stricta pentru ficat. Sa se evite mezelurile, carnatii, afumaturile, carnea de porc ca si supele lor, apoi toate felurile de acrituri , ca otetul, mustul, vinul, lamaile, portocalele, frapfruiturile, fructele de padure si sucurile lor , coacazele negre, merele crude, cafeaua naturala, ciocolata, cacaoa si mierea de albine, caci aceasta din urma formeaza acizi pe care ficatul bolnav nu-i suporta. De evitat sunt de asemenea, toate tipurile de peste in conserva , pestele afumat, carnea de conserva, mazarea, fasolea , lintea si orice fel de alcool. Permise sunt mancarurile cu lapte , laptele si produsele lactate, salatele acrite cu iaurt, carnea de vitel, de pasare, cea fiarta de vaca, pestele proaspat sau congelat, legumele usoare si zilnic mult compot de mere  ca inlocuitor al fructelor proaspete. Exista diferite  tipuri ale acestei boli chinuitoare : asa-numitul psoriazis rosu, care se manifesta prin pete foarte rosii , bine delimitate, un altul, la care pielea parca ar fi  acoperita cu solzi de peste si al treilea cu o piele pergamentata, crapata, groasa, ale carei crapaturi de adancesc seara, se desfac si pricinuiesc omului chinuri mari. La acestea se adauga niste mancarimi foarte puternice, ceea ce inseamna o impovarare nervoasa grea pentru fiecare bolnav. Pielea produce si indeparteaza zilnic o mare cantitate de coji, la orice miscare acestea curg pe jos.


RETETA  TRATAMENT :

10 grame de scoarta de stejar, 30 grame de scoarta de salcie, 40 grame de barba-popii, 20 grame de fumarica, 20 grame de coaja de nuca, 30 grame de rostopasca, 50 grame de urzici, 30 grame de ventrilica, 30 grame de filimica (galbenele), 20 grame de coada -soricelului. Se amesteca bine toate plantele, se ia 1 lingurita cu varf pentru 1 ceasca, se opareste si se lasa sa stea 3 minute la infuzat. Ar fi bine sa se foloseasca pe cat mai este posibil plante proaspete. Din acest ceai se beau pe parcursul zilei un litru si jumatate, inghititura cu inghititura. Fiecare inghititura este asimilata imediat de organism si prelucrata.

Daca este vorba de un psoriazis cu cruste care acopera intregul corp, atunci se stoarce prin storcatorul electric de uz casnic, rostopasca proaspata, bine spalata si se prepara prin frecare o alifie in proportie de 50 de grame de osanza la 5 grame de rostopasca. Alifia se pastreaza la frigider. 

_________________________________________________________________


                                                                  CELULITA




Vrei sa te bucuri de picioare frumoase? Te-ai saturat de aspectul de "coaja de portocala" al pielii? Celulita se estompeaza numai daca o tratezi corespunzator!
Cremele din extracte naturale 
Din trusa de frumusete nu trebuie sa-ti lipseasca lotiunile sau cremele pentru corp cu extracte de alge marine, cafeina, castan comestibil sau iedera. Acestea stimuleaza circulatia sanguina si ajuta la reducerea celulitei de pe picioare si abdomen. Pentru rezultate vizibile aplic-o de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Drenajul limfatic
Persoanele supraponderale sufera de obicei de celulita infiltrata. Se detecteaza usor, fata de celelalte tipuri de celulita, prin absenta semnului de adancitura la apasarea cu degetul pe piele. In acest caz, drenajul limfatic, hidromasajul si masajul local cu lotiuni care sa stimuleze arderea grasimilor din zonele cu probleme ajuta foarte mult.
Impachetarile
Celulita fibroasa isi ia talpasita cu ajutorul impachetarilor. O recunosti dupa structura ei nodulara dura si ingrosata. Cosmeticienii spun ca acest tip de celulita fibroasa se estompeaza mai greu, insa nu e imposibil sa o reduci. Tot ce trebuie sa faci este sa recurgi la impachetarile cu parafango (namol marin).
Ce se intampla daca nu te hidratezi destul?
Apare celulita adipoasa. Aceasta mai apare si din cauza deficientelor circulatorii. O recunosti dupa aspectul ei: grupari adipoase mobile, greu de pliat. Tesutul este fin si aproape transparent, iar culoarea violacee se accentueaza la frig. Daca suferi de acest tip de celulita atunci adopta un stil de viata bazat pe multa miscare (alergari usoare timp de o ora in aer liber) si alimente care sa te hidrateze (salate, supe, ciorbe, fructe zemoase, apa cu lamaie). 
Paşii automasajului care combate celulita

Primul pas în automasajul menit să îţi distrugă permanent celulita de pe şolduri, coapse, posterior sau abdomen, este să hidratezi bine zona-problemă cu o loţiune emolientă (care să conţină cofeină, deci specială pentru topirea celulitei), astfel încât mâinile tale să alunece mai uşor.

Începe apoi să presezi cu putere în punctul cel mai jos al regiunii afectate şi să împingi degetele în directia în care circulă sângele spre inimă. Masează cu mişcari lascive şi apăsate, de parcă ai vrea să menţii presiunea pe loc cu buricul degetelor, când ele continuă să alunece pe pielea ta.

Alternează mişcările de la un contact apăsat prelungit, la stimulări circulare, crescând progresiv forţa pe care o exerciţi. Foloseşte-te de degete, pumnii strânşi şi palme pentru a-ţi frământa cât mai bine pielea. Prinde porţiuni groase între degetul mare şi cel arătător şi freacă, atât cât rezişti.

Continuă cu ciupituri blânde, scurte şi dese, rapide, pe toată zona acoperită de celulită, până simţi multe înţepături ca de ace la nivelul dermei. Încearcă să nu agresezi ţesutul, scopul tău este să intensifici circulaţia sângelui în regiune, nu să îţi lezezi vasele sanguine. Când te pregăteşti să închei masajul anticelulitic, relaxează-ţi pielea cu câteva mişcări gentile, ca şi cum te-ai mângâia prelung.

Dacă vrei să vezi şi rezultate de pe urma automasajului anticelulitic, este necesar să îl repeţi zilnic toate zonele afectate, cel puţin 5 minute/sesiune pentru fiecare porţiune.


Uleiuri esenţiale pentru automasajul anticelulitic

În afară de cremele si loţiunile cosmetice anticelulitice, poţi folosi pentru masaj uleiuri esenţiale excelente pentru estomparea aspectului de coajă de portocală al pielii.

Uleiul de ienupăr scade retenţia de apă din ţesuturi şi este un detoxifiant excelent, util în reducerea riscului de formare a edemului local. Uleiul de chiparos activează circulaţia sanguină şi este eficient în combaterea celulitei cu aspect spongios, care apare pe fondul sedentarismului. Uleiul de patchouli contribuie la regenerarea celulelor şi tratează descuamarea pielii, având şi un efect de tonifiere şi lifting.

Uleiul esenţial de portocale, prin conţinutul bogat de vitamina C, stimulează producţia de colagen şi metabolizarea grăsimilor. Alte uleiuri benefice în combaterea celulitei sunt cele de grapefruit, piper negru, salvie, seminţe de morcov, ardei iute, rozmarin, fenicul, neroli sau chiparos.

_______________________________________________________________



                                     CELE  MAI  SANATOASE  BAUTURI


Cacao – este bună pentru piele Dacă bei cacao regulat cu siguranţă vei avea pielea pe cât de hidratată trebuie, pentru a nu se usca. Este necesară o cană de 200 ml pe zi, cu lapte degresat și cât mai puţin zahăr sau chiar deloc.


Vinul – te slăbește Cu un consum moderat de vin, slăbești. De asemenea, vinul previne apariţia aterosclerozei. Cantitatea recomandată este de 1 pahar pe zi, nu mai mult de un litru pe săptămână. Important: două zile pe săptămâna nu se consumă pentru a nu da dependenţă.

Sucul de rodie – stimulează fluxul de sânge Conţinutul ridicat de polifenoli din rodie stimulează circulaţia sângelui în vasele fine, cum ar fi inima. Cantitate sănătoasă: un pahar mare pe zi.

Lapte – protejează împotriva hipertensiunii arteriale Persoanele care beau lapte degresat regulat au un risc mai mic de hipertensiune arterială. Cantitatea sănătoasă: până la două pahare mari pe zi.

Suc de Cătină – întărește nervii Conţine vitamina C, aceasta întărind sistemul imunitar, acid folic, magneziu, fier și mangan, blocând efectele nocive ale hormonilor de stres. Cantitate: de două ori pe zi, câte două linguriţe de suc de cătină dizolvate într-un pahar mic de apă.

 Sucul de merișor (coacăze roșii de pădure) – previne infecţiile tractului urinarSucul de merișor te scapă de infecţiile cu stafilococul auriu. Cantitatea sănătoasă: un pahar mic în fiecare zi, sub forma de suc, cu puţin zahăr.

Suc de roșii – protejează împotriva radiaţiilor solare Licopenul, fitonutrientul care dă roșiilor culoarea, reduce efectul nociv al razelor ultra violete penetrante. Cantitatea sănătoasă: trei pahare mici pe zi, vara chiar patru.

Suc de portocale – previne ateroscleroza După mesele copioase, un pahar de suc de portocale proaspăt storse împiedică formarea radicalilor liberi care distrug vasele de sânge și favorizează atacul de cord. Cantitatea sănătoasă: un pahar mare de suc proaspăt stors după fiecare masă.

Cafea – protejează împotriva accidentelor vasculare Cofeina inhibă lipirea trombocitelor din organism, acestea fiind foarte importante atunci când este vorba de un accident vascular. Se recomandă 1-2 căni pe zi, dacă medicul nu vă interzice consumul de cafea.

Apa – întărește inima Apa ajută la problemele renale și urinare, în ceea ce privește indigestia, aciditatea, întărește inima, ajută circulaţia și memoria. Cantitate sănătoase: 1 pahar de apă pe oră, aproximativ 1,5 – 2 litri pe tot parcursul zilei.

Ceaiul verde – protejeaza împotriva cancerului Conţine polifenoli care stimulează regenerearea celulelor și a ţesuturilor. Ajută și împotriva cariilor dentare. Cantitatea sănătoasă: 3-6 căni pe zi.

 Ceaiul negru – ajută la prevenirea bolii Alzheimer Ceaiul negru îmbunătăţește fluxul de sânge, previne rigidizarea arterelor, previne boala Alzheimer. Dar numai fără lapte! Cantitatea sănătoasă: 3-6 căni pe zi.


Suc de morcovi – face pielea frumosă Beta carotenul și vitamina A din morcov întărește sistemul imunitar, accelerează bronzul natural, proteja împotriva razelor UV, ajută pielea uscată. Cantitatea sănătoasă: 1 pahar mic pe zi.

Oţet de mere – ajută la detoxifierea organismului Conţine minerale (magneziu, potasiu, calciu) stimulând metabolismul celor care au probleme cu greutatea. Detoxifiază organismul și ajută activitatea intestinelor. Cantitatea sănătoasă: 1 lingură de oţet de mere în fiecare zi, într-un pahar mare de apă.

Sucul de sfeclă roșie – ajută împotriva anemiei Mineralele valoroase (magneziu, cupru) stimulează apetitul, intensifică fluxul bilei și protejează împotriva radicalilor liberi. Ajută, de asemenea, împotriva anemiei. Cantitatea sănătoasă: 1 pahar mic pe zi.


_______________________________________________________________


                                                                       ZONA  ZOSTER         


 Sucul emolient al urechelnitei ( Sempervivum tectorum ) inlatura foarte rapid durerile adanci provocate  de zona zoster. Se despica taind de-a lungul 4-5 din frunzele carnoase ale plantei si se pun pe o farfurie. Seva care iese la suprafata se foloseste pentru a unge de cateva ori pe zi locurile suferinde. Sucul poate fi stors din frunze si cu ajutorul storcatorului electric de uz casnic. Bolnavul simte deja dupa prima ungere efectul benefic. O alta reteta de tratament este urmatoarea :
- 25 grame de scoarta de stejar
-10 grame de cretisoara
-20 grame de ovaz
-10 grame de musetel
-25 grame de salvie
-10 grame de sulfina-alba ( trifoi mare)
Se pun intr-un litru de apa rece 4 linguri de plante bine amestecate. Se lasa pe foc pana aproape de fierbere, apoi se da deoparte si se lasa sa stea 3 minute. Cu infuzia calduta se tamponeaza locurile bolnave de mai multe ori pe zi. Resturile plantelor se aplica peste noapte, usor incalzite si puse intr-o bucatica de panza pe locurile afectate de zona zoster.

            

_______________________________________________________________

                                   ANTIBIOTICE  NATURALE


EUCALIPTUL este un antiseptic natural, folosit si ca un puternic antiinflamator, care poate sa se lupte cu infectii, bacterii, ciuperci si virusuri. Cel mai adesea este regasit sub forma de ceai, insa poate fi gasit si sub forma de extract, ulei sau sirop. Uleiul de eucalipt era folosit in Australia de aborigeni pentru tratarea infectiilor si a ranilor si pentru a reduce febra. In secolul 19 era folosit ca dezinfectant in spitale. Apoi s-a descoperit ca actioneaza si ca expectorant, deci este un bun remediu si pentru tuse. Uleiul de eucalipt nu trebuie ingerat direct, ci diluat sau folosit mai degraba pentru masajul pieptului, al gatului si al fruntii. 



ULEIUL DE COCOS Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat in nutritie, este cea care a descoperit potentialul uleiului de cocos. Ea spune ca organismul nostru foloseste un ingredient-minune din acest ulei - monolaurin - pentru a se lupta cu diferite boli si infectii, virusuri si bacterii. A fost chiar un caz foarte mediatizat in SUA, prin care un bebelus nascut cu HIV, a scapat de virus, dupa ce a fost hranit cu formula de lapte bogata in ulei de cocos. Recent, un medic din Florida a observat rezultate excelente cand a tratat pacientii cu helicobacter - o bacterie periculoasa prezenta in stomac. Luau o lingurita de ulei de cocos virgin de trei ori pe zi. Medicul a recunoscut ca uleiul de cocos a fost mult mai eficient decat alte antibiotice pe care obisnuia sa le prescrie.


ECHINACEA In antichitate Echinacea era folosita mai ales pentru tratamentul ranilor deschise, a difteriei si a otravirii. De cateva sute de ani este folosita si pentru a se lupta cu bacteriile si virusurile, ajutand in acelasi timp sistemul imunitar. Ea este recunoscuta ca poate distruge una dintre cele mai virulente bacterii, acelasi Staphylococcus aureus, "mancatorul de carne". Cea mai eficienta parte a plantei este radacina, din ea se extrag siropuri si uleiuri. Florile si semintele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri. Este, de asemenea, eficienta in tratarea herpesului, a infectiilor respiratorii, a racelilor si gripelor si a alergiilor. 

EXTRACTUL DIN FRUNZE DE MASLIN Extractul din frunze de maslin contine oleuropeina, al carei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietati puternice antibacteriene si efecte antivirale. S-a demonstrat ca este eficient in lupta infectiilor, a herpesului, a oboselii cronice dar si a alergiilor si problemelor de piele. Pentru ca functioneaza ca un antibiotic de spectru larg, se lupta, deci, si cu racelile si gripele, cu problemele respiratorii si sinuzita. Ii mai adaugam si capacitatea de a scade nivelul de zahar din sange, de a normaliza aritmiile, de a inhiba oxidarea si de a relaxa arterele, de a tratata durerile de dinti, sau cele cauzate de artrita sau hemoroizi.


_______________________________________________________________

                                ULEIUL  DE  OREGANO


Substanta denumita Carvacol prezenta in uleiul de Oregano salbatic este considerata ca unul dintre cele mai puternice anti virale, anti bacteriene si anti fungale substante obtinute pe cale naturala.
Carvacol omoara parazitii de orice natura. In Mexic , cercetatorii au comparat Carvacolul din oregano cu tinidazol, un medicament prescris a trata giardia (Giardia duodenalis) . Rezultatele au aratat ca oregano este mai eficient impotriva giardiei decat Tinidazol.
Cercetatorii britanici au comparat actiunea uleiului obtinut din oregano cu actiunea a 18 antibiotice dintre cele mai populare. S-a dovedit ca oregano, prin continutul mare de carvacol, actioneaza mai eficient decat antibioticele, distrugand si bacteriile rezistente la unele antibiotice.
Carvacolul actioneaza la nivelul intregului organism si poate fi utilizat atat pentru uz intern cat si extern.
Carvacol inhiba dezvoltarea bacteriilor, raspandirea Stafilococului Auriu in special la nivel pulmonar si facial (acnee) in paralel cu un efect antibacterian, mucolitic si expectorant.

UZ INTERN

Se administreraza contra virusilor, baceriilor si parazitilor de orice fel incluzand Candida, Giardia duodenalis, Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus. Este de asemenea util in: Infectii urinare si Prostatita. Se poate administra de asemena Post Operatoriu pentru a evita infectarea in special cu Stafilococul Auriu (care poate fi mortala). Indicat in infectii pulmonare, tuse persistenta, dureri in gat
ADMINISTRARE UZ INTERN (ADULTI):
5 picaturi de 3-5 ori pe zi. Fie se pun sub limba fie se dizolva in putina apa sau se amesteca intr-o lingurita cu putina miere sau suc. Se tine scurt timp in gura dupa care se inghite. Imediat dupa administrare, se respira adanc de cateva ori pentru a inspira vaporii de Oregano.
Pentru infectii pulmonare sau la sinusuri pe langa administrarea sublinguala se fac si inhalatii: Se fierbe apa intr-un vas si se pun cateva picaturi in apa fierbinte. Se apropie fata de vasul cu apa si Oregano, se pune peste cap un prosop si se inspira adanc vaporii emanati din apa fierbinte. Se poate de asemenea folosi un vaporizator din comert.
Pentru Herpes se administreaza 3-5 picaturi sub limba urmat de 2-3 picaturi din ora in ora timp de 9 ore in fiecare zi. In plus, se aplica si local in zona afectata cate 2-3 picaturi de 2-3 ori pe zi.

UZ  EXTERN

Uleiul de Oregano poate fi folosit si extern prin aplicare in zona afectata de 2-3 ori pe zi:
Piele: Pentru intepaturi, infectii, furuncule, acnee, psoriazis, negi, iritaţii de piele, micoze: se aplica cateva picaturi de Oregano si se freaca bine zona afectata pana la absorbtia in piele. Se adauga cateva picaturi de ulei in sapunul lichid sau in gelul pentru dus. Se poate adauga si in sapunul lichid pentru maini. In caz de rani pe piele, negi, furuncule sau acnee se aplica ulei pana la saturatie si se freaca bine in piele. In cazul ranilor sau furunculelor se acopera apoi cu un plasture.
Dinti si gingii: pentru a dezinfecta si deparazita total zona bucala, pentru a trata sau preveni paradontoza: Se pun cateva picaturi de ulei de oregano pe periuta de dinti in loc de pasta de dinti si se freaca dintii. In caz de infectii la gingii se freaca gingiile cu cateva picaturi.
Par: In caz de scalp infectat cu o ciuperca, în caz de matreata, iritatii ale scalpului, se adauga cateva picaturi in sampon inainte de spalarea parului. Se lasa pe par samponul astfel preparat pentru cateva minute, dupa care se clateste
Herpes: cate1-3 picaturi in zona afectata de 2-3 ori pe zi.

AROMATERAPIE

Datorita mirosului placut si patrunzator dar si a nenumaratelor proprietati benefice, se recomada cateva picaturi de ulei de oregano intr-un vaporizator, si astfel se purifica aerul de virusi, bacterii, etc.
Picioare: Prezenta fungusilor (ciupercilor) la nivelul labei piciorului produce raniri (picior de atlet) in special intre degetele piciorului precum si deteriorarea (macinarea) unghiilor in paralel cu un miros foarte neplacut. Se aplica si se distribuie uniform cateva picaturi de ulei de oregano intre degete si pe unghii.
Igiena intima: Cateva picaturi de ulei de oregano in apa calda pentru baie de sezut ajuta la eliminarea problemelor legate de un spectru larg de ciuperci (inclusiv Candida)

_______________________________________________________________

                                       BICARBONATUL  DE  SODIU



CONJUNCTIVITA
Se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Sa nu  folositi acelasi tampon de vata de 2 ori. 




STOMAC 
Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.
Arsuri la stomac -  aceasta proprietate se bazeaza pe faptul ca bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajuta la indepartarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzatia de balonare si flatulenta. In momentul in care simtiti ca va arde stomacul, puneti o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si beti amestecul rezultat. Insa, chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate inlocui un tratament medical. Daca simptomele persista cereti sfatul unui medic. 
NEGI
Trebuie sa ungeti negii cu o pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament. 

CANCER
Oncologul italian Tullio Simoncini, autorul cărţii „Cancerul este o ciupercă“ susţine că vindecarea cancerului poate fi simplă, rapidă, necostisitoare şi fără riscuri folosind banalul bicarbonat de sodiu. Simoncini a ajuns la concluzia că maladia secolului este cauzată de ciuperca numită Candida. Aceasta există în mod natural în organism, şi nu cauzează probleme atîta timp cît dezvoltarea ei nu scapă de sub control. Tumoarea canceroasă este reacţia firească a organismului de a se apară de această ciupercă. Din păcate, nu este suficient să înghiţim praf de copt pentru a scăpa de cancer, bicarbonatul de sodiu trebuie injectat direct în tumoare. pH-ul tumorii se va schimba de la acid la alcalin, ceea ce face ca ciuperca să fie distrusă înainte de a avea timp să se adapteze. Experimentele doctorului Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la san şi vezică se pot vindeca în doar 6 zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicardonat de sodiu.  

 TRANSPIRATIE
Bicarbonatul de sodiu anulează mirosul neplăcut al transpiraţiei, dacă se unge axila cu soluţie din această sare. Se tamponeaza zona axilelor cu o solutie formata dintr-o lingurita de bicarbonat si un pahar cu apa. Aceasta formula poate inlocui deodorantele obisnuite, fiind un mod ecologic de a scapa de mirosul urat de transpiratie, fara riscuri pentru sanatate.

_______________________________________________________________


                                                         GINSENG                                            
 

















Ginsengul se numeste stiintific Panax schinseng. Panax vine din limba greaca, de la zeita Panacea, despre care se spunea ca vindeca toate bolile. Specia este ocrotita de lege si este cultivata intens in China, Japonia, Coreea si Rusia. Se spune ca efectele ginsengului de China sunt incomparabile cu cele din alte tari. In farmaciile si magazinele naturiste din România, ginsengul se gaseste in mai mult de 20 de forme. in general, ginsengul este utilizat pentru vigoare. Cei care consuma regulat ginseng sunt mai putin supusi riscului de a se imbolnavi de cancer. Reduce concentratia de zahar in sange. Mareste capacitatea de adaptare a organismului la suprasolicitare, are efecte antiinflamatoare, antioxidante. Are efecte benefice asupra metabolismului. Contribuie la imbunatatirea digestiei si respiratiei, fertilitatii, tensiunii arteriale, hipoglicemiei, inflamatiilor articulare, functiei hepatice si are efect energizant. Persoanele cu varste peste 40 de ani au nevoie de ginseng. Dar si cei care sunt supusi permanent la stress. Sub actiunea ginsengului, infectiile dau inapoi de la sine, convalescenta este mai scurta, puterea de munca sporeste. La venirea anotimpului rece, o cura de 10-20 de zile cu aceasta planta tine la distanta gripa si guturaiul. Se administreaza circa 1 g de radacina pe zi, pentru un adult. Este indicata atit pentru persoanele sanatoase, cu efect profilactic, cat si pentru bolnavi, mai ales cronici. Efectul benefic se resimte cam in a 10-a zi de tratament. Planta contine substante care pot activa hormonii feminini. S-au semnalat cazuri in care femeilor de peste 70 de ani, care au abuzat de ginseng, le-a revenit ciclul menstrual. Excesul de ginseng mai poate produce insomnie, nervozitate, depresii, diaree si eruptii pe piele. Aceasta planta exotica sporeste secretia hormonala. Se spune ca dupa un consum mare, un barbat poate onora zece femei. 

 sursa : ceaiulmeu.ro     

 _______________________________________________________________


LEACURI  VECHI  PENRU  SUFERINTE  STRAVECHI



Medicina a gasit rezolvari pentru multe boli mari. Dar nu si pentru bolile mici, suferinte sezoniere, provocate de anotimpuri. Guturaiul, raceala, durerile de gat si de piept, bronsita si tusea sunt mult mai simplu de vindecat cu un ceai sau cu o prisnita aplicata corect, decat cu un pumn de medicamente. Chiar daca oamenii de stiinta stramba din nas cand e vorba de leacuri stravechi, ele sunt reluate si revazute cu “furie”, in toate tarile mapamondului. Si nu e vorba de a crede in miracole. Interesul pentru traditie este o stare de spirit a lumii contemporane. Chiar daca virtutile anumitor leacuri babesti nu pot fi demonstrate academic, atata vreme cat ele fac bine, cat provin din natura si nu dintr-o fabrica de “elixiruri” chimice, oamenii le prefera. Si le prefera, spre lauda lor, si o gramada de medici care au inteles ca medicina viitorului nu se poate desparti de traditie. In China, pacientul are dreptul sa-si aleaga terapia pe care o prefera. Este ceea ce facem si noi prin leacurile de fata, invitandu-va sa alegeti ce credeti ca v-ar fi de folos.

Crize de astm
In caz de urgenta: doua cesti
de cafea sau doua tablete de ciocolata

Afara e umezeala si ceata, sunteti astmatici si v-ati uitat inhalatorul acasa. Simtiti cum se apropie o criza de astm. Intrati rapid intr-un bar sau o cofetarie si cereti doua cafele tari. Ultimele studii realizate in Canada arata ca administrarea de cofeina slabeste obstructia bronhiilor si usureaza respiratia. Atentie: nu este vorba despre un substitut de medicamente, ci doar de un ajutor de ocazie. Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos si cardiovascular, cu efecte secundare periculoase: tahicardie, anxietate, convulsii, palpitatii. Nu abuzati! Si ciocolata poate fi folosita in caz de urgenta. Contine magneziu, un antidepresor cunoscut.


Masaj cu usturoi
•Zdrobiti doi catei de usturoi in 500 ml de untdelemn. Aplicati aceasta mixtura pe talpa picioarelor si pe coloana vertebrala, masand usor.
• La fel de eficient este si un catel de usturoi macerat, vreme de opt zile, intr-un pahar de alcool de 90 de grade. La nevoie, puneti cateva picaturi din acest amestec pe o bucatica de zahar.
• Pentru a calma o criza de astm, impregnati cu amestecul de usturoi si alcool o compresa inmuiata inainte in apa fierbinte. Aplicati-o pe piept. Caldura e indispensabila pentru eficienta acestui tratament.
Infuzie de cimbru
Virtutile antiseptice ale cimbrului sunt recunoscute din Antichitate. Crizele de astm fiind declansate adesea de o infectie, cimbrul se dovedeste si in cazul acesta util. Beti 2-3 infuzii pe zi, preparate din 1 lingurita de planta oparita cu 1 cana de apa.

Bronsita
Boala a iernii, bronsita este o afectiune respiratorie legata de obicei de o raceala. Se disting doua tipuri mari de bronsite: acute si cronice. Prima se caracterizeaza printr-o tuse seaca, acompaniata sau nu de febra. Bronsita cronica (dureaza cam trei luni pe an si tine trei ani la rand…) este extrem de frecventa si foarte grava. Simptomele ei sunt o tuse cu expectoratie, care necesita supraveghere medicala.
Inhalatii cu picaturi de eucalipt
Eucaliptul este o planta antiseptica si decongestionanta a cailor respiratorii. El poate fi administrat sub forma de ceaiuri, pastile de supt, produse pentru baie, sirop, picaturi pentru inhalatii. Ultimele sunt deosebit de eficiente in bronsite. Dar atentie: zece mililitri de ulei esential de eucalipt pot duce la deces. In schimb, 0,1 – 0,2 ml/zi (2-3 picaturi) puse in apa fierbinte, pentru inhalatie, nu reprezinta nici o toxicitate. In farmacii exista si alifii cu eucalipt. Alifiile pot fi aplicate pe spate sau pe piept, dar niciodata pe fata sau pe mucoase. (Persoanele bolnave de afectiuni hepatice si copiii mai mici de un an nu trebuie sa apeleze la eucalipt.)
Lapte cu usturoi
La tara, si astazi bronsita se trateaza cu supe bogate in usturoi. O alta versiune a acestui remediu: puneti doi catei de usturoi intr-o cana de lapte rece. Lasati-i sa fiarba 20 de minute, apoi beti lichidul cat mai cald. Reteta poate fi preparata si cu ceapa. Trei cepe se fierb in 500 ml de apa, se strecoara si lichidul se amesteca cu miere.


Inhalatie cu lamaie
Puneti la fiert 750 ml de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei esential de lamaie. Aplecati-va capul peste vas, acoperiti-va cu un prosop si inspirati. Se repeta de trei ori pe zi.
Frictionari si comprese pe piept
…Cu untdelemn de masline cald, amestecat cu lamaie, usturoi sau ulei aromat de lavanda sau eucalipt.
Cataplasme cu otet de mere
Inmuiati o compresa in apa fierbinte, stropiti-o cu otet de mere si aplicati-o pe piept, acoperita de o folie de plastic. Prin compozitia sa, otetul degaja caile respiratorii superioare – nas, gat, sinusuri, si inferioare: bronhiile si plamanii.
Dureri de gat
Mesagere nedorite ale racelii sau gripei, durerile de gat pot anunta si o infectie virala sau bacteriana, o angina sau o laringita. Cert este ca fac mari probleme la inghitit si e bine sa scapam de ele rapid.


Cataplasme cu musetel
Puneti o lingura de musetel intr-o cana cu apa clocotita si lasati sa se infuzeze cinci minute. Varsati lichidul pe o compresa, stoarceti-o putin, apoi aplicati-o direct pe gat. Acoperiti-o cu o bucata de plastic. Cand se raceste, operatia trebuie repetata. La fel de bune sunt compresele fierbinti cu ulei de masline si apa de colonie din lavanda.
Gargara cu salvie
Planta cunoscuta din Antichitate, salvia da un ulei esential cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene foarte eficiente in caz de inflamatie a gatului si gurii. Doua-trei picaturi de ulei de salvie puse in 100 ml de apa calda sunt mult mai active decat infuzia de salvie, preparata dintr-o lingurita de planta, infuzata cu o jumatate de litru de apa fiarta. Se fac 2-3 gargare pe zi, vreme de 2-3 zile.
Gargara cu miere si suc de lamaie
Diluati in apa fierbinte un praf de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi.


Gargara cu apa sarata
Un remediu simplu si cat se poate de eficace: amestecati 1 lingurita de sare de masa cu 500 ml de apa calduta si faceti gargara din ora in ora.
Cataplasme cu sare grunjoasa si suc de lamaie
Luati un pumn de sare grunjoasa, stropiti-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti sarea umeda pe un tifon si aplicati-l pe gat, vreme de o ora. Inveliti bandajul cu un fular.
Gargara cu otet de mere
Antiseptic si bactericid, otetul de mere este inainte de toate un fortifiant excelent, ideal pentru a spori rezistenta organismului impotriva neplacerilor iernii. E firesc, deci, sa usureze si durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere. Diluati-le cu ceai de musetel si faceti gargara.





_______________________________________________________________


BOLILE   TOAMNEI

Retete de vindecare cu alimente
Racelile
Simptomele clasice: guturaiul si tusea, insotite adeseori de dureri de cap si de gat, de o stare generala proasta, de dureri ale membrelor si frisoane.
Autorii: rino-virusurile ce se fixeaza in special pe mucoasa nazala, iritand-o. Imbolnavirea este favorizata de un sistem imunitar slabit din cauza frigului sau a stresului excesiv.
Alimente iuti
Desfunda nasul mai bine decat medicamentele, pentru ca lichefiaza secretiile de pe caile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucatica de ardei iute (mestecata in gura) sau 10-20 picaturi de Tobasco intr-un pahar cu apa. Si bineinteles… usturoi – dar proaspat si crud.
Usturoi: “penicilina ruseasca”
Rusii – in special – cred orbeste in puterea vindecatoare a usturoiului in caz de raceala. Si pe buna dreptate, caci efectul lui antibacterian a fost confirmat intre timp si de oamenii de stiinta. Iata o reteta: curatati de coaja 5 catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu 5 lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa si puneti-i pe foc pana dau in clocot. Lasati-i sa stea 5 minute si apoi strecurati zeama. Se ia cate o lingurita de zeama de-a lungul zilei.

Ceapa
“Leacul atoatevindecator” are si el efect antibacterian si antiviral si este extrem de eficient – sub toate formele – in caz de raceala. Iata doua retete:
• Se taie o ceapa mare felii si se pune peste noapte pe o farfurie, langa pat. Prin inhalarea mirosului de ceapa, raceala “erupe” si se vindeca mai repede.
• Taiati marunt 1-2 cepe si turnati peste ele apa clocotita. Lasati-le putin sa se infuzeze si beti apoi ceaiul fierbinte de ceapa, indulcit cu putina miere.
Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci cand va doare gatul. Fierbeti 2 cartofi mari pana ce se inmoaie, zdrobiti-i pana ce obtineti un piure, impachetati-i fierbinti in jurul gatului. Deasupra mai puneti un prosop de in (uscat) si apoi un sal de lana. Nu le scoateti decat atunci cand cartofii s-au racit.
Otet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine sa incalziti otet de mere (o ceasca) si sa inhalati aburul. Alternativ, puteti lua de trei ori pe zi cate o lingurita de otet de mere diluat in 1/2 pahar de apa.
Bautura cu mustar


In caz de raguseala sau voce suprasolicitata, va recomandam o bautura cu mustar, miere si suc de lamaie: amestecati cate o lingura de mustar, de miere si de suc de lamaie si beti “medicamentul” astfel obtinut seara, inainte de culcare.
Lamaie
Zeama de lamaie desfunda si ea nasul. Trageti pe nas o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Lasati sa actioneze putin, dupa care suflati-va nasul cu putere.
Propolis
Mestecati, indelung, o bucatica de propolis solid. Alternativ, lingeti de pe o lingura de lemn miere amestecata cu lamaie.
Reteta bunicii
Sunteti racit? Mancati supa fierbinte de pasare. Si-a gasit consacrarea de curand, cand s-a descoperit ca in carnea de pasare exista cisteina, un aminoacid. Aceasta este foarte asemanatoare cu Acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronsitei si afectiunilor respiratorii.
Amigdalita

Este o afectiune provocata de bacterii, in special de streptococi, si apare, frecvent, odata cu raceala. Se manifesta prin inflamarea amigdalelor, roseata in gat si dureri ce radiaza de multe ori pana la urechi si dinti. Alte simptome: febra, frisoane si dureri ale membrelor.
Miere
Inghititi incet cate-o lingurita de miere de cateva ori de-a lungul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet diluate intr-un pahar cu apa calda.
Otet de mere
O compresa cu otet de mere potoleste durerile de gat: inmuiati un stergar de bucatarie intr-un sfert de litru de otet de mere, stoarceti-l bine si infasurati-l in jurul gatului. Puneti deasupra un fular de lana si stati asa 30 de minute.
Zeama de lamaie
Cand va doare-n gat, luati in gura cate putina zeama de lamaie (de mai multe ori pe zi). Tineti-o cateva minute, apoi inghititi-o incet.


Cataplasma cu ceapa
Taiati marunt 1-2 cepe si caliti-le in ulei de floarea-soarelui pana ce s-au inmuiat bine. Infasurati ceapa fierbinte (asa uleioasa) intr-un prosop, lasati-o sa se raceasca putin si aplicati cataplasma pe gat. Bagati-va imediat in pat si tineti-o pana dimineata.
Seminte de ridiche
Semintele de ridiche contin uleiuri eterice bogate in sulf si actioneaza ca un antibiotic natural. Fierbeti o lingurita de seminte si o lingura de miere intr-o jumatate de ceasca de otet. Adaugati apa, pana ce taria otetului devine suportabila, si faceti gargara.
Iute si sarat
Vindecatorii mexicani trateaza amigdalita cu ardei iute sarat, mestecat bine si inghitit incet. In faza acuta a bolii puteti sa sugeti in loc de bomboane cate-un catel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapa, ghimbir, salvie si miere. Au efect antibacterian si antiviral.



Inflamarea cavitatilor nazale
Simptomele: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi si febra. Este o boala provocata fie de raceala, fie de o gripa nevindecata complet. In aparitia ei, un rol important il are starea psihica. Grijile, emotiile, frica pot duce la inflamarea cavitatilor nazale.
Ceai cu mirodenii
Preparati o infuzie din: 1 lingurita de cuisoare, 1 lingurita de anason, 1 lingurita de lemn dulce si 1/2 lingurita de ghimbir (toate pisate), peste care turnati 1/4 l de apa fierbinte. Lasati sa stea 5 minute si beti cate o ceasca de cateva ori pe parcursul zilei.
Cataplasma cu hrean si branza de vaci
Branza de vaci proaspata si hreanul au efect curativ, antiinflamator. Intindeti pe un stergar de in branza de vaci amestecata cu 1 lingura de hrean proaspat ras (un strat gros de un deget) si aplicati cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
Fagure de miere
Mestecati o bucatica de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, dupa care o scuipati. Repetati de 6 ori pe zi, la intervale de o ora. Tratamentul se efectueaza o saptamana. Apoi, luati zilnic cate-o lingurita de miere dupa mesele principale. Lasati-o sa se topeasca in gura, inainte de-a o inghiti.


Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac – stimuleaza sistemul imunitar;
- ananas, mere, peste gras, ghimbir, ceapa – sunt antiinflamatoare. Evitati laptele!

Durerile de urechi
Apar, in general, din cauza curentului si a vantului rece, dar pot fi provocate si de otita.
Usturoi
Taiati un catel de usturoi in lamele fine, luati-le cu o bucata de vata (ca un dop) si introduceti vata in urechea bolnava. Culcati-va pe pat si acoperiti urechea cu un sal gros de lana. Alternativ, puteti sa va picurati in ureche ulei de usturoi, pe care-l preparati dupa cum urmeaza: zdrobiti 3 catei de usturoi si amestecati-i cu 3 linguri de ulei de masline. Puneti amestecul astfel obtinut intr-o sticla si lasati-o sa stea o saptamana la temperatura camerei. Pe urma strecurati uleiul printr-o sita deasa.
Cataplasma cu ceapa
Ceapa, bogata in uleiuri eterice, este un “leac atoatevindecator”, care calmeaza si durerile de urechi. Tocati marunt o ceapa, puneti-o intr-o batista si legati batista ca un saculet. Culcati-va pe-o parte si tineti saculetul cu ceapa pe urechea bolnava.


Reteta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecata cu otet sau cu lapte, pe care o picurau apoi in ureche.
Alimente recomandate: ardei iute, cuisoare, ghimbir, usturoi si ceapa – toate au un efect calmant.


Compresele aplicate pe gat, reci sau calde, eventual cu adaosuri de branza de vaci sau mustar, se recomanda in caz de inflamatii ale gatului si faringelui. Se reinnoiesc dupa minimum o jumatate de ora, maximum doua. Se pot lasa peste noapte.






_______________________________________________________________






Retete fulger contra bolilor toamnei


Bronsita.
Lapte cu usturoi: puneti doi catei de usturoi intr-o cana de lapte rece. Puneti la fiert vreme de 10 minute. Beti mixtura cat mai fierbinte.
Ceapa fiarta: puneti la fiert trei cepe in 500 ml apa. Strecurati lichidul, indulciti-l cu miere, si beti cat mai cald cu putinta.
Inhalatie cu lamaie: puneti la fiert 750 ml de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei aromat de lamaie. Aplecati-va capul deasupra aburilor si inhalati. Repetati procedeul de 3 ori pe zi.
Frictiuni si comprese pe piept: se fac cu untdelemn fierbinte (sa nu provoace arsuri) in care se adauga ulei aromat de eucalipt, usturoi, lamaie, lavanda sau salvie.
Cataplasme cu otet de mere: inmuiati bucati de tifon in otet de mere fierbinte si aplicati-le pe piept. Compus din apa si acid acetic, otetul de mere contine saruri minerale, oligoelemente, pectina si betacaroten, reputate pentru modul in care elibereaza caile respiratorii superioare – nas, gat, sinusuri, si pe cele inferioare: bronhii si plamani.
Gripa



Sucuri vitaminizate: beti mult suc de morcovi si sfecla, combinate cu suc de lamaie sau grepfrut.
Usturoi fiert in 

lapte: inainte de fiecare masa principala, luati doi catei de usturoi, zdrobiti-i si puneti-i la fiert intr-o ceasca de lapte. Beti lichidul cat mai fierbinte.
Sirop cu miere si gin: iata o reteta folosita in satele canadiene. Luati 250 ml de gin, 125 g miere lichida, 2 lingurite de rasina de brad. Puneti toate ingredientele intr-un borcan si amestecati, pana ce se omogenizeaza. Se iau 2 lingurite pe zi (nu mai mult).
Alcool fierbinte: consumat fierbinte, cu moderatie, si asociat cu diverse ingrediente, poate avea efecte benefice contra gripei. Preparati seara, inainte de a va culca, un amestec de rom si portocala stoarsa, ambele puse intr-o cana de apa foarte fierbinte. Un amestec de rom si cuisoare aromate (ele nu trebuie inghitite) diluate intr-o cana de apa fierbinte sau ceai, are efect antiinfectios, antalgic si antiinflamator.
Ceai de cimbru: o infuzie fierbinte de cimbru amestecata cu miere este un antiseptic redutabil.


_______________________________________________________________


CUM  SCAPAM  DE  RACEALA  SI  GRIPA

Se spune ca o gripa netratata dureaza o saptamana, in timp ce una tratata dureaza sapte zile. Aceasta afirmatie nu este intru totul adevarata, pentru ca daca stim ce leacuri sa folosim, in ce cantitati si cat de des, chiar si cea mai “fioroasa” epidemie poate fi invinsa. Iata in continuare ghidul celor mai puternice remedii naturale contra gripei.
Fitoterapie
Maghiranul – se administreaza sub forma de infuzie: la o cana de apa clocotita se pun intre o lingurita si jumatate si patru lingurite de pulbere de maghiran; se lasa vasul acoperit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Indulcit cu miere, ceaiul se bea intotdeauna fierbinte. La 10-15 minute vom transpira, eliminand din abundenta toxine, in timp ce sinusurile si caile respiratorii superioare se vor descongestiona. In faza de coctiune, inainte de declansarea bolii, se bea cate o cana de ceai la 20-40 de minute, timp de cateva ore. In cazul cand gripa s-a declansat, ceaiul se va bea numai in afara perioadelor de febra, cu aceeasi frecventa, timp de o zi.
Atentie: in magazinele noastre nu veti gasi maghiranul prezentat ca planta medicinala, ci sub forma de condiment, in raioanele alimentare. Uneori poarta denumirea comerciala de majoran.

Busuiocul – administrat tot sub forma de ceai fierbinte cu miere, revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne de asemenea sa stopam procesul gripal in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului. O doza de soc consta in 6-7 cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, baute la intervale de 15-30 de minute una de alta. Ceaiul se prepara prin punerea a 1-2 tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute; daca apare febra, se adauga si 1-2 lingurite de menta la o cana de ceai.

Homeopatie
Oscillococcinum – este un remediu produs de laboratoarele franceze Boiron, prezentat sub forma de granule ambalate in mici flacoane, granule care inglobeaza in cantitati infinitezimale un extract vegetal. Acest medicament incredibil de eficient – declara cei care l-au folosit, si numarul lor este mare – poate fi administrat cu succes atat atunci cand suntem sanatosi, pentru a preveni imbolnavirea, cat si in timpul fazei de coctiune ori chiar dupa declansarea starii gripale. Administrarea se face conform prospectului inclus in fiecare cutie. Este bine sa stiti ca si atunci cand profilaxia gripei a dat gres se mai poate opri procesul de evolutie al bolii, luand o noua serie de 3 doze de Oscillococcinum.
Vaccinul antigripal Plantextrakt – nu este, asa cum s-ar putea crede, o solutie injectabila, ci este vorba tot de un remediu homeopatic. Granulele acestui vaccin, care se administreaza oral, contin in cantitati infinitezimale virusuri de la Institutul “Cantacuzino”, preluati din cele mai recente tulpini. Administrarea se face numai in scop profilactic, in modul indicat de farmacist.

Leacuri Din Batrani
Hreanul – sinusurile congestionate si nasul infundat se vindeca fara gres daca punem pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o basma rosie. Hreanul se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului. Cei cu o piele foarte sensibila vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. In tratamentul gripei si al guturaiului, desfundarea nasului este foarte importanta, deoarece daca respiram normal, pe nas, sunt evitate complicatiile bronsice si pulmonare. Ca si tratament rapid al sinuzitei, acest leac nu are echivalent, o cura de 5 zile in care facem aceasta aplicatie de 1-2 ori pe zi eliminand rapid aceasta afectiune.
Ceapa – tusea si bronsitele sunt vindecate cu decoct de ceapa. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert in 1 si 1/2 cana de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol si fara alte adaosuri. Ceaiul are un gust nu tocmai placut, insa actioneaza foarte rapid si se zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de piept.
Bai
Imediat ce simtiti primele semne ale racelii, recurgeti la traditionala si eficienta terapie a bailor. Cu ajutorul lor, debutul unei infectii poate sa fie stopat.
Baie de picioare cu temperatura progresiva – bagati-va picioarele intr-un lighean cu circa 1,5 litri de apa calda (35 grade C), adaugand progresiv apa fierbinte, pana cand atingeti temperatura finala de 40 grade C. Durata baii este de 10-15 minute. Picioarele se sterg si se incalta sosete groase. Baia progresiva poate fi facuta zilnic.
Bai complete cu ace de pin (sau esenta) – temperatura din baie sa fie de 18-21 grade C, iar temperatura apei din cada de 35-38 grade C. Durata baii sa nu depaseasca 20 de minute. Se adauga 150 g de ace de pin oparite intr-un saculet pe baie de aburi sau 10 picaturi de ulei de pin (se gaseste la Plafar). Dupa baie, obligatoriu, urmeaza odihna la caldura in pat, vreme de o ora. (Nu faceti niciodata baie cu stomacul plin. Evitati baile calde daca suferiti de varice, iritatii si infectii ale pielii, tulburari de ritm cardiac.)

_______________________________________________________________


TINCTURI  SI  ULEIURI  DE  PLANTE

Tincturile
Sunt extracte de plante, care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, vodca. Este strict interzisa atat folosirea alcoolului etilic, cat si a spirtului medicinal. Preparatele se pun la soare sau in locuri calde, se scutura zilnic, se lasa vreme de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara prin doua bucati de tifon, se preseaza bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate, se pastreaza in sticle de culoare inchisa, infundate bine cu dop de pluta. Doza obisnuita: 5-10 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.

Tinctura de cimbrisor
(Thymus serpyllum)

Mod de preparare: florile de cimbru (salbatic sau de gradina), culese pe soarele amiezii de vara, se toaca marunt si se pun intr-o sticla, umpland-o pana la gat (fara sa fie presate). Deasupra se toarna rachiu de fructe (prune, pere, mere etc.) de 38-40%, care trebuie sa acopere complet florile. Se leaga la gura si se pune la soare vreme de doua saptamani. Se scutura in mod regulat. Cand e gata, se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: incetinirea cresterii la copii (se ung picioarele cu tinctura de cimbru), scleroza in placi (ungerea sirei spinarii cu tinctura de cimbru), tulburari menstruale, infectii ale traiectului urinar, boli de nervi, nevroze faciale, reumatism, dureri de ovare, boli ale cailor respiratorii, boli de plamani (pleurezii, enfizem).
Posologie: intern – 20-30 picaturi de tinctura de cimbru se iau o data pe zi, diluate cu apa.

Tinctura de coada-soricelului
(Achillea millefolium)

Mod de preparare: florile culese pe soare se toaca marunt, se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu de 38-40%. Se lasa la soare vreme de 14 zile, scuturandu-se din cand in cand. Se strecoara, se pune in sticle bine infundate, de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: menstre neregulate, menopauza, cancer genital, inflamatii ale testiculelor, leucoree, lipsa menstrelor, migrene, expectoratii cu sange, hemoroizi, dureri de stomac, arsuri.
Posologie: intern – 30-40 picaturi de tinctura se dilueaza cu ceai sau apa. Se iau dimineata si seara, inainte de mese.

Tinctura de coada-calului
(Equisetum arvense)

Mod de preparare: doua maini de coada-calului proaspata, taiata foarte marunt, se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu curat de secara. Se lasa la soare 14 zile, scuturand sticla regulat. Se strecoara, se pune la pastrat in recipiente de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: bolile de rinichi si de vezica (inclusiv pietrele), acumulari de apa in tesuturi, rani deschise, ulceratii, hemoroizi, picioare transpirate.
Posologie: intern – ca adaos in ceaiuri, 40-50 picaturi de 2-3 ori pe zi; extern – ca dezinfectant aplicat pe afectiunile pielii si pe picioarele transpirate.

Tinctura de galbenele
(Calendula officinalis)

Mod de preparare: doi pumni de flori se pun intr-un litru de rachiu si se lasa 14 zile la soare. Se strecoara lichidul si se pune in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: rani, sangerari, rupturi si intinderi musculare, tumori cancerigene, scurgeri vaginale.
Posologie: extern – comprese cu tinctura de galbenele, indoita cu apa fiarta si racita (in afectiunile pielii), 20-30 de picaturi adaugate in ceaiul pentru spalaturile vaginale.


Tinctura de traista-ciobanului
(Capsella bursa-pastoris)

Mod de preparare: planta intreaga – tulpina, frunze si flori – se toaca marunt si se baga intr-o sticla de un litru (pana la gat), acoperindu-se cu rachiu de secara sau de fructe (38-40%). Sticla se pune apoi la soare, vreme de doua saptamani, agitandu-se permanent. Se strecoara si se trage in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: imbolnaviri ale muschilor, lenevirea sfincterului si a muschilor care inchid traiectul urinar si vaginul, cadere de intestine.
Posologie: intern – 40 picaturi de tinctura, luate de trei ori pe zi, in ceai de cretisoara (o lingurita de planta, oparita cu un sfert de litru de apa in clocot, se infuzeaza scurt, se strecoara); extern – masarea zonelor dureroase.

Tinctura de valeriana
(Valeriana officinalis)


Mod de preparare: radacina uscata se zdrobeste marunt in piua sau se macina cu rasnita electrica de cafea, dupa care se pune intr-un borcan pana se umple pe trei sferturi, iar restul se completeaza cu rachiu. Se lasa trei saptamani la macerat, dupa care se strecoara. Se tine in sticlute mici, inchise la culoare.
Ce boli vindeca: insomnia (da un somn profund, fara a da insa si senzatia de somnolenta matinala pe care o dau somniferele de sinteza), palpitatiile cardiace, hipertensiunea, starile de nervozitate, tulburarile de menopauza.
Posologie: se iau 20-40 de picaturi in jumatate de pahar de apa, seara, inainte de culcare.


Tinctura de spanz
(Heleborus purpurascens)


Mod de preparare: radacina proaspata se taie marunt si se pune intr-un borcan pana se umple pe jumatate, dupa care se completeaza cu alcool de 60¡ pana la umplerea completa. Se lasa la macerat trei saptamani, dupa care se se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.
Ce boli vindeca: reumatism, reumatism degenerativ, dureri musculare, rani greu vindecabile, tumori exteriorizate.
Posologie: extern – se fac frictiuni pe zonele durerose; in cazul ranilor si al tumorilor exteriorizate, se fac pensulari pe locurile afectate.
Atentie: tinctura de spanz este foarte toxica, motiv pentru care se depoziteaza in locuri sigure, departe de copii, cu o eticheta de avertizare. Se foloseste numai extern.



Tinctura de sunatoare
(Hypericum perforatum)


Mod de preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun intr-o sticla, dupa care se acopera cu rachiu. Se lasa trei saptamani la soare. Se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: boli de nervi, inflamatii ale nervilor, nevroze, insomnii, slabiciuni provocate de nervi, hepatita, inflamatii ale colecistului (colecistita).
Posologie: intern – se iau o data pe zi 10-15 picaturi de tinctura, intr-o lingura de apa; extern – tinctura se unge pe locurile dureroase.


Tinctura de urzica
(Urtica dioica)

Mod de preparare: frunzele plantei, proaspat culese, se spala bine cu apa, se taie marunt, se pun intr-o sticla. Se toarna deasupra rachiu de secara curat (38-40%), astfel ca planta sa fie acoperita. Se lasa la loc cald, vreme de 14 zile.
Ce boli vindeca: caderea parului, eczeme, ulceratii, bataturi dureroase, micoze, pete pe piele, sciatica, inflamatii ale nervilor.
Posologie: se ung repetat locurile bolnave cu tinctura de urzici.





Uleiuri

Prepararea: In mare parte, uleiurile de plante se prepara in modul urmator: se pun doi pumni de flori sau plante intregi taiate marunt intr-o sticla, umpland-o pana la gat (fara a le indesa), iar deasupra se toarna ulei de masline, de porumb sau dovleac, presate la rece (preparare industriala), astfel ca untdelemnul sa depaseasca cu doua degete plantele. Se pun sticlele vreme de 14 zile afara, la soare, sau in apropierea sobei de gatit.

Uleiul de sunatoare
(Hypericum perforatum)
Mod de preparare: florile de sunatoare culese pe soare se pun intr-o sticla si se acopera cu untdelemn. Bine inchise, sticlele se pun la soare sau in bucatarie, langa soba de gatit. Dupa catva timp, untdelemnul se coloreaza in rosu. La doua saptamani implinite, se filtreaza lichidul printr-un tifon, se preseaza bine plantele, ca sa-si lase esenta, se pune uleiul de sunatoare in sticle de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: uleiul de sunatoare nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Se prepara usor si e valabil doi ani. Se foloseste cu mult succes in urmatoarele cazuri: rani deschise (plagi), luxatii recente, inflamatii ale glandelor si ganglionilor, obraz iritat, dureri de spate si sale, sciatica, reumatism, spondiloza, arsuri de soare, dureri de burta la copii (se unge pantecul cu ulei), orice afectiuni ale pielii.
Mod de intrebuintare: se maseaza locul dureros cu ulei, pana ce patrunde adanc in piele.


Uleiul de musetel
(Matricaria chamomilla)

Mod de preparare: se culeg florile de musetel pe soare. Se pun intr-o sticla mai mica, se acopera cu untdelemn de masline presat la rece. Bine astupata, sticla se pune la soare, vreme de 14 zile. Se strecoara, se pastreaza la frigider.
Bolile pe care le vindeca: inca din Antichitate, uleiul de musetel se folosea pentru vindecarea nevralgiilor si a mancarimilor pielii, a reactiilor alergice, a durerilor de urechi, a hemoroizilor, a scrantelilor, pentru ingrijirea tenului.
Mod de intrebuintare: se ung locurile cu probleme si se maseaza incetisor. Contra durerilor de urechi, se pun cu pipeta picaturi de ulei incalzit, in conductul auditiv.


Uleiul de cimbru
(Thymus serpyllum)

Mod de preparare: inflorescentele plantei se culeg la pranz, pe soare puternic, se pun in sticle, se acopera cu untdelemn. Se lasa 14 zile la soare sau la loc cald.
Bolile pe care le vindeca: lovituri, scleroze multiple, paralizia membrelor, imbolnaviri ale muschilor, reumatism.
Mod de intrebuintare: se maseaza locurile bolnave cu ulei de cimbru.



_______________________________________________________________

CEAIUL  DE  GHIMBIR


Cu o aroma imposibil de confundat, ghimbirul este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Il poti folosi pentru a da gust mancarurilor si preparatelor dulci, dar cea mai simpla metoda prin care poti beneficia de toate ingredientele minune este ceaiul.
Ghimbirul este o mina de aur pentru organismul nostru. Bogat in vitamine (A, B, C, E) si minerale (calciu, fier, magneziu, zinc), aceasta radacina cu forme ciudate te revigoreaza si te energizeaza instant.

Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae,se intalneste in tinuturile asiatice (China). Este o planta erbacee aromata, al carei radacina are gust placut. De putin timp (dupa 1989), este introdusa si in comertul nostru. Din punct de vedere yoga, este triplu yin, dar metafizic are elemente yang.

Faciliteaza digestia, printr-o mai buna absorbtie a alimentelor si diminuarea senzatiei de balonare, motiv pentru care englezii considera ca doua cani de ceai de ghimbir pe zi ajuta la pastrarea formei fizice de sarbatori.
Ceaiul de ghimbir este un remediu excelent pentru tranzitul intestinal lent si actioneaza eficient asupra depozitelor de grasime. Studiile arata ca ceaiul de ghimbir, consumat cu regularitate, accelereaza metabolismul, topeste celulele adipoase si impiedica transformarea caloriilor in grasime.


Previne raul de masina sau de avion, prin atenuarea senzatiei de voma.

Durerile de cap sunt cauzate de inflamarea unor celule ale creierului. Ceaiul de ghimbir contine doua substante active cu efect antiinflamator si te scapa de durerile de cap imediat. Medicii spun ca ceaiul de ghimbir consumat cu regularitate previne dezvoltarea tumorilor pe creier.

In sezonul rece, medicii recomanda consumul de ceai de ghimbir atat pentru prevenirea racelii, cat si pentru tratarea ei. Odata ajunse in organism, substantele active din ghimbir vindeca infectiile respiratorii, calmeaza tusea si scad febra.

Reduce inflamatiile articulatiilor, fiind recomandat adesea in artrita reumatoida. De asemenea, daca beti o cana de ceai de ghimbir dupa ce ati depus efort fizic, puteti evita aparitia febrei musculare si a durerilor de incheieturi, in general. In cazul inflamatiilor locale, de tipul luxatiilor sau entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni. Ghimbirul conţine un puternic compus anti-inflamator numit gingerol. Cei care sufera de osteoartrita sau artrita reumatoida vor remarca îmbunătăţiri în mobilitatea lor si scaderea durerilor asociate daca vor consuma in mod constant ghimbir! În două studii clinice efectuate cu pacienti care au răspuns la medicamente convenţionale şi pacienti care nu, medicii au constatat că 75% dintre pacienţii cu artrită şi 100% dintre pacienţii cu disconfort muscular au constatat reducerea durerilor de genunchi si a umflaturilor. 

Condimentati-va mesele cu ghimbir in mod constant,propune un studiu publicat intr-un numar recent al revistei Osteoarthritis Cartilage. Persoanele care sufera de reumatism pot beneficia de efectele terapeutice de necontestat ale ghimbirului. O lingurita de tinctura de ghimbir dizolvata in 100 ml de apa ajuta pe reumatici sa se vindece, daca este administrata de trei ori pe zi.

Ceaiul de ghimbir este o sursa excelenta de substante antioxidante, care protejeaza pielea de radicalii liberi si ii pastreaza frumusetea.

Combate afectiunile respiratorii. Este deosebit de eficient in tusea expectoranta, prin curatarea plamanului, insa si in problemele respiratorii alergice, cum este astmul.

Contribuie la o buna circulatie a sangelui, printr-un complex optim de minerale si aminoacizi, eficient in lupta cu bolile cardiovasculare. De asemenea, o cana de ceai de ghimbir pe zi previne transpiratia excesiva si instalarea febrei.

Diminueaza durerile menstruale,aplicati de cateva ore pe zi o comprese locale cu ceai de ghimbir.

Cand achiziţionaţi radacina proaspata de ghimbir, asiguraţi-vă că este tare, netedă şi fără mucegai. Ghimbirul este, în general, disponibil în două forme, fie tanar sau matur. Cel matur este cel mai raspandit si necesita curatarea de pielita in timp ce cel tanar are coaja foarte fina si nu are nevoie de decojire.


Prepararea ceiului de ghimbir.

Este important sa fie consumata radacina de ghimbir,nu pliculetele sau praf.

Se ia o bucata mai mica din radacina cam de 5 cm, un bulb se spala bine sub jet de apa rece dupa care se se rade cu razatoarea mica.

Se fierbe 1 l de apa, cand apa fierbe se pune ghimbirul razuit si se fierbe 1 minut dupa care se stinge si se lasa 30 min acoperit apoi se strecoara si se consuma in jur de 3 cani pe zi cu inghitituri mici.Se poate indulci cu putina miere pentru a avea un gust mai placut.

Atentie!!! nu se consuma seara pt ca este si un foarte bun energizant.

Se mai poate prepara ca si Băutură sau limonadă cu ghimbir:
o bucată mică ghimbir proaspăt
semințe coriandru
miere
suc de lămâie apă.


sursa: ceaiulmeu.ro

_______________________________________________________________


                            MIRACULOASA  RETETA  CU  USTUROI



Acest preparat din extract de usturoi curata organismul de grasimi si toxine, imbunatateste metabolismul si astfel toate vasele sangvine (re)devin mai elastice. Regleaza greutatea corpului, topeste cheagurile de sange, vindeca diafragma miocardica bolnava, arterioscleroza, inapetenta, sinuzita, hipertensiunea.

Aceasta este reteta unui farmacist antic si a fost gasita in 1972 intr-o manastire budista din Muntii Tibetului.

Acest preparat din extract de usturoi curata organismul de grasim,i toxine, pietre, imbunatateste metabolismul si astfel toate vasele sangvine (re)devin mai elastice. Regleaza greutatea corpului, topeste cheagurile de sange, vindeca diafragma miocardica bolnava, arterioscleroza, inapetenta (lipsa poftei de mancare), sinuzita, hipertensiunea, bolile bronho-pulmonare, face sa dispara artritele, artrozele si reumatismul. Vindeca gastritele, ulcerele de stomac si hemoroizii, absoarbe orice fel de tumori externe si interne, vindeca diferitele tulburari de vedere si auz, impotenta. Are efect benefic asupra intregului organism.

Pe durata aplicarii tratamentului este interzisa consumarea usturoiului sub orice alta forma. Tratamentul se aplica doar o data la 5 ani.

In procesul taierii si pisarii a usturoiului, nu trebuie sa folositi ustensile de metal. Se poate folosi un cutit de portelan sau lemn. Pisati-l in mojar de portelan sau sticla. Pentru a folosi aceasta cura pentru copii mai mici de 15 ani consultati medicul de familie.


* Tudor Barbu, in emisiunea "Se intampla acum" (OTV) a specificat ca aceasta terapie este recomandata persoanelor de peste 14 ani.

Mod de preparare

Se zdrobesc 350 grame de usturoi, peste care se toarna 220-250 grame alcool de 95-96°.ATENTIE: Alcoolul nu trebuie sa contina alte substante clorura de benzalconiu sau metanol.

Usturoiul folosit si folositor sanatatii voastre trebuie musai sa fie usturoi crescut natural, sa fie usturoi cu mustati, din acela cu care ne-am obisnuit in copilarie, Usturoiul de import, alb ca spuma laptelui si ambalat in plasute aratoase…trebuie privit doar. De cumparat treceti la cel „batranesc” pe care l-ati mancat acasa la parinti sau la bunici.

Recipientul se inchide ermetic si se pune in frigider timp de 10 zile. Pe timpul pastrarii amestecului de usturoi in alcool pentru macerare, in acest timp se recomanda omogenizarea zilnica a acestuia. In cea de-a 11-a zi se filtreaza totul cu o strecuratoare foarte fina.Lichidul obtinut se toarna in borcan de sticla si se pune inca 2 zile in frigider. Dupa aceasta perioada este gata pentru a incepe tratament,picaturile se pot lua cu putin lapte sau apa inainte de a incepe sa mancam, dupa cum urmeaza:

Ziua 1 : Mic dejun 1 picatura ,Pranz 2 picaturi,Cina 3 picaturi.

Ziua 2: Mic dejun 4 picaturi,Pranz 5 picaturi,Cina 6 picaturi.

Ziua 3: Mic dejun 7 picaturi,Pranz 8 picaturi,Cina 9 picaturi


Ziua 4: Mic dejun 10 picaturi,Pranz 11 picaturi,Cina 12 picaturi

Ziua 5: Mic dejun 13 picaturi,Pranz 14 picaturi,Cina 15 picaturi

Ziua 6: Mic dejun 16 picaturi,Pranz 17 picaturi,Cina 18 picaturi

Ziua 7: Mic dejun 12 picaturi,Pranz 11 picaturi,Cina 10 picaturi

Ziua 8: Mic dejun 9 picaturi,Pranz 8 picaturi,Cina 7 picaturi

Ziua 9: Mic dejun 6 picaturi,Pranz 5 picaturi,Cina 4 picaturi

Ziua 10: Mic dejun 3 picaturi,Pranz 2 picaturi,Cina 1 picatura

Ziua 11: Mic dejun 15 picaturi,Pranz 25 de picaturi,Cina 25 picaturi


Ziua 12: Mic dejun 25 picaturi,pranz 25 picaturi,Cina 25 picaturi

Se va continua cu cate 25 picaturi, de 3 ori pe zi, pana la terminarea intregii cantitati.

Cel mai puternic antibiotic natural din lume, dovedit

Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut, sub forma de aliment pur. in prezenta sucului sau germenii de raceli, gripe si viroze nu au nici o sansa. Descompune flegma, combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamanii. Omoara cei mai oribili microbi - chiar si pe cei ai leprei, gonoreei si cangrenei - in cinci minute fix! in testele de laborator, acesti germeni au fost aruncati efectiv pe marginea unui platan de cultura! Un miligram de usturoi avea aceeasi putere cu douazeci si cinci unitati de penicilina.

Este o planta atat de puternica, incat, cand e frecata pe picioarele cuiva, intra rapid in sange si poate avea un efect benefic in plamani. O cataplasma cu usturoi pusa pe talpile picioarelor este foarte buna pentru oprirea tusei si alungarea racelilor. Se face tocand cativa catei de usturoi, amestecandu-i cu putin untdelemn de masline si aplicand mixtura pe talpi.
Oameni bolnavi de plamani - ajunsi in pragul mortii - suferind de tot felul de maladii respiratorii (astm, emfizem si oribilele bronsite, alergii si abcese pulmonare) s-au intremat si au plecat complet vindecati, laudand aceasta planta miraculoasa.

Invinge germeni de care penicilina nici nu se atinge.
In 1948, dupa ani intregi de cercetari, oamenii de stiinta au confirmat, in sfarsit cu fermitate, „puterea de penicilina” a usturoiului, izoland diversele substante din el. Alliina, prima substanta izolata, avea efect contra germenilor care cauzeaza intoxicatia cu salmonella, dizenteria si contra stafilococilor care provoaca furunculele si ulceratiile purulente ale pielii.
La fel de eficienta era si impotriva streptococilor, care cauzeaza scarlatina, difteria, erizipelul, inflamarea invelisului inimii (febra reumatica). Allicina, un alt ingredient, infrunta conjunctivita (infectia ochilor), putrefactia (descompunerea mancarii in alimente si in intestine), febra tifoida, holera si TBC.-ul.

De atunci, in usturoi s-au gasit multe alte substante importante. Germaniul nutritiv, cu efect anticancerigen dovedit, face parte dintre ele. De fapt, usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu si seleniu organic (vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer). Ajoena este o substanta care „dilueaza” sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase. Cand animalele de laborator au fost hranite cu o singura doza din acest ingredient al usturoiului, cheagurile de sange s-au redus cu suta la suta, in timp de douazeci si patru ore. De asemenea, ajoena actioneaza contra a doua tipuri de ciuperci: una care e adeseori prezenta in canalul extern al urechii, si o alta care cauzeaza Candida si vaginita.
Usturoiul are peste o suta de compusi cunoscuti ai sulfului. Acesti compusi ai sulfului sunt cei care-i confera usturoiului puterea sa de a lupta contra bolilor, ajuta la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, alunga astmul si bronsita, imbunatatesc circulatia si functiile inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele periculoase.

Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale. Testele medicale au aratat ca radacina cu aroma intepatoare are „o actiune protectoare foarte semnificativa" in limitarea efectelor coagularii sangelui gras. Conform doctorilor Arun Bordia si H.C. Bansal de la R.N .T. Medical College, Udaipur, India, intr-un articol din revista medicala britanica The Lancet, aparut in 29 decembrie 1973, medicii au spus ca sangele a zece pacienti s-a coagulat mai incet, cand acestia au mancat usturoi cu alimente grase, decat atunci cand le-au mancat fara usturoi. Dupa parerea lor, aceasta insemna ca usturoiul putea incetini acumularea depunerilor de grasime pe peretii arterelor si ajuta la prevenirea colmatarii acestora. Concret, o suta de grame de unt s-au adaugat la o masa consumata de pacientii testati. Peste trei ore, acestia au prezentat un nivel mediu al colesterolului de 237,4 miligrame la suta. Cand, dupa trei ore, mancarii identice i s-a adaugat sucul sau uleiul extras din cincizeci de grame de usturoi, colesterolul a ajuns doar la 212,7 miligrame la suta.
S-a descoperit ca uleiul de usturoi are si singur acest efect - fie ca e luat ca ulei pur, ca suc de usturoi sau in usturoiul integral. in plus, uleiul de usturoi a redus nivelul de fibrinogen (un factor coagulant din sange). O masa care continea unt a rezultat intr-un nivel de fibrogen ajuns la 320,9 miligrame la suta - in trei ore. Cand in mancare s-a adaugat usturoi, nivelul de fibrogen din sange, trei ore mai tarziu, era de 256,4 miligrame la suta. in ambele cazuri, usturoiul a coborat efectiv nivelurile de colesterol sl fibrogen sub valorile normale.
Se spune ca sute de medici au gasit usturoiul ca fiind cel mai sigur si mai de nadejde mod de a cobori hipertensiunea. Nimeni nu stie exact din ce cauza. Unii doctori cred ca usturoiul dilata (deschide) arterele, usurand presiunea. Altii citeaza puterea sa de a inlatura infectiile de diverse feluri si, prin urmare, de a reduce tensiunea crescuta. Totusi, e clar ca tensiunea scade. Medicii raporteaza - in cazuri dupa cazuri - ca simptome ca slabiciunea, ametelile, pulsatiile dureroase ale capului, tiuitul din urechi, durerile pectorale de tipul anghinei, respiratia scurta, durerile de sale, amortelile sau furnicaturile, dispar toate, rapid si usor.

De fapt, usturoiul pare sa satisfaca toate cerintele unui agent terapeutic perfect pentru reducerea tensiunii sangvine:

A. Este absolut sigur.
B. Nu are efecte ulterioare negative; nu s-a gasit nici o limitare a dozajului.
C. Tensiunea sangvina se reduce treptat - intr-o perioada de timp - fara nici o cadere neasteptata care ar putea soca organismul!
D. Nu intervine asupra celorlalte medicamente pe care le ia eventual pacientul, sub ingrijirea medicului.
E. in aproape toate cazurile testate, a alungat slabiciunile, ametelile, durerile de cap, tiuiturile din urechi, durerile de piept.
F. Se pot obtine rezultatebune , indiferent de varsta sau de conditie.
G. Este usor de luat, sub forma de tablete fara miros.

Actualmente, tabletele si capsulele cu usturoi, care se gasesc fara reteta la plafarurile de pretutindeni, sunt folosite pe scara larga de medici pentru reducerea tensiunii si alungarea simptomelor acesteia.
Hipertensiunea este extrem de periculoasa fiindca, in primul rand, simptomele ei nu sunt intotdeauna prezente - multi suferinzi nici macar nu stiu ca o au - si in al doilea rand, aproape intotdeauna duce la probleme ale inimii, venelor si arterelor, sub forma de crize, cheaguri, hemoragii, blocaje renale, atacuri de cord sau chiar la moartea subita, daca nu e controlata.

Totusi, un lucru ar trebui sa fie clar - usturoiul nu este un leac pentru hipertensiune; nu face decat sa coboare tensiunea si efortul impus inimii, venelor si arterelor, plus alte simptome neplacute, care pot reveni cand terapia cu usturoi inceteaza. Oricum, folosirea prelungita a usturoiului a tins, in multe cazuri, sa coboare permanent hipertensiunea!

Remediu pentru diabet

Folosirea usturoiului a redus nivelul de zahar din sangele diabeticilor. intr-un caz, un om cu diabet avansat aflase de la doctori ca era intr-o situatie fara speranta si a fost trimis sa moara acasa, la varsta de saizeci ani. La nouazeci ani, inca mai traia, sanatos tun. incepuse sa manance o combinatie de usturoi, patrunjel si creson. Nivelul zaharului din sange i-a coborat de la 200 si ceva la 110. si a continuat sa foloseasca fericit acest remediu, timp de ani de zile. Usturoiul nu vindeca diabetul si nu trebuie folosit fara permisiunea medicului. Dar poate fi un mod util de a cobori nivelul zaharului si, astfel, de a controla boala. Surprinzator si interesant, insa, este faptul - consemnat de mai multe ori - ca usturoiul poate reduce nivelul zaharului din sange la diabetici.
Un aliment testat, comparativ cu medicatia antidiabetica

Usturoiul - desi are o actiune putin mai inceata - este la fel de eficient ca tolbutamida (un medicament oral pentru diabetici) la eliminarea glucozei excesive din sange.

Regenerarea ficatului

Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia bacteriile putrefactive din intestine si, astfel, de a ajuta ficatul sa se odihneasca. Este un stimulent dovedit al sucurilor gastrice si ajuta la cresterea si vigoarea circulatiei sangvine prin ficat. Se sustine ca o lingurita de usturoi, in amestec cu o lingura de untdelemn de masline sau ulei de soia, luata seara, invioreaza ficatul si il reintinereste atat de mult, incat pielea de pe trup va straluci de activitate reinnoita. Utilizatorii spun ca e intr-adevar o planta miraculoasa.
Daca usturoiul nu e tolerat, cauza consta intr-o deficienta a organelor digestive mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat in stare buna, spune ea, nu se va revolta niciodata impotriva unui element atat de natural si benefic ca usturoiul.

Este un bun remediu pentru cistita

Leac pentru bolile de stomac

Luat cu regularitate, usturoiul poate vindeca bolile de stomac si intestine, afirma un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi. Se stie ca allicina din usturoi stimuleaza peretii stomacului si ai intestinelor, pentru a secreta enzime digestive. Dar usturoiul luat de persoanele suferinde de asemenea afectiuni trebuie sa fie diluat sau amestecat cu alte mancaruri, precizeaza acelasi expert. Un mod excelent de a atenua efectele usturoiului este acela de a-l gati, sau a-l combina cu ou si lapte. Totusi, usturoiul nici macar nu e nevoie sa fie mancat. Se poate folosi in cataplasme sau bai pentru picioare si maini, spre a calma stomacul. Puterile sale de penetrare sunt atat de mari, incat e absorbit direct prin piele. Folosit in acest mod, are o eficacitate declarata de nouazeci si cinci la suta.Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, usturoiul a fost laudat in intreaga lume pentru eliminarea gazelor, a crampelor si a simptomelor de inflamare.S-au inregistrat rezultate miraculoase, care au fost catalogate si consemnate amanuntit, dupa cum urmeaza: ingreunarea de dupa masa a fost inlaturata complet in cincisprezece cazuri si usurata partial in sase cazuri din douazeci si cinci – deci un total de 84% eficacitate! Ragaielile au disparut complet in treisprezece cazuri, si partial in noua - din douazeci si cinci - la un total de 88% eficacitate! Flatulenta a disparut complet in douazeci de cazuri din douazeci si cinci - un total de 80% eficacitate! Colicile cu gaze au disparut complet in treisprezece cazuri si s-au usurat partial in opt - la un total de 84% eficacitate! Greturile au disparut complet in sase cazuri din opt - pentru un total de 75% eficacitate! Se raporteaza ca usturoiul nu aduce numai o usurare temporara, ci eliberarea permanenta de aceste dezordini gastrice. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca usturoiul e un carminativ care poate fi folosit in cazurile de flatulenta si colici, pentru a elimina gazele din stomac si intestine si a diminua crampele dureoase.

Calmeaza digestia

Ca uz extern, usturoiul se poate folosi in cataplasme sau bai de picioare si de maini. Intern, usturoiul maruntit poate fi luat cu miere, inainte sau dupa mese (folositi o jumatate de catel). De asemenea, usturoiul se poate folosi sub forma de tablete sau capsule.

Pentru constipatie

Un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi declara ca persoanele care sufera de constipatie isi pot gasi usurarea mancand cu regularitate cantitati moderate de usturoi, amestecate cu ceapa, lapte sau iaurt. Allicina din usturoi, afirma el, stimuleaza miscarile peristaltice ale peretilor intestinali si, in acest mod, produce mobilitatea scaunului.

Pentru problemele nasului si ale gatului

Usturoiul e cunoscut de mult timp ca antiseptic miraculos in cazurile care implica infectii la ochi, urechi, nas si gat. Daca se ia o bucata de usturoi in gura, la inceputul unei raceli, pe partea dintre dinti si obraz, raceala va disparea in cateva ore sau cel mult o zi.
De asemenea, usturoiul are efect curativ asupra bolilor cronice ale organelor respiratorii superioare, absorbind toxinele - ceea ce e valabil si pentru inflamatiile cronice ale amigdalelor, glandelor salivare si glandelor limfatice invecinate, empiemele sinusurilor maxilare, faringitele si laringitele grave si alte boli. De exemplu: aceasta miraculoasa planta vindecatoare face ca dintii slabiti sa prinda din nou radacini si inlatura tartrul! Are efect curativ asupra cataractei si inflamarii canalelor lacrimale! Va doare urechea? infasurati planta in putin tifon si introduceti-o in canalul exterior al urechii! Va doare capul? Usturoiul e aspirina naturii, dilatand venele si arterele, pentru a elimina congestia. Stoarceti putin suc de usturoi intr-o lingurita de miere (este un vechi remediu al pieilor-rosii!). Stranutati, aveti nasul infundat sau va chinuieste alergia? incercati putin usturoi tocat, inghitit cu apa. Se spune ca, in asemenea cazuri, usturoiul face minuni!

Pentru racelile si durerile de gat

Usturoiul actioneaza mai repede decat vitamina C, la vindecarea racelilor. Daca se tine un catel de usturoi in gura, raceala va disparea in cateva ore, maximum o jumatate de zi. Nu va ustura deloc, daca nu il mestecati. Doar razuiti-l cu dintii, din cand in cand, pentru a elibera cate putin suc. (Daca usturoiul e prea tare, incercati cu unul dintre verii sai mai blanzi, ca usturoi-dulce, Alium schoro-doprasum sau prazul.) in acest mod, o durere de gat se poate opri in cateva minute.Usturoiul asigura o vindecare permanenta, nu doar temporara.

Pentru problemele femeilor

Bufeuri,Depresie? Puneti putin usturoi in salata. Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele, oboseala sau agitatia, balonajul abdominal, umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii, umflarea si sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele, anemia, problemele tiroidiene - toate au fost rezolvate de usturoi sau de substantele pe care le contine usturoiul. Emenagog dovedit, stimuleaza menstruatia. Este un remediu milenar pentru problemele femeilor.

sursa:ceaiulmeu.ro

__________________                                                                                       



HREANUL





 Forţa lui vindecătoare e remarcabilă – iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea
bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine
(C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale . Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile active din rădăcina crudă de hrean şi mai ales antibioticele distrug bacteriile care pot produce amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţa şi la masa de seară.O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive. Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral. Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer. Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală “otravă” contra viermilor intestinali şi a ouălor acestora. Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică. Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de inflamaţie. Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.

sursa: ceaiulmeu.ro


__________________                                                                                       




TELINA


In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii ca frunzele de telina. Ele dau vioiciune, calmeaza „focul interior” care mistuie resursele vitale, dau vigoare trupului si, nu in ultimul rand, retrezesc virilitatea si erotismul. Aceeasi parere o aveau si medicii greci si romani, care puneau frunze proaspete de telina in vin, pentru marirea puterii fizice si a capacitatii de procreare.
Vindecatorii populari romani foloseau telina verde ca pe un mic panaceu, util copiilor (pentru a-i face sa creasca repede si a-i feri de boli), adultilor (contra bolilor de rarunchi si a oboselii), batranilor (contra reumatismului, senilitatii si a altor neajunsuri). Deopotriva aliment si medicament, frunzele de telina au o serie de proprietati terapeutice remarcabile, recunoscute si de medicina moderna, dupa cum vom afla in continuare:

Telina si bolile de piele

Frunzele de telina sunt un excelent diuretic si depurativ, precum si un fin reglator hormonal, intrunind multe din calitatile necesare tratarii unor boli de piele cu o cauzalitate complexa, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite formecnee, dermatozele alergice. Se tin cure de 2-3 saptamani, timp in care se consuma la fiecare masa salate asezonate cu telina verde din belsug.

Telina si bolile cauzate de intoxicatii

Zece-cincisprezece linguri de suc de telina consumate zilnic, in cure de doua saptamani, sunt un excelent depurativ de primavara, care accelereaza puternic procesul de eliminare a substantelor toxice din corp. Acest tratament este indicat in mod special persoanelor care lucreaza intr-un mediu poluat, celor care au consumat sau consuma carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau medicamente de sinteza cu efecte adverse puternice. 

Telina si echilibrul hormonal la femei

Studii facute in China, Japonia, Rusia au pus in evidenta faptul ca o dieta in care se consuma multe legume si zarzavaturi proaspete, in special telina, in cantitati mari prelungeste tineretea biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea si infertilitatea. Sucul de telina este un puternic remediu contra menopauzei premature, precum si contra tulburarilor care apar la debutul climaxului. 

Telina si potenta

Nu exista in medicina populara romaneasca un remediu sexual mai raspandit ca sucul proaspat de telina. Putini stiu insa ca cel mai eficient nu este sucul obtinut din radacina, ci din frunze. Din acesta se consuma cate o jumatate de pahar pe zi, in cure de 3-4 saptamani.

Telina si reumatismul

Salatele cu multa telina taiata marunt sunt un excelent preventiv si adjuvant in tratamentul reumatismului si al gutei. Ele au efect antiinflamator, depurativ si chiar usor calmant pentru durere. Extern, se face urmatorul tratament contra reumatismului: frunzele de telina oparite cu apa clocotita se lasa sa se raceasca un pic si se pun pe articulatiile dureroase, se invelesc cu un celofan si pe deasupra cu o tesatura de lana. Se tine aceasta cataplasma vreme de doua ore. Este un tratament valabil si in vitiligo si in cancerul de piele.

Cum se prepara sucul de verdeturi

Se mixeaza o mana de frunze proaspete (de telina, de patrunjel sau de marar) la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat, obtinut din zarzavaturi, este un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi cate 4-6 linguri diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Sucul de telina se poate folosi in foarte multe combinatii, cu miere, smantana, lapte batut, acesta fiind benefic in mai multe variante:

suc de telina (100 ml) + suc de rosii (100 ml) + suc de lamaie (dupa gust)
suc de telina (50 ml) + suc de mere (50 ml) + lapte batut sau covasit (200 ml)
suc de telina (100 ml) + suc de castraveti (50 ml) + suc de varza (50 ml)
suc de telina (150 ml) + suc de mere (250 ml) + suc de sfecla (100 ml)
suc de telina (150 ml) + suc de mere (200 ml) + suc de salata (100 ml)


sursa: ceaiulmeu.ro

__________________                                                                                       


                                                       SOIA


Face parte din clasa leguminoaselor, alături de fasole, linte, lupin, fasoliţă, latir, mazăre, bob şi năut, fiind în acelaşi timp şi liderul cap de serie al clasei (la fel ca şi nuca, varza, grape-fruit-ul, usturoiul, secara, spirulina…). A fost aclimatizată cu succes în Europa şi America începând abia cu secolul XVII. Din păcate şi fără nici un temei, la noi în ţară a fost asociată timp de decenii cu austeritatea (“CEAUŞESCU = soia”).

Adesea preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente : preţului de cost, efectului aterogen al preparatelor din carne, îmbăgăţirea în glucide, nivelului proteic, ­ semnificativă a nivelului de minerale şi vitamine, ­ digerabilităţii preparatelor din carne şi chiar pentru considerente economice (carnea putând fi astfel exportată).

Dacă ar fi să facem o paralelă între compoziţia nutriţională a acestei leguminoase şi carnea de curcan (cea mai ”tare” carne în proteine) vom putea observa următoarele :
CARNEA DE CURCAN SOIA

Proteine Max. 27% (acidă) 38-40% (bazică)
Glucide NU conţine 10-15%
Lipide AG saturaţi AG nesaturaţi
Colesterol + + -
Fibre NU conţine Conţine chiar... fibraţi !
Vitamine Ceva B1, B2, B12 Aproape toate
Minerale Câteva Aproape toate


Proteina din soia este o proteină completă (având toţi AA şi-ntr-o proporţie optimă pentru absorbţie). Este foarte digerabilă, nu are efect diuretic (ca şi proteina animală pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, ci favorizează chiar absorbţia acestora !), nu suprasolicită rinichiul (ci din contră !), este anti-alergizantă (fiind preferata, din ea facându-se preparate de lapte pentru sugari). Amplifică eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliară şi reduce absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari.

Tot proteina din soia determină colesterolului sanguin şi a LDL-C (principalul responsabil de ateroscleroză), în vreme ce proteina din lactate (cazeina) le ­ pe amândouă.

Tofu (brânza) din soia conţine 747 mg/100 g produs (Spirulina are 1300 mg%) Triptofan, un AA care este precursorul Serotoninei (“moleculă de plăcere”) => aliment-medicament ce tratează/previne depresia (alături de uleiul de in, cerealele integrale şi nuci).
Soia conţine hormon fito-estrogen ! Mare atenţie însă la diferenţa între hormonul fito-estrogen din plante şi cel natural (estrogen) !!!

1. Se face o confuzie dramatică, intentionată, voită şi chiar tendenţioasă între hormonul natural estrogen (adica cel pe care-l produce organismul în glandele cortico-suprarenale, ovare si tesutul adipos + cel existent in pastile si anti-conceptionale) si hormonul din plante numit fito-estrogen.

Sursele majore de fito-estrogeni în ordinea cantităţii / 100 g produs sunt următoarele : Spirulina (recordmenul în hormon fito-estrogen), SOIA (prietena noastră !), frunzele de păpădie, salata (lactuca sativa), frunzele de pătrunjel, seminţele de mărar, grape-fruit-ul roşu, polenul granule. 


2. Efectele hormonului natural :
- reprezintă cel mai important fixator de Calciu în oase alături de exerciţiul fizic (deci sunt 2 factori la fel de puternici pe primul loc !)
- protejează vasele de sânge de depunerile de colesterol, TG... şi alţi "înfundători"
- combate durerile menstruale şi "bufeurile de căldură"
- ajută la declanşarea şi normalizarea ciclului menstrual
- **ESTE FACTOR DE CRESTERE a sânilor şi a bazinului (femeile şi cei cu greutatea corporală depăşită au sânii proieminenţi). Stimulează receptorii sânului şi ai endometrului să crească, iar o supra-stimulare ani de zile => risc de cancer de sân, endometru, dar şi de prostată
- **nu permite cartilajului tiroid să se osifice (=> femeile au vocea mai subţire)
- **se opune dezvoltării pilozităţii pe corp şi pe faţă
- **determină creşterea coagulării sângelui cu risc embolic
- **determina retentie hidro-salină si apariţia de edeme ale membrelor inferioare
- **în exces produce impotenţă sexuală la bărbaţi
- protejează celulele nervoase de efectele devastatoare ale stresului + se opun apoptozei acestora
- creşte eliminarea renală a acidului uric
- are efect inductor enzimatic hepatic cu rol în detoxifierea organismului + stimuleaza sinteza AO naturali (cei produşi de corp), dar mai ales : Glutationul, SOD şi Catalaza
NOTA : hormonul natural are TOATE efectele menţionate mai sus, în vreme ce fito-estrogenul NU le are pe cele marcate cu 2** şi cu litere îngroşate !!!


Însă chiar în exces, hormonul fito-estrogen conferă o protecţie marcată şi sigură împotriva cancerului de sân, uter, ovar şi prostată şi nu induce cancer (consumul de 2X/săpt. a 100-150 g/zi reduce riscul de cancer cu 40%, de 3X/săptămână cu 70%, iar aportul zilnic practic chiar anulează acest risc !!!).
Hormonul fito-estrogen nu afectează dezvoltarea testiculelor la băieţi şi nici apariţia caracterelor sexuale secundare, în vreme ce pe fete nu le feminizează precoce, nu produce dezvoltarea precoce a sânilor şi nici dezvoltarea caracterelor sexuale secundare înainte de vreme (pubertate) !

Evitaţi (produsele de) “soia modificată genetic” ! Prezintă risc major cancerigen !


3. Soia ne-modificată genetic are hormon fito-estrogen util organismului, în vreme ce soia modificată genetic are hormon estrogen, factor de creştere şi deci cu potenţial cancerigen !!! Fito-estrogenul din soia ne-modificată genetic PROTEJEAZĂ de cancerul de sân, ovar, uter şi prostată ("barând" receptorii estrogenici, dar fără a-i stimula / acţiona !) şi de-aceea multe persoane cu experienţă în tratamentul pe cale naturală a cancerului includ soia ne-modificată genetic între componentele OBLIGATORII ale curei lor naturale anti-cancer, fiind extrem de eficientă, în vreme ce atrag atenţia foarte serios ÎMPOTRIVA soiei modificate genetic care are hormon estrogen care stimulează receptorii sânului, ovarului, endometrului şi ai prostatei cu risc major de CANCER + riscul generat de virusul “trasor” care a modificat-o genetic şi care se poate ataşa la fel de bine şi de celulele normale ale corpului şi le poate... modifica, trimiţându-le in CANCER !!!


4. Apropo: ştiti cum se realizează modificarea genetică a unei plante oarecare ? Se alege / crează un virus trasor care are în el informaţia genetică pe care dorim să i-o imprimăm plantei pe care vream s-o modificăm şi "tragem" cu el în nucleul plantei de modificat. O parte dintre viruşi realizează ceea ce i-am pus să facă, însă o altă parte aderă de nucleul plantei şi nu o modifică (”viruşi nereacţionaţi”).

DAR odată ce am consumat acea plantă, virusul respectiv trasor se poate desprinde de nucleul plantei şi să mă... modifice pe mine genetic, trimiţându-mi celulele de care aderă în... (aţi ghicit ?) CANCER ! Descrie magistral fenomenul dr. Giuseppe Nacci în cartea sa “1000 plante în tratamentul cancerului”. 


5. Soia conţine şi nişte substanţe de natură proteică (care se numesc "Soia sapogenol A, B, C şi D") care au capacitatea de a produce daune tiroidei, globulelor roşii ale sângelui şi celulelor pancreatice, mai ales la copii! DAR să nu ne oprim la această afirmaţie, ci să mergem mai departe !!! Aceste substante se distrug imediat daca FIERBEM soia, chiar să dea un simplu clocot iar soia poate fi consumată în siguranţă, deci fără riscuri ! Insă se ridică o mare problemă : de ce poporul hunzilor consumă soia nefiartă şi nu au nici un fel de probleme, nici ei şi nici copiii lor, ba chiar ajung centenari cu toţii ??? Nu ştiu să răspund la această întrebare !

6. Soia conţine acid fitic şi fitaţi, dar sa vedeti ce de acid fitic are porumbul !!! Deşi timp de decenii s-a susţinut că alimentele bogate în fitaţi ar bloca absorbţia Calciului, studiile făcute în ultimul deceniu NU o confirmă, iar ”teoria fitaţilor” este demodată şi depăşită de realitate!
Contra-exemplu: daca soia prin conţinutul de fitaţi ar bloca absorbţia Calciului, cum de în China (cel mai mare consumator pe cap de locuitor de soia din lume) şi-n Japonia (al II-lea consumator), frecvenţa osteoporozei este de 1 / 188 de femei ? (în Europa şi America de Nord 1 din 3 femei face osteoporoză după menopauză !). ...că "bagă" în ei fitaţi "la greu" !?!


7. Cel mai penibil articol împotriva soiei, dar cu un ton extrem de virulent l-am citit cu câţiva ani în urmă într-un ziar "de 2 lei" (la figurat) din vestul ţării. Se afirma acolo că estrogenul din soia dă impotenţă şi probleme mari cu fertilitatea ! Chinezii sunt mai toţi impotenţi şi infertili ; de-aceea au "sărit" miliardul de locuitori ?!?!?! ...iar japonezii la fel ? Chinezii NU sint infertili, frecventa cancerului de prostată, sân, endometru şi ovar este minimă, cât despre potenţă ce să mai vorbim !?!

Soia conţine LECITINA = complex fosfolipidic ce stimulează metabolismul neuronal. Lecitina ­ performanţele intelectuale, este un detoxifiant hepatic, ajută la descompunerea şi arderea grăsimilor, scade colesterolul plasmatic şi previne formarea plăcii de aterom, reprezintă un tonic miocardic, contribuie la menţinerea culorii normale a tegumentelor şi mucoaselor, previne / combate căderea părului, prezintă proprietăţi antiinflamatorii, scade durata, frecvenţa şi intensitatea durerilor reumatice meteorosensibile ; are şi un uşor efect laxativ şi sedativ, previne balonarea, dar şi previne / combate formarea calculilor biliari. Alte proprietăţi :
• Soia nu conţine colesterol
• Furnizează 377 kcal / 100g produs
• Conţine fibraţi
• În compoziţia ei găsim aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului (cu excepţia vitaminei C). Soia germinată însă conţine şi vitamina C
• Contrar unei opinii larg, dar fals înrădăcinate, soia conţine şi vitamina B12, într-o concentraţie mică, dar suficientă şi sigură pentru un vegan
• În cancer, GENISTEINA şi DAIDZAINA din soia distrug vasele care irigă tumora
• Are cel mai echilibrat raport Ca / Mg (260 mg / 242 mg)
• Fierul (7 mg%) din soia boabe, ­ prin germinare (sau dacă soia este ţinută pur şi simplu în apă) la 45 mg% (după 48 de ore), după care scade rapid (se pare că este vorba de fenomenul fuziune / fisiune nucleară la rece). Fenomenul a fost observat şi comunicat de o Facultate de Chimie Alimentară din Austria şi Facultatea de Chimie Alimentară de la Galaţi
• La fel, cantitatea de hormon fito-estrogen sporeşte cu fiecare oră de stat a soiei în apă, de la dublul cantităţii iniţiale după 2 ore, la de 6 ori cantitatea iniţială după 6 ore. Insă după această perioadă cantitatea de hormon fito-estrogen intră în platou

• Conţine AG omega 6 şi omega 3 într-un raport optim (< 3)
• Alimentarea zilnică cu leguminoase ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic
• Uleiul de soia e o sursă f. bogată de Coenzimă Q10. Nu-l recomand pentru că este un ulei preponderent omega 6
Recomandări practice :
• Consumaţi zilnic soia (fiartă) !
• Dacă nu aveţi cancer căutaţi doar produsele din soia ecologice, fără “E”-uri şi nemodificate genetic
• NU utilizaţi exclusiv soia în alimentaţie, ci cuvântul de ordine trebuie să fie ”varietate”
• NU preparaţi laptele de soia din soia nefiartă (risc major mai ales pentru copii) !!!
• Subiect delicat și neînțeles de mine până-n prezent : poporul hunzilor consumă soia germinată și nefiartă și nu au nici o problemă de sănătate, ba din contră !

Dr. Marginean Calin
medic specalist medicina muncii
medic specialist medicina generala competenta in medicina de intreprindere atestat nutritive

sursa : http://suntsanatos.ro/alimentatie-si-nutritie/soia-un-aliment-minune

__________________                                                                                       


           BENEFICIILE  SAMBURILOR  DE  FRUCTE


Samburii de masline dupa macinare fina, sunt buni pentru purificarea singelui, revigorarea circulatiei sanguine, revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor, lasand pielea moale si matasoasa. In plus, in Grecia Antica se credea ca maslinele mancate cu samburi pot contribui la marirea potentei sexuale si a fertilitatii feminine.


Samburii de caisa au un conținut bogat in vitamina A, C, vitamine din complexul B si cel mai important pentru naturisti, samburele de caisa contine amigdalina(sau vitamina B17), o substanta folosita in tratamentul cancerului.


Pernuta cu samburi de cirese, denumita si pernuta anticolici, a fost folosita din cele mai vechi timpuri in Elvetia. Cei care o utilizau s-au bazat pe proprietatile ei terapeutice, datorita capacitatii de inmagazinare atat a caldurii cat si a racelii, care poate fi folosita la alinarea durerilor de diferite tipuri. Este folosita drept tratament pentru tratarea durerilor cauzate de colici la bebelusi. Este remediul natural pentru tratatea durerilor de rinichi, durerilor de burta/menstruale, trateaza 100% natural dureri de spate, dureri reumatice sau dureri musculare.


Samburii de strugure nu trebuie aruncati, ci mestecati impreuna cu boaba. Ei ajuta la vindecarea enteritelor, a hepatitelor si a infectiilor respiratorii. Sunt recomandati si in cazul cardiopatiilor ischemice, al colesterolului ridicat ori pentru hipertensiune. Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.


Samburii de lamaie se zdrobesc (10-12 samburi) in ceai de menta si putin alcool si se consuma in fiecare dimineata, pe nemancate, timp de trei saptamani, avand efecte contra febrei si ca vermifug. Samburii pisati se amesteca cu miere si se administreaza in fiecare dimineata in combaterea oxiurilor, timp de 5-6 zile consecutiv.


Samburii de pepene rosu contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi.


Cercetarile demonstreaza ca mancatul samburilor de rodie blocheaza producerea de radicali liberi de catre UV, care pot eroda colagenul – suportul structural al pielii – si duce la producerea ridurilor. Daca mananci samburi de rodie sau daca bei o cesca de suc de rodie in fiecare zi, pielea ta va arata mult mai neteda si mai elastica.


Extractul de samburi de litchi are beneficii anti-imbatranire, intinerind pielea prin stimularea productiei de colagen in organism, hidrateaza pielea si o pastreaza neteda si catifelata, normalizeaza pH-ul pielii la pH-ul ideal de 5.0 – 5.5, previne hiperpigmentarea.


Cand tusea va sacaie zile in sir, exista un leac de a carui eficienta s-au convins cei care se confrunta cu astfel de episoade. Pentru calmarea crizelor, beti o infuzie preparata dintr-o lingurita cu samburi de gutui, uscati foarte bine, la o cana cu apa clocotita. Cand ceaiul este cald, adaugati o lingura de miere. Beti cate trei cesti pe zi.



 Samburii de fistic contin apa, vitamina E, amidon, magneziu, fibre, materii grase, zaharoza, antioxidanti, hidrati de carbon, carotina, fier, acid nicotinic, tiamina, materii proteice, materii extractive, luteina, zeaxantina, cenusi, celuloza. Scade colesterolul, asigura elemente nutritive si antioxidanti care intaresc rezistenta organismului, astfel este benefic pentru inima, prevenind bolile cardiovasculare.



__________________                                                                                       


ULEIUL  DE  RICIN



Uleiul provine din seminţele de ricin, o plantă cultivată în India, în Asia, Brazilia şi în unele ţări africane. Este un ulei fără gust si foarte dens . Mai este cunoscut popular şi sub numele de ulei de castor. Uleiul de ricin este folosit mai ales pentru îngrijirea pielii şi pentru  (diluat cu un alt ulei vegetal). Fiindca este foarte puternic, uleiul de ricin nu trebuie consumat decât în cantitate foarte mică. Deoarece acest ulei nu poate fi conservat pentru mult timp, el trebuie cumpărat în cantitate mică. Nu se foloseşte niciodată în bucătărie la prepararea bucatelor.

Ulei de ricin pentru ingrijirea pielii


Uleiul de ricin se potriveşte tuturor tipurilor de . Totuşi, este preferabil să îl amestecaţi cu ulei de  dulci, în special atunci când îl aplicaţi pe pielea copiilor, Amestecaţi o parte de ulei de ricin cu şase părţi ulei de  dulci.

Binefacerile uleiului de ricin pentru sănătate

Uleiul de ricin a fost folosit mult timp pentru efectele sale laxative dar este un  violent, de accea nu este recomandat pentru această indicaţie.
Folosit pentru masaj, uleiul de ricin reduce durerile musculare. Pentru un astfel de masaj amestecaţi două părţi de ulei de ricin cu opt părţi de ulei de migdale dulci.
Pentru elimina tensiunea musculară masaţi câteva minute zona afectată cu ulei de ricin cald. Prin apăsarea pielii tensiunea dispare de la sine.
Pentru a elimina un chist, trebuie masată zona timp de cinci minute în fiecare zi cu ulei de ricin cald, până când acesta intră în piele.
Pentru a scăpa de un neg, se aplică pe acesta un tampon de  îmbibat în ulei de ricin amestecat cu şi se fixează cu ajutorul unui pansament. Se schimbă pansamentul de două până la patru ori pe zi, până la dispariţia completă a negului.
Folosit cald pentru masaj localizat, uleiul de ricin reduce durerile provocate de artrită, umflăturile degetelor, tensiunea musculară şi durerile articulare.
Puţin ulei de ricin cald, pe o bucăţică de vată introdusă în ureche calmează durerea cauzată de otite şi grăbeşte vindecarea infecţiilor urechii.
Aplicat pe picioare, uleiul de ricin calmează şi vindecă bătăturile.

Ulei de ricin – sfaturi pentru 

Uleiul de ricin este foarte bogat în nutrienţi şi pătrunde rapid în piele. El contribuie la atenuarea petelor brune de pe piele.
Poate fi folosit ca şi demachiant. Trebuie să clătiţi bine faţa pentru a evita ca ochii să fie umflaţi câteva ore mai târziu. Este foarte bun pentru îndepărtarea produselor de machiaj rezistente la apă.
Două părţi de ulei de ricin şi opt părţi de migdale dulci formează un ulei de masaj ideal pentru tratarea obezităţii şi celulitei.
Pentru a trata călcâiele aspre şi crăpate masaţi-le cu ulei de ricin cald, în fiecare zi.
- utilizaţi o mică cantitate pentru a elimina tensiunea locală
- amestecaţi cu alte uleiuri vegetale pentru masaj
- este un foarte bun produs natural pentru frumuseţe.

Îngrijirea părului şi a unghiilor cu ulei de ricin

Este un ulei pentru frumuseţe foarte folosit de mai mult timp în Antile şi Africa. Este folosit mai ales pentru a îndreptarea părului gros şi creţ.Uleiul de ricin este perfect pentru părul uscat, devitalizat, cu vârfurile despicate, sau foarte fragil.
Acest ulei favorizează creşterea genelor şi sprâncenelor.
Uleiul de ricin este foarte eficient si pentru protejarea unghiilor.

Ulei de ricin – Tratament pentru cresterea parului

O terapie de succes impotriva caderii parului sau a calvitiei mostenite genetic este un tratament cu ulei de ricin.Parul va capata o rezistenta sporita prin aplicarea catorva picaturi de ulei de ricin la radacinile firelor de si asupra scalpului. Folosit regulat, uleiul de ricin ajuta la regenerarea firelor de , previne despicarea varfurilor firului de  si deteriorarea generala a podoabei capilare din cauza stresului sau a unor boli. Tratamentul cu ulei de ricin este de asemenea indicat ca terapie pentru calvitia mostenita genetic si pentru tratarea scalpului si a parului uscat

Tratament pentru par cu ulei de ricin – etape pentru o eficienta maxima

- Folosind varfurile degetelor se vor aplica 8-9 picaturi de ulei de ricin(cam o linurita) pe scalpul proaspat slapat si la radacinile firelor de par.
- Se va masa usor scalpul pana cand uleiul de ricin se va distribui uniform pe toata pielea capului si la radacinile firelor de par.
- Dupa aplicarea uniforma a uleiului de ricin, capul se va acoperi cu o boneta din material plastic, iar peste aceasta va puteti inveli capul cu un prosop pentru a nu va incomoda in caz ca doriti sa dormiti cu el aplicat peste noapte pentru ai lasa timp sa actioneze. Oricum, trebuie sa-l suportati minim 15-20 de minute pentru a lasa timp uleiului de ricin sa trasmita intregul potential terapeutic scalpului si firelor de par.
- La indepartare, va veti spala bine pe cap cu sampon pentru a indeparta complet uleiul de ricin
- Tratamentul se va repeta saptamanal timp de 7-8 saptamani pentu ca rezultatul sa fie vizibil si efectul maxim.
Sfaturi: In caz ca-i suportati greu mirosul inainte de aplicare, puteti amesteca uleiul de ricin cu ulei de migdale, de struguri sau un alt ulei esential parfumat.
La aplicare nu folositi ulei de ricin in exces pentru ca apoi va fi greu sa-l indepartati prin spalare.
Precauţii în folosirea uleiului de ricin
Acest ulei nu poate fi consumat decât în cantităţi foarte mici deoarece are o acţiune laxativă şi purgativă. De aceea, nu trebuie consumat dacă sunteţi alergici sau aveţi o intoleranţa la laxative.
Copiii sub 12 ani nu trebuie să consume ulei de ricin decât cu acordul medicului. Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu trebuie să consume acest ulei.

sursa: http://www.frunza-verde.ro

__________________                                                                                       

PEPENELE  GALBEN



Pepenele galben şi principalele lui beneficii
1. Pepenele galben – sursă majoră de vitamina A
Pepenele galben este una din cele mai importante surse naturale de vitamina A. Pepenele galben conţine vitamina A sub formă de beta-caroten, care este cea mai puternică formă de provitamina A. Datorită beta-carotenului pepenele are culoarea galbenă sau portocalie. Beneficiile vitaminei A asupra vederii şi mai ales asupra vederii la lumina slabă sunt binecunoscute. Vitamina A este de asemenea indispensabilă pentru o piele sănătoasă şi pentru protecţia mucoaselor. Dacă aveţi pielea uscată, scămoasă, fisurată încercaţi o cură de pepene galben şi veţi observa diferenţa!
2.Vitamina C
Pepenele galben este o sursă majoră de vitamina C, mult mai importantă decât ruda sa cu miez roşu, care are de 4 ori mai puţină vitamina C. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanţi hidrosolubili, precum şi un regenerator pentru alţi antioxidanţi din organism. Carenţa de vitamina C este implicată în aşa-zisa „astenie de primăvară”, datorită faptului că pe timpul iernii scade consumul de fructe şi legume.
3. Vitamina B6
Vitamina B6 sau piridoxina se găseşte în abundenţă în pepenele galben, din această cauză pepenele galben este deosebit de util pentru cei care au afecţiuni ale sistemului nervos periferic dar şi pentru sănătatea şi buna funcţionare a sistemului nervos central. De asemenea, vitamina B6 ajută la absorbţia magneziului, un mineral implicat în transmiterea nervoasă.
4. Acid folic
Pepenele galben conţine de asemenea vitamina B9 sau acid folic, un compus extrem de important pentru sistemul nervos, împotriva anemiei şi în sarcina. Acidul folic este implicat şi în prevenirea cancerului colo-rectal.
5. Sursa de K
Pepenele galben este o sursă importantă de K, la fel ca şi pepenele roşu. De aceea pepenele galben este deosebit de util pentru cei care suferă de retenţie hidrosalină şi afecţiuni cardiovasculare. În bolile cardiovasculare pepenele galben (dar şi cel roşu) este un adevărat tratament hiposodat şi diuretic, putând fi folosit în cure în cazul hipertensiunii arteriale, aritmiilor, anginei pectorale.
6. Tonic
Prin conţinutul ridicat în K pepenele galben este un adevărat tonic pentru organism, K fiind un cation cu rol important în transmiterea impulsurilor nervoase şi în activitatea de pompă a inimii.
7. Apă
Pepenele galben este un foarte bun hidratant şi revigorant, conţinutul său în apă fiind de peste 95%. Pepenele galben ajută la hidratarea şi detoxifierea eficientă a organismului, putând fi consumat în acest scop în cure de o zi sau două zile pe săptămână în care se consumă doar pepene galben.
8. Fibre
Pepenele galben conţine fibre în cantitate mai mare decât cel roşu, fiind un bun stimulator şi reglator digestiv. Pepenele galben este foarte indicat în cure pentru tratarea constipaţiei cronice.
9. Stimulator imunitar
Pepenele galben conţine foarte multă vitamina A care este o vitamină indispensabilă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, atât indirect, prin protecţia barierelor naturale: piele şi mucoase, cât şi direct, vitamina A având rol în stimularea sintezei şi activarea limfocitelor.
10. Pepenele galben în tratarea diverselor afecţiuni
Hipertensiune arterială
Aritmii
Scăderea acuităţii vizuale, cataractă, glaucom, oboseală/uscăciune oculară
Dislipidemii: colesterol, triglyceride, LDL- Cho („colesterol rău”) crescute
Constipaţie
Boli de piele
Afecţiuni autoimune, inclusive alergii
Febră

11. Pepenele galben – un aliat al frumuseţii
Pepenele galben se poate utiliza ca atare, sub formă de felii subţiri sau sub formă de suc, pentru a rehidrata şi a înfrumuseţa un ten uscat sau cu urme de oboseală. Pepenele galben, sub formă de suc sau felii subţiri aplicate pe ten e folosit pentru a calma iritaţiile şi inflamaţiile de la nivelul pielii.

__________________                                                                                       

VITAMINA  D


NECESITATI SI SURSE. Aporturile nutritionale recomandate sunt de la 10 la 15 micrograme pe zi pentru copil, de 10 micrograme pentru adult, de 15 micrograme in timpul sarcinii si alaptarii, si de 12 micrograme pentru subiectul varstnic. Vitamina D prezenta in organism are o origine dubla: endogena, prin transformarea in piele a colestcrolului sub influenta radiatiilor ultraviolete (vitamina D3)si exogena prin alimentatie (vitamina D2 din vegetate si vitamina D3 din produsele animale). Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt ficatul pestelui slab (ulei din ficat de morun), pestele gras, galbenusul de ou, ficatul,laptele integral si produsele lactate nedegresate (unt, in special). Aceasta vitamina este foarte sensibila la caldura, la lumina, la oxigen si la mediile acide.

CARENTA. Carenta in vitamina D antreneaza o decalcifiere osoasa care provoaca un rahitism la copil si, la adult, o osteomalacie, ce se traduce prin deformatii osoase si este insotita de tulburari biologice (cresterea nivelurilor sangvine le parathormon, de fosfataze alcaline, scaderea nivelului sangvin de fosfor, nivelul sangvin al calciului fiind normal sau scazut). In tarile industrializate, multumita administririi medicamentoase sistematice de vitamina D sugarilor, rahitismul a devenit o boala exceptionala ca aparitie. In situatii particulare se poate observa o carenta la adult: persoane in varsta, alcoolice sau care sufera de o malabsorblie digestiva cronica, de o insuficienta renala cronica sau de o insuficienta hepatica, de o hipotiroidie sau, inca, in caz de interactiune medicamentoasa (luarea de anumite anticonvulsivante, barbiturice, hidantoine) sau antituberculoase Rrifampicinul. Carentele in vitamina D se trateaza prin administrare medicamentoasa (pe cale orala) a acestei vitamine.

HIPERVITAMINOZA. Administrarea de doze excesive de vitamina D poate provoca o intoxicatie: dureri de cap, lipsa de apetit, varsaturi, tulburari osteoarticulare (dureri, crampe), hidroelectrolitice (hipercalcemie, hipercalciurie) si renale (deshidratare, indeosebi), calcificare a organelor (rinichi, inima, plamani, vase sangvine); in plus, la femeia gravida, o hipervitaminoza D risca sa antreneze malformatii fetale.
Numita si antirahitica, vitamina d, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3.
Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsa de organism.
Procesul de sinteza al vitaminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine. Deci, prima sursa de vitamina D este lumina naturala. In cazul unei slabe expuneri la soare trebuie sa furnizam resurse organismului prin alimentatie. Vitamina D este continuta de pestele gras (hering, sardina, ton, macrou, somon) si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina.

5 simptome ale carentei de vitamina D. Vezi ce boli grave provoaca!
Vitamina D este una dintre substantele de care organismul are nevoie in fiecare zi pentru a functiona optim. In general, cea mai buna sursa de vitamina D este soarele.
De fapt, organismul tau poate produce singur vitamina D, insa pentru procesul de sinteza are nevoie de razele blande ale soarelui.
O alta sursa excelenta de vitamina D, ce-i drept mai redusa, este alimentatia.
Laptele si cerealele fortificate cu vitamina D, somonul, tonul in ulei si iaurtul sunt doar cateva surse bune de vitamina D.
Ce te faci, insa, cand nici nu stai la soare, nici nu consumi prea des astfel de alimente? Ei bine, atunci este posibil sa ai o carenta de vitamina D in organism.
Daca ai o astfel de carenta, este bine sa o tratezi in faza incipienta, deoarece incetineste absorbtia calciului, ceea ce inseama ca poti suferi de afectiuni ale oaselor si de alte boli asociate unei asimilari deficitare a calciului in organism. Iata care sunt simptomele carentei de vitamina D si ce boli grave provoaca.

1. Dureri musculare
Te confrunti frecvent cu dureri musculare si simti ca nu poti depune efort fara sa nu ajungi la epuizare? Este posibil sa ai o carenta de vitamina D in organism. Trebuie sa incepi un tratament de “reparare” a carentei, altfel risti sa te confrunti cu fracturi osoase, deoarece scheletul devine din ce in ce mai fragil in lipsa vitaminei D si a calciului de care vorbeam mai devreme.
2. Schimbari bruste de atitudine
Un alt simptom al deficientei de vitamina D este schimbarea brusca de atitudine. Desi la prima vedere cele doua nu au nimic in comun, studiile arata ca lipsa vitaminei D iti influenteaza in mod negativ starea de spirit. In timp, carenta de vitamina D poate duce la depresie, la dezvoltarea unor stari de anxietate si la schizofrenie. Boala din urma se manifesta in special la persoanele batrane care sufera de carenta de vitamina D.
3. Sangerari gingivale
Expertii sustin ca sangerarile gingivale nu sunt cauzate doar de perierea incorecta sau prea agresiva a dintilor, ci si de o carenta de vitamina D in organism. Daca observi ca te confrunti frecvent cu astfel de simptome, incearca sa iti reglezi aportul de vitamina D in organism, altfel risti sa te confrunti cu alte afectiuni si mai grave.
4. Cancer
Lipsa de vitamina D poate favoriza instalarea cancerului in organism, arata studiile. Expertii sustin ca persoanele care incearca sa-si expuna pielea in mod constant la soare, macar 5 minute pe zi, pot reduce riscul de cancer cu pana la 50%. Pentru a avea un nivel optim de vitamina D in organism, incearca sa consumi mai des alimentele care contin din plin aceasta vitamina sau ia suplimente alimentare. Pentru aceasta, este indicat sa consulti un medic, iar pentru a sti cu siguranta daca ai sau nu carenta de vitamina D in organism fa-ti analiza 25-hidroxi vitamina D.
5. Boli cardiovasculare
Medicii sustin ca o carenta de vitamina D poate favoriza dezvoltarea bolilor cardiovasculare, prin cresterea tensiunii arteriale. Un studiu recent, al Universitatii Harvard, arata ca femeile care au un nivel scazut de vitamina D au sanse mari sa sezvolte hipertensiune arteriala si de aici o serie intreaga de afectiuni cardiovasculare.
Autor: Laura Galan

__________________                                                                                       


LAPTISOR  DE  MATCA


Dintre produsele stupului, lăptişorul de matcă este cel mai puţin cunoscut şi este deseori confundat cu propolisul. În timp ce propolisul este produs şi folosit pentru dezinfecţia şi întreţinerea stupului, lăptişorul de matcă are rolul de a hrăni regina stupului.
Lăptişorul de matcă este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare. Albinele lucrătoare se hrănesc cu lăptişor de matcă în primele trei zile, în schimb regina se hrăneşte în exclusivitate cu lăptişor toată viaţa. Ca urmare, regina creşte în volum dublu faţă de o albina lucrătoare şi trăieşte 4-5 ani, în timp ce albina lucrătoare trăieşte maxim 2 luni.

De ce este laptisorul de matca un superaliment?

Studiile recente arată că acesta este foarte bogat în pro-hormoni (precursori ai hormonilor umani), vitamineminerale, enzime şi substanţe cu rol antimicrobian.
Conţine apă, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanţe. Are în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali si acizi cu acţiune antitumorală (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime şi co-enzime, o peptidă de tip insulină, care îl recomandă în diabet indiferent de tip, substanţe heterociclice, acetilcolină (important neurotransmiţător), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B.
Are un conţinut semnificativ de acetilcolina, care are rol de neurotransmiţător. Această substanţă este indispensabilă pentru starea de sănătate a sistemului nervos. Ea nu poate fi gasită în nici un alt produs natural. Aşa se explică faptul că lăptişorul de matcă îmbunătăţeşte scorul de sănătate mintală la persoanele varstnice şi le conferă o sare de bună dispoziţie. De asemenea lăptişorul de matcă are rezultate bune şi în cazul demenţei.

Studii ce evidentiaza proprietatile laptisorului de matca făcute de cercetători din întreaga lume

Japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe şoareci, a arătat că administrarea orală de lăptişor de matcă, timp de 9 săptămâni, a condus la creşterea greutăţii oaselor, a cantităţii de procolagen osos şi a cantităţii de cenuşă provenită din arderea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia din practica clinică medicală umană, că lăptişorul stimulează formarea matricei organice osoase şi mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afecţiuni care necesită osificare.
Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, făcut pe 60 voluntari vârstnici, între 60 şi 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre ei au primit zilnic câte 3 g de lăptişor de matcă dizolvat într-un suc; cei din jumătatea de control au băut sucul simplu. S-au făcut numeroase analize de sânge şi o examinare psihologică. La final, principalele rezultate la grupul care a luat lăptişor au fost următoarele: s-a îmbunătăţit scorul de sănătate mintală (în schimb, la grupul de control s-a menţinut scăderea obişnuită vârstei), au crescut numărul de hematii şi hematocritul, a crescut indexul insulinic şi a scăzut glicemia matinală (a-jeune).
În alte cercetări japoneze s-a demonstrat că depresia se asociază cu scăderea ratei de multiplicare diurnă neuronală din zona profundă a creierului (hipocampus). Alte cercetări nipone au arătat capacitatea lăptişorului de matcă de a determina apariţia de noi neuroni, oligodendrocite şi astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Ceea ce susţine un lucru deja cunoscut din practică, anume efectele antidepresive ale acestuia.
Referitor la Alzheimer, în Japonia se vorbeşte deja de mai mulţi ani de prezenţa unui amiloid care ar declanşa apariţia bolii. Se ştie, de asemenea, că este implicat aluminiul, care, din păcate, e atât de prezent în industria alimentară şi cosmetică. În septembrie 2012, în SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la Şcoala Medicală Alpert a Universităţii Brown (Rhode Island), lansează ipoteza că maladia Alzheimer ar putea fi o afecţiune metabolică, rezultat al regimurilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologică. Unii specialişti s-au precipitat să redenumească această suferinţă Diabet tip 3. Terapeutii recomanda în tratarea maladiei Alzheimer lăptişor de matcă crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 linguriţe/zi), zeolit (elimină metalele în surplus, inclusiv aluminiul) şi regim alimentar adecvat.

Rezultate obţinute în urma administrării lăptişorului de matcă de Dr. Korozs Erika, terapeut naturist-fitoterapeut

De-a lungul anilor s-a observat că, de cele mai multe că o cură cu lăptişor de matcă măreşte capacitatea de concentrare.
Conform raportarilor unor studenţi, consumul de lăptişor de mătcă în cantitate mare în timpul sesiunii a avut efect pozitiv, putând să memoreze informaţii cu mai multă uşurinţă.
Lăptişorul de matcă conţine substanţe biogene cu rol în normalizarea activităţii hormonale, ajutând în special la sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nu ii secretă în cantităţi suficiente.
S-a observat că lăptişorul de matcă este un bun supliment alimentare pentru femeile aflate la menopauză, care au un nivel scăzut de estrogen, sau pentru femeile care se confruntă cu infertilitatea, ajutându-le să rămână însărcinate şi să păstreze sarcina.
S-au obţinut rezultate foarte bune în tratamentul infertilităţii la femei care urmaseră în prealabil, fără nici un rezultat, tratamente pe bază de hormoni de sinteză.
De asemenea, cu lăptişorul de matcă s-au obţinut rezultate pozitive în cobaterea insomniilor, a stărilor de depresie şi oboseală la femeile aflate la menopauză.
Datorită efectului complex al lăptişorului de matcă, s-a constatat creşterea secreţiei de lapte la femeile care alaptează. Lăptişorul de matcă aduce un aport important de vitamine şi mineralele şi are efect pozitiv în stimularea glandelor mamare.
În urma administrării lăptişorului de matcă s-au observat imbunatatiri în cazul inflamaţiilor musculare. La un pacient cu o afecţiune dureroasă la cot, ce persista de ani de zile, a dispărut definitiv în urma unui tratament cu lăptişor de matcă, tratament care fusese prescris pentru surmenaj.Rezultate pozitive s-au observat şi în cazul osteoporozei.
Lăptişorul de matcă este un puternic cardiotonic, având efecte benefice asupra musculaturii cardiace şi asupra vaselor sanguine. Este folosit cu rezultate bune în reducerea hipertensiunii arteriale.
Acest nepreţuit produs al stupului este şi un ajutor în protejarea ficatului, dar a fost folosit cu succes în tratamentul ulcerului duodenal.
Efectul deosebit al lăptişorului de matcă în îmbunătăţirea capacităţii fizice s-a observat mai ales în cazul copiilor. În pediatria neonatală s-au observat creşteri în greutate chiar şi la copiii născuţî prematur, cărora nu li se mai acordase nici o speranţă.
De asemenea, în urma tratamentului cu lăptişor de matcă, bătrânii slăbiţi prind putere, le creste pofta de mancare şi au o stare mentală mai bună.
Situaţiile de stres sunt inevitabile şi le trăim zi de zi. Modul în care reacţionăm la ele depinde de cât de toleranţi suntem la stres. Lăptişorul de matcă ajută şi în acestă situaţie.

Tratamente cosmetice cu lăptişorul de matcă

Lăptişorul de matcă a fost folosit cu succes şi în tratamentele cosmetice. El se poate aplica direct pe piele, conferindu-i fineţe şi indepărtând petele. Poate concura cu orice produs cosmetic. El poate fi amesctecat şi cu alte produse naturale, obţinând astfel măşti sau creme.

După mai mulţi ani de cercetări şi observaţii oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că lăptişorul de matcă nu are efecte secundare nici în cazul supradozarii, ba mai mult în unele situaţii se recomandă administrarea unei doze de şoc. Singura contraindicaţie este în cazul alergiilor la produsele apicole.
Oamenii de ştiinţă japonezi au reuşit să vindece cu ajutorul lăptişorului de matcă boli severe, cum ar fi chiar cancerul. Lăptişorul de matcă nu este medicament dar este un supliment nutrtiv foarte eficient (poate cel mai eficient) în ameliorarea foarte multor afecţiuni. În timpul administrării acestui produs se îmbunătăţesc functiile metabolice, şi se elemină toxinele din organism.
În concluzie, putem spune că lăptişorul de matcă este un excelent stimulator, ajută la fortificarea şi echillibrarea organismului şi asigură o stare de bine.
Autor:Dr. Korozs Erika, Terapeut naturist-fitoterapeut

__________________                                                                                        

     


                    CUM  TRATAM  CANDIDA  SI  DIVERSI  STREPTOCOCI




Ce ne-am face dacă natura generoasă nu ne-ar scoate şi acum din încurcătură? Ea ne oferă soluţii la aceste probleme, prin numeroase plante medicinale care acţionează eficient asupra germenilor infecţioşi, fiind lipsite de efecte adverse.
Fitocomplexul care se regăseşte în plantele medi­ci­nale are proprietăţi multiple, ceea ce permite adminis­trarea unui fitopreparat în locul a 2 sau 3 produse alo­pate, pentru a obţine aceleaşi efecte. 

Antibioticele naturale înlătură primele simptome ale răcelii, distrug virusurile şi, în acelaşi timp, întăresc re­zis­tenţa organismului, crescându-i capacitatea natu­ra­lă de apărare, fiind utile şi pentru tratarea candido­zelor. Trebuie să ştim că există plante medicinale cu o mare putere antibiotică. Echipa de profesionişti ai plantelor de la Fares Orăştie a realizat o gamă de fito­preparate BIO­SEPT - antibiotice naturale, cu care putem institui tratamentul în caz de infecţii respiratorii, digestive, uro-genitale.
Antibioticele naturale
Astfel, pentru un tratament natural eficient, vă re­co­­mand CAPSULELE BIOSEPT (ANTIBIOTIC NA­TURAL) care conţin: frunze de măslin, extract de scoar­ţă de salcie albă, lichen de piatră, muguri de plop, cuişoare.

Frunzele de măslin sunt confirmate ştiinţific prin numeroase studii ca având efect antibiotic natural cu spectru larg antibacterian (Escherichia coli, Stafilococ auriu, Streptococ, Pseudomonas, mycobacterii, entero­coci), antiviral (virusuri gripale, herpes), antifungic (Candida, Aspergillus, Microsporum, Trichophyton) şi vermifug.
Studiile efectuate au arătat că oleuropeinele din frun­zele de măslin au capacitatea de a pătrunde prin învelişul lipoproteic al germenilor inhibând astfel pro­ce­sul de replicare al ARN-lui. Spre deosebire de anti­bio­ticele de sinteză, distrug doar bacteriile patogene, nu şi pe cele comensale. Cresc imunitatea prin stimula­rea directă a producţiei de fagocite.

Scoarţa de salcie albă s-a dovedit a fi un veritabil antiinflamator natural. Cercetările ştiinţifice au desco­pe­rit în compoziţia sa saligenina, o substanţă care se transformă în organism în acid salicilic, care însă nu irită mucoasa tubului digestiv. Are un puternic efect antiinflamator, febri­fug, sudorific şi antialgic, fiind reco­mandată pentru ameliorarea durerilor şi scăderea febrei. 


Lichenul de piatră, conţine acidul usnic activ împotriva bacteriilor gram pozitive, anaerobe, micotice şi inhibă dezvoltarea bacilului Koch. Studiile in vitro au arătat că acidul usnic are un efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului. Are în compoziţia sa şi polizaharidele cu efect imunosti­mulator. Datorită cantităţii mari de mucilagii, care formează pe su­prafaţa mucoaselor un strat pro­tector, lichenul de piatră este uti­lizat în tratamentul faringitelor, bronşitelor şi tuberculozei.

Mugurii de plop sunt numiţi şi propolis vegetal. Prin analize chimice de specialitate s-a arătat că există 5 substanţe prezente în acelaşi timp în propolis, ca şi în mugurii de plop, dintre care 3 au proprietăţi antibiotice şi anti­fun­gice. Mugurii de plop mai conţin şi derivaţi ai saligenolului care conferă puternice acţiuni antiinfla­matorii, analgezice, antifebrile, sudorifice.

Cuişoarele sunt utilizate în special pentru conţi­nutul în ulei esenţial care are proprietăţi antibacteriene cu spec­tru larg (pe bacterii gram + şi gram-), antivirale, antifungice, antihelmintice, antiinflamatoare, antispas­tice, carminative, antinevralgice, anestezice locale şi anticoagulante. Astfel, produsul acţionează asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind în acelaşi timp vermifug, antiinflamator, imunostimulent, antifebril, expectorant, emolient.
Capsulele Biosept sunt eficiente în tratamentul in­fec­ţiilor şi inflamaţiilor respiratorii (răceală, gripă, amig­dalită, faringită, bronşită), infecţiilor digestive (en­terite, enterocolite bacteriene, candidozice sau virale, colite fermentative, parazitoze intestinale), in­fec­ţiilor uro-genitale (uretrite, cistite, pielonefrite, ane­xite). Do­za recomandată este de 1-2 capsule de 3 ori pe zi, între mese. Durata unei cure este de 15-30 zile.

Formule noi de antibiotice naturale

În urma cercetărilor şi evaluărilor clinice efectuate pe combinaţiile de uleiuri esenţiale, am realizat două formule noi de antibiotice naturale:

BIOSEPT FORTE (uleiuri esenţiale de cimbru şi cuişoare) are puternice proprietăţi antibiotice, antivirale şi antifungice, având în acelaşi timp şi acţiune antiinfla­matoare şi analgezică. Se recomandă a fi adminstrat în infecţii respiratorii, digestive şi urinare, în doză de 2-3 picături de 3 ori pe zi, după mâncare, într-o linguriţă cu miere. Nu se recomandă în sarcină, alăptare şi copiilor sub 7 ani.
BIOSEPT PLUS (uleiuri esenţiale de ti-tree şi cui­­şoare) este un antibiotic şi antiviral natural cu spec­tru larg, în plus, are şi proprietăţi antifungice, fiind re­co­mandat şi în candidoze. Se administrează în doză de 2-5 picături de 3 ori pe zi, după mâncare, într-o lingu­riţă cu miere. Poate fi administrat începând cu vârsta de 3 ani.
Preocuparea permanentă a echipei multidisciplinare de cercetare de la Orăştie pentru a realiza produse de calitate şi cu eficienţă terapeutică crescută se regăseşte în multiplele colaborări cu medici de diferite specialităţi din ţară şi în realizarea de studii observaţionale de eva­luare a eficienţei terapeutice, precum şi studii clinice. Astfel, evaluarea eficienţei terapeutice a soluţiilor de uleiuri esenţiale a evidenţiat următoarele rezultate:
Cele două preparate - Biosept Forte şi Biosept Plus au fost evaluate clinic şi prin analize de laborator la pacienţii cu faringo-amigdalite şi infecţii urinare.
S-au realizat aromatograme (similare antibio­gramelor) pe exudate faringiene şi pe uroculturi.
S-a constatat eficienţa deosebit de bună, cu negativarea la control a germenilor identificaţi prin ana­lize iniţiale (streptococ beta-hemolitic, stafilococ auriu, E.Coli, klebsiela, pseudomonas, candida albicans, streptococ viridans): Biosept Forte - 98% din cazuri, Biosept - 80% din cazuri.
Efectul este similar cu cel al antibioticelor chimice (testate în paralel). Germenii care au prezentat rezis­ten­ţă la antibioticele de sinteză au prezentat sensibilitate la soluţia de uleiuri esenţiale, Biosept Forte.
Pentru copiii mici, recomandăm Siropul Biosept, care conţine echinaceea, lichen de piatră, şovârv, cimbri­şor, extract de Andrographis paniculata, frunze de măslin, ghimbir, cuişoare, ulei esenţial de geranium, lămâie, scorţişoară şi Ravensara aroma­tică. Are pro­prietăţi antibiotice, antivirale, antifebrile, antiinflama­toare, imunostimulente şi expectorante, fiind reco­man­dat în stări febrile, răceală, gripă, amigdalită, faringită, bronşită, herpes, parazitoze intestinale, cistite.
Se administrează în funcţie de vârstă, astfel: copii 1-4 ani: 1- 3 linguriţe pe zi, copii 5-12 ani: 4-5 linguriţe pe zi, copii peste 12 ani şi adulţi: 3 linguri pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Durata unei cure obişnuite este de 7-14 zile.

Am să exemplific cu câteva scheme de tratament, pe diagnostic concret:
Pacient adult cu amigdalită acută pultacee în­so­ţită de tuse: am recomandat - Biosept capsule: 3x1 capsule/zi + Biosept Forte: 2-3 picături de 3 ori/zi în câte 1 linguriţă de miere + Plantusin sirop cu miere şi propolis: 3-4 linguri/zi + Noni cu Echinacea, 3x1 capsu­le/zi (am adăugat şi un stimulent natural al reac­ţiei de apărare a organismului, deoarece pacientul a repetat în ultima perioadă afecţiunea).
Pacientă cu infecţie urinară cu E.Coli, cu vârsta de aproximativ 55 de ani: pacienta luase antibiotice (chinolone, aminoglicozide... conform sensibilităţii antibiogramei), dar cu rezultat pentru o scurtă perioa­dă de timp, infecţia recidivând; am recomandat combi­naţia Biosept capsule 3x1 capsule/zi + Biosept Forte: 2-3 picături de 3ori/zi, în câte 1 linguriţă de miere, timp de 2 săptămâni, fără să apară recidivă.
Pacienţi cu gingivită, abces dentar: am reco­mandat Biosept capsule 3x2/zi pe cale orală şi Biosept Plus - tamponare locală, timp de 7-10 zile.


Dr. CARMEN NONN,
medic specialist medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie, Fares Orăştie


__________________                                                                                         

                                                                                       GUTUIA



Cu peste 4.000 de ani in urma, grecii si romanii foloseau gutuile pentru marirea potentei si a imunitatii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sanatatii, datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.


Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.

Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer. Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.

Fructul este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati. 

Fructul, bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu, este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante. Mai are in compozitie tanin, pectine, precum si vitaminele, A, B, C si PP. 

Mancata dimineata, pe stomacul gol, gutuia iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala.

Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.

Sucul de gutuie, cate un pahar, zilnic, timp de o luna, ajuta ficatul in caz de hepatita. Sucul se recomanda ca tratament si in bolile pulmonare, dar si cand ne doare in gat, tusim sau ne curge nasul.

In trecut, la sate, femeile scaldau copiii slabi si persoanele bolnave in decoct de gutui ca sa-si recapete pofta de mancare si forta. Deoarece este un stimulent pentru apetit, copiilor anemici si celor mofturosi la mancare li se recomanda acest fruct dulce-acrisor ca un remediu foarte bun, timp de macar o luna.

Cosurile de pe fata se vindeca daca dimineata si seara te speli pe fata cu infuzie de seminte de gutui sau, pur si simplu, plimbi pe fata o felie de gutuie, proaspat taiata.

Infuzia de seminte de gutui care au proprietati antiinflamatoare se recomanda in caz de blefarita si conjunctivita. Se pun pe ochi comprese reci si se tin patru-cinci minute.

Scapi de mirosul urat al gurii daca dupa fiecare masa mesteci cateva bucatele de gutuie. 

Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

__________________                                                                                         

COLOANA VERTEBRALA- AFECTIUNI ASOCIATE 

FIECAREI VERTEBRE


Cervicala 1 (C1)
-zona: glanda pituitara, scalpul, oasele fetei, creierul, urechea interna si de mijloc, sistemul nervos simpatic
-simptome posibile: dureri de cap, stari de nervozitate, insomnii, raceli in zona capului, tensiune ridicatat, migrene, caderi nervoase, amnezii, oboseala cronica, ameteala

Cervicala 2 (C2)
-zona: ochi, nervii optici, nervii auditivi, sinusurile, mastoidele, limba, fruntea
-simptome posibile: sinuzita, alergii, durere in zona ochilor, durere de urechi, lesin, anumite cazuri de orbire, strabism, surzenie

Cervicala 3 (C3)
-zona: obraji, urechea externa, oasele fetei, dinti, nervul trifacial
-simptome posibile: nevralgii, nevrite, acnee sau cosuri, eczeme



Cervicala 1 (C1)
-zona: glanda pituitara, scalpul, oasele fetei, creierul, urechea interna si de mijloc, sistemul nervos simpatic
-simptome posibile: dureri de cap, stari de nervozitate, insomnii, raceli in zona capului, tensiune ridicatat, migrene, caderi nervoase, amnezii, oboseala cronica, ameteala

Cervicala 2 (C2)
-zona: ochi, nervii optici, nervii auditivi, sinusurile, mastoidele, limba, fruntea
-simptome posibile: sinuzita, alergii, durere in zona ochilor, durere de urechi, lesin, anumite cazuri de orbire, strabism, surzenie

Cervicala 3 (C3)
-zona: obraji, urechea externa, oasele fetei, dinti, nervul trifacial
-simptome posibile: nevralgii, nevrite, acnee sau cosuri, eczeme

Cervicala 4 (C4)
-zona: nas, buze, gura, tubul lui Eustache
-simptome posibile: febra fanului, nas ce curge, pierderea auzului, polipi nazali

Cervicala 5 (C5)
-zona: corzile vocale, glandele gatului, faringe
-simptome posibile: laringite, raguseala, probleme ale gatului, amigdalita

Cervicala 6 (C6)
-zona: muschii gatului, umerii, amigdalele
-simptome posibile: torticolis, dureri in partea superioara a bratelor, amigdalita, tuse cronica, crup

Cervicala 7 (C7)
-zona: glanda tiroida, omoplati, coate
-simptome posibile: bursite, raceli, dereglari tiroidiene

Toracic 1 (T1)
-zona: bratele de la coate in jos, incluzand palmele, incheieturile mainilor si degetelor, sofag si trahee
-simptome posibile: astm, tuse,dificultati de respiratie, durere in brate si palme

Toracic 2 (T2)
-zona: inima, arterele coronariene
-simptome posibile: probleme cu inima si anumite probleme in zona pieptului
Toracic 3 (T3)
-zona: plamani, traheele bronsice, pleura, piept, sani
-simptome posibile: bronsite, plurezie, pneumonie, congestii, gripe

Toracic 4 (T4)
-zona: colecist
-simptome posibile: probleme cu vezica biliara, icter, zona zoster

Toracic 5 (T5)
-zona: ficat, plexul solar, circulatia sangelui(in general)
-simptome posibile: probleme ale ficatului, febre, probleme cu tensiunea, circulatie prosta a sangelui, artrita

Toracic 6 (T6)
-zona: stomac
-simptome posibile: probleme ale stomacului incluzand indigestii, arsuri la stomac, dispesie

Toracic 7 (T7)
-zona: pancreas, duoden
-simptome posibile: ulcere, gastrite

Toracic 8 (T8)
-zona: splina
-simptome posibile: ulcere, gastrite, rezistenta scazuta

Toracic 9 (T9)
-zona: glandele renale si suprarenale
-simptome posibile: alergii, urticarie

Toracic 10 (T10)
-zona: rinichi
-simptome posibile: probleme ale rinichilor, ingrosarea arterelor, oboseala cronica, nefrita

Toracic 11 (T11)
-zona: rinichi, uretere
-simptome posibile: probleme ale pielii cum ar fi acnee, cosuri, eczeme

Toracic 12 (T12)
-zona: intestinul subtire, circulatia limfatica
-simptome posibile: reumatism, balonari, anumite tipuri de sterilitate

Lombara 1 (L1)
-zona: intestinul gros, inelele inghinale
-simptome posibile: constipatie, colita, dizenterie, diaree, hernii

Lombara 2 (L2)
-zona: apendice, abdomen, zona superioara a picioarelor
-simptome posibile: crampe, dificultati de respiratie

Lombara 3 (L3)
-zona: organele sexuale, uterul, vezica urinara, genunchi
-simptome posibile: probleme vezica urinara

Lombara 4 (L4)
-zona: glanda prostata, nervul sciatic
-simptome posibile: sciatica, lumbago, urinare frecventa sau dureroasa, dureri de spate

Lombara 5 (L5)
-zona: partea de jos a picioarelor, gleze, talpi
-simptome posibile: slaba circulatie a sangelui in picioare, glzne umflate, picioare reci, crampe in zona picioarelor, slabiciune

Sacrum
-zone: bazin, fund
-simptome posibile: afectiuni ale articulatiilor sacro-iliace, deformari ale coloanei

Coccis
-zone: rect, anus
-simptome posibile: hemoroizi, prurit, dureri la baza coloanei vertebrale

Suferintele coloanei vertebrale in particular si ale aparatului locomotor in general se rasfrang asupra intregii fiinte. Cunoscut fiind inca din antichitate faptul ca suferinta somatica (organica, trupeasca) se rasfrange asupra starii psihice si viceversa.
Patologia vertebrala induce direct si indirect tulburari functionale si chiar imbolnaviri ale organelor interne si ale sistemului nervos vegetativ, deseori fiind afectata chiar si starea psihica (a se vedea nevroza anxioasa indusa de spondiloza cervicala, etc). 


__________________                                                                                         

COADA  SORICELULUI

Coada şoricelului este o plantă de legendă. Se spune că datorită efectului său cicatrizant a vindecat călcâiul lui Ahile. 

Este contraindicat femeilor gravide. Atenţie, în timpul curei este posibil ca pielea dvs. să devină mai sensibilă la lumina soarelui, iar folosirea lui îndelungată poate provoca alergii. În cazul în care aveţi probleme de sănătate, înainte de utilizare, consultaţi un medic specialist.
Mod de preparare: Se pun 5 linguri de plantă uscată la o 2 litri de apă fierbinte şi se infuzează. Se bea pe parcursul zilei.
Ceaiul de coada şoricelului este un bun întăritor al sistemului imunitar. Prin urmare, acesta tratează răceala, fiind eficient în scăderea febrei. Se bea încă de la primele semne deoarece are capacitatea de a opri avansarea virusului. În plus, acţionează ca un agent antimicrobian şi tratează acneea.
Calmează tusea şi ajută la diminuarea infecţiilor de la nivelul tractului respirator superior, având proprietăţi antiinflamatoare. Calmează simptomele provocate de astm.
Proprietăţile sale astringente ajută la oprirea secreţiilor nazale sau lăcrimării ochilor, fiind excelent în cazul alergiilor. Este util şi în cazurile de dizenterie.
Consumul acestui ceai îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi întăreşte venele slăbite. Previne apariţia problemelor reumatice şi articulare prin eliminarea toxinelor prin transpitaţie şi urină, fiind şi un bun diaforetic şi diuretic. Eficient în bolile cardiovasculare, reglează tensiunea arterială ridicată.
Previne hemoragiile prin contractarea vaselor de sânge, fiind eficient în menstruaţiile abundente, sângerările urinare sau intestinale.
Tratează şi previne durerile de cap, stările de ameţeală şi greaţă.
Infecţia urinară este tratată datorită proprietăţii sale diuretice. Efectele retenţiei de apă sunt diminuate.
Spălăturile vaginale cu ceai de coada şoricelului ameliorează simptomele vaginitei şi ale candidozei, iar consumul de ceai previne aceste afecţiuni. Calmează şi previne durerile menstruale. Creşte fertilitatea şi întârzie menopauza.
Îmbunătăţeşte apetitul şi digestia. Ajută la absorbţia nutrienţilor din alimente, ajută la combaterea crampelor stomacale, gastritei, enteritei, viermilor intestinali şi previne flatulenţa.
Ceaiul de coada şoricelului combate constipaţia şi calmează durerile în cazul hemoroizilor.
Infuzia de coada şoricelului are o acţiune stimulentă asupra ficatului, mărind secreţia biliară şi calmând spasmele care dau colicile hepatice.
Efectul său sedativ duce la relaxare şi un somn mai liniştit.

sursa : ceaiulmeu.ro


__________________                                                                                        





                                                                BUSUIOCUL    
                                         


Răceala și tuse



Busuiocul este eficient pentru întreg sistemul imunitar, pentru că distruge bacteriile care permit dezvoltarea infecţiilor virale, a răcelilor, a gripei şi a herpesului.

Frunzele de busuioc împreună cu ghimbirul și mierea de albine pot reprezenta un remediu eficient pentru tuse, bronșită, gripă și răceală. Pentru durerile în gât este foarte eficient ceaiul din frunze de busioc.

Probleme cu dantura

Frunzele de busuioc uscate, sub formă de pudră pot fi folosite pentru curățarea dinților. Acestea ajută la menținerea sănătății gingiilor, împrospătează respirația, combat durerile de dinți și distrug 99% din germenii și bacteriile din gură.

Problemele digestive

Dacă vă simţiţi balonaţi sau aveţi crampe la stomac e bine să ştiţi că o cană cu ceai de busuioc sau câteva frunze proaspete pot rezolva problemele digestive.


Sursa : http://www.realitatea.net/proprietatile-miraculoase-ale-busuiocului_1351143.html#


__________________                                                                                        



                                                                               SALVIA



Salvia are numeroase proprietăţi benefice. Numele său provine din limba latină şi înseamnă salvare. Există un vechi proverb care spune că omul care are salvie în grădină nu mai are nevoie de doctor.Salvia plantată în grădină alungă insectele care distrug plantele, iar salvia uscată, pusă în dulap, alungă insectele din casă.
Mod de prepareare: se pun 2 linguriţe de ceai într-o cană şi se lasă la infuzat 10 minute. Se administrează 2-3 căni pe zi. Nu este recomandat femeilor însărcinate şi bolnavilor de epilepsie.
Are acţiune tonică asupra inimii şi centrilor nervoşi.
Fiind un bun antiseptic, salvia încetineşte dezvoltarea infecţiilor.
Infuzia de salvie face minuni în cancer şi în diabet de tip II.
Administrarea sa în cazul faringitei sau bronşitei are un efect benefic.
Infuzia de salvie are proprietăţi astringente şi antisudorale, reglând transpiraţia.
Este recomandat împotriva asteniei nervoase, oboselii, surmenajului, slăbiciunii generale, neurasteniei, palpitaţiilor, atacurilor de panică şi ameţelii.
Asupra aparatului genital al femeii are un efect de reglare al fluxului menstrual, de decongestionare a organelor şi de calmare a durerilor menstruale. Este utilizat şi în tulburările de menopauză. Salvia calmează herpesul labial.
Femeile care doresc să oprească lactaţia o pot face consumând ceaiul de salvie.
Consumul acestuia îmbunătăţeşte memoria, încetineşte deteriorarea şi menţine tinereţea sistemului nervos, fiind excelent pentru vârsta a treia. Este un puternic antioxidant şi este eficient chiar şi în boala Alzheimer.
Infuzia de salvie stimulează secreţia biliară.
Acţionează la nivel digestiv prin calmarea crampelor stomacale şi arsurilor gastrice, în special în tulburările digestive următoare: digestie lentă, balonare, gaze.
Poate fi folosit în curele de slăbire deoarece accelerează digestia şi metabolismul şi topeşte grăsimile.
Pentru uz extern, ceaiul de salvie este antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, decongestionant. Tratează gingivita, glosita, periostita, stomatita, aftele şi sub formă de gargară amigdalita sau durerile în gât.
Compresele cu ceai vindecă plăgi, ulcere, contuzii şi inflamaţii. Are efect antiacneic asupra tenului şi împiedică formarea plăcii dentare.
Băile cu infuzie au efect antireumatic şi tratează transpiraşia fetidă a picioarelor.

sursa: ceaiulmeu.ro


__________________                                                                                   



                                                              MARARUL

 

In medicina populara romaneasca, sucul proaspat sau decoctul obtinut din tulpinile de marar se dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si pentru diverse "boli femeiesti" ori pentru "boli de pantece". O parte din secretul frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care il contin, o substanta cu proprietati terapeutice exceptionale. Uleiul aromatic din marar actioneaza in special asupra sistemului digestiv si a celui nervos, dar are si alte actiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:

Modalitati de preparare si de administrare a mararului

Pentru a obtine sucul de marar, se mixeaza (cu ajutorul mixerului electric) o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat 6-10 linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din frunze de marar de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se ia de 2 ori pe zi cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de marar, diluat in alt sfert de pahar de suc de morcov.

Infuzie

Se pun la macerat trei lingurite de frunze uscate sau o mana de frunze proaspete de marar, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).

Tratamente interneHipoaciditate, indigestie - se consuma cantitati moderate (1 lingurita) de marar verde tocat inainte de masa sau la felul intai. In doze medii si mici, mararul este un excelent stimulent al secretiei de sucuri gastrice si de bila, ajutand la procesul digestiv. Interesant este ca, in doze mari, mararul are efectul opus, inhiband secretia de sucuri gastrice si fiind foarte util in tratarea gastritei hiper-acide.
Gastrita hiperacida - se pun 2-4 lingurite de marar taiat marunt in 250 ml de iaurt (de preferinta de tip Bifidus) si se amesteca folosind mixerul electric, dupa care se lasa 40 de minute sa se intrepatrunda componentele. Se consuma acest remediu pe stomacul gol, de doua ori pe zi. Asupra majoritatii suferinzilor de gastrita acest remediu are efecte calmante ale durerii, reduce secretia acida, normalizeaz
a digestia si apetitul.

Balonare, colita de fermentatie - substantele volatile continute de marar impiedica dezvoltarea in exces a bacteriilor din intestin, prevenind formarea de gaze si aparitia colicilor abdominale. Se face o cura cu o durata de o luna, timp in care se consuma la fiecare masa cate o lingurita de frunze proaspete de marar tocate marunt.

Colita de putrefactie - inainte de fiecare masa se consuma o salata de varza, de castraveti sau de salata verde, in care se adauga 2 lingurite de marar tocat si o lingurita de otet de mere. Tratamentul se face vreme de 1-2 luni si are un efect de reglare a florei intestinale foarte rapid si sigur.
Candidoza digestiva - se consuma zilnic jumatate de litru din preparatul cu marar si iaurt Bifidus, descris la gastrita hiper-acida. Se face o cura de 30 de zile cu acest remediu care, desi pare foarte simplu, are o actiune extrem de complexa. Frunzele de marar contin substante aromatice cu un efect antifungic foarte puternic, in timp ce iaurtul Bifidus reface flora digestiva normala, ceea ce duce la inhibarea dezvoltarii tulpinilor agresive de Candida.
Diskinezie biliara - substantele amare si uleiul esential continut de frunzele de marar stimuleaza varsarea bilei in colecist. Se consuma cate 50 ml de suc de marar, de doua ori pe zi, in cure de 2 saptamani. Tratamentul are si efecte antiinflamatoare asupra vezicii biliare, ceea ce il recomanda si ca adjuvant in colecistita.
 Sughit, spasme digestive - la nevoie, se mesteca indelung cateva tulpini de marar. Este un remediu folosit cu succes inca din evul mediu, cand era administrat in timpul banchetelor pentru a preveni disconfortul mesenilor. Explicatia eficientei sale este existenta unor substante in marar cu efecte antispastice puternice. Daca tratamentul acesta nu da totusi rezultate, se poate recurge la unul mai puternic: se opareste o lingurita de seminte de marar cu o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat vreme de 10 minute, apoi se filtreaza si se consuma infuzia astfel obtinuta, cat de calda posibil. Efectul calmant digestiv si antispastic al acestui remediu este foarte rapid.
Adjuvant in cistita si in nefrita - consumarea a 50 ml de suc proaspat de marar (obtinut prin metoda descrisa in acest articol), de 2-3 ori pe zi, in cure de doua saptamani, are un foarte bun efect antibacterian si antifungic asupra aparatului urinar. Conform unor studii recente, sucul de frunze de marar este si un puternic diuretic si stimulent al activitatii rinichilor, ajutand la prevenirea si la combaterea calculozelor renale.
Infectie cu stafilococ auriu - un studiu facut de o echipa de cercetatori din India si din Argentina, sub conducerea dr. Gurdip Singh, a pus in evidenta o puternica actiune antibiotica a frunzelor si a semintelor de marar. Ca adjuvant in infectia cu Staphylococcus aureus, se administreaza sucul din frunze, cate 100 ml pe zi, in doua reprize, in cure de 2 saptamani. Suplimentar, se administreaza si uleiul volatil de marar (se gaseste in magazinele naturiste), cate 4 picaturi, de trei ori pe zi. Ambele remedii au efecte antibiotice puternice, avand o eficienta demonstrata si contra altor bacterii, cum ar fi Bacillus cereus sau Pseudomonas aeruginosa.
Alaptare, refacere rapida dupa nastere - frunzele de marar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au nascut de curand, sunt un excelent tonic fizic si nervos, ajutand la recapatarea apetitului, stimuland secretia lactica, imbunatatind calitatea laptelui, favorizand resorbtia tesuturilor aparute "in plus" in timpul graviditatii. Pentru a spori secretia de lapte, un remediu simplu si uluitor de eficient este sandiviciul cu marar, adica painea unsa cu unt si presarata cu putina sare si cu mult marar tocat fin. Se consuma acest "medicament" dimineata si seara. Efectele de stimulare a lactatiei sunt cel mai adesea impresionante.

Postmenopauza - frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen, hormonul feminin care incetineste foarte mult procesele de imbatranire, catifeleaza pielea, face ca pilozitatile sa creasca mult mai lent, ajuta la mentinerea fermitatii tesuturilor si previne uscarea mucoasei vaginale. Salatele asezonate cu mult marar sunt asadar recomandate in aceasta perioada a vietii, cand, in general, zarzavaturile si legumele proaspete sunt mai necesare ca oricand.
Osteoporoza - dupa varsta de 40 de ani, consumul de marar verde, dar si de alte alimente cu efecte usor estrogene, cum ar fi uleiul de masline, graul germinat sau semintele de fenicul, este o excelenta premisa pentru prevenirea pierderii de substanta osoasa. Macar de doua ori pe an, primavara si la sfarsitul verii, faceti o cura cu salate de cruditati, pe care sa le asezonati cu marar din belsug (minimum 20 de grame pe zi).
Obezitate, retentie de lichide - mararul verde are efect diuretic puternic si regleaza apetitul alimentar, fiind recomandat in mod special atunci cand vrem sa slabim. Se face o cura cu suc de marar, din care se administreaza cate 50 de ml, de doua ori pe zi, cu 5 minute inaintea mesei de pranz si a cinei. Cura dureaza 2 luni si se poate relua dupa o pauza de 3 saptamani. Atunci cand simtiti apropierea iminenta a unui "acces de foame", mestecati foarte lent si indelung cateva fire de marar proaspat. Are efecte calmante psihice si regleaza apetitul.
Dureri de cap - in medicina traditionala a popoarelor europene nordice, mararul este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea catorva tulpini verzi de marar combate eficient durerile de cap (inclusiv cele insotite de ameteala si de varsaturi), reda acuitatea si claritatea simturilor celor surmenati.
Adjuvant in insomnie - flavonoidele si unele oligoelemente continute in marar stimuleaza productia asa-numitilor "hormoni ai somnului" (de fapt sunt niste neurotransmitatori eliberati de catre scoarta cerebrala). La masa de seara se recomanda, asadar, o salata de cruditati in care sa punem macar 30 de grame (o legatura) de frunze de marar proaspete, tocate foarte fin.
Raceli (viroze respiratorii) - se recomanda administrarea sucului de marar, cate 100 ml pe zi, consumat in mai multe reprize. Are efect usor febrifug, diminueaza senzatia de vertij, durerile musculare si articulare din timpul gripei. In plus, previne suprainfectiile bacteriene si usureaza respiratia, decongestionand caile respiratorii. O reteta de medicina populara care da efecte foarte bune contra racelii este mujdeiul facut din 2 catei de usturoi zdrobiti, o jumatate de lingurita de otet, 3 linguri de apa si o legatura de marar taiat foarte marunt. Desi are nume de aliment, mujdeiul cu mult marar este un adevarat medicament. Incercati si va veti convinge de acest lucru.
Astm bronsic - kampferol este numele unei substante (o flavonoida) continuta de catre frunzele proaspete de marar si care are efecte antiinflamatoare si antihistaminice exceptionale. Bolnavilor de astm bronsic, de bronsita alergica si de alergii respiratorii in general le este recomandata cura cu marar, din care se consuma cate 30-40 de grame zilnic, vreme de 4-6 saptamani. Cura diminueaza inflamatia cailor respiratorii, ajuta la decongestionarea acestora de secretiile in exces, diminueaza sensibilitatea alergica a organismului pe ansamblu.
Valori ridicate ale colesterolului negativ (LDL) - un studiu de medicina experimentala facut in anul 2006 in laboratoarele Universitatii "Isfahan" din Iran a demonstrat ca administrarea de doze repetate de marar duce in 6 saptamani la o reducere a colesterolului din sange cu peste 10%. Ca atare, se recomanda introducerea acestui zarzavat proaspat in alimentatie, consumand minimum 30 de grame de marar, in cure cat mai indelungate.
Prevenirea cancerului - consumul zilnic de zarzavaturi din familia Apiaceae, din care fac parte alaturi de marar si patrunjelul, telina, morcovul si leusteanul, tine boala canceroasa la distanta. Aceasta datorita flavonoidelor, substantelor aromatice si a clorofilei continute de aceste zarzavaturi, care previn mutatiile celulare, inhiba cresterea tumorilor si declanseaza apoptoza (programul de auto-distrugere) a celulelor maligne.
Adjuvant in cancerul pulmonar, in cancerul cavitatii bucale - anumite substante (monoterpene) continute in frunzele de patrunjel si, mai ales, in frunzele de marar, previn actiunea cancerigena a unor gaze si suspensii toxice, cum ar fi cele eliminate de autovehiculele cu ardere interna, de gropile de gunoi sau de tigarile aprinse. Aceste "otravuri" pe care le respiram, vrand nevrand, zilnic, sunt responsabile in foarte mare masura de multitudinea formelor de cancer al cailor respiratorii, care afecteaza in prezent milioane de oameni din intreaga lume. Cele doua zarzavaturi sunt eficiente insa nu doar in prevenirea, ci si in tratarea afectiunilor tumorale care afecteaza respectivele segmente. Se recomanda consumul zilnic a cate 20-30 de grame de marar si aceeasi cantitate de patrunjel verde, in cure de minimum 3 luni.


Frunzele de marar se vor consuma cu moderatie (maximum 5 grame pe zi) in perioada sarcinii, fiind in schimb indicate in perioada de dupa nastere. Administrarea mararului se va face in doze care vor creste gradat, o cantitate mare de marar consumata de o persoana care nu este obisnuita cu acest tratament putand duce la deranjamente digestive, la inapetenta, la dureri de cap. Pentru a obtine efectele terapeutice scontate, consumati doar mararul proaspat. Tulpinile de marar pastrate in borcanele cu apa isi pierd rapid proprietatile terapeutice, desi isi mentin mai multa vreme culoarea verde. Daca doriti sa pastrati mai mult timp mararul inainte de a-l intrebuinta, puneti-l in pungi de plastic si tineti-l in frigider, dar nu mai mult de 4 zile.



__________________                                                                                  

LILIACUL


Liliacul, floarea mov a primaverii, este si remediu naturist pentru sanatate si frumusete.

In tratamentele cosmetice, cu frunze de liliac fierte in lapte dulce se pot face spalaturi pe fata, in scopul curatirii tenului de pete. In cazul unui ten inrosit, ars sau pistruit, frunzele de liliac strivite si inmuiate in apa calduta calmeaza tenul, il invioreaza si ii confera suplete.

In scopuri terapeutice, de la liliac se folosesc frunzele si florile, care au calitati tonice, astringente si revulsive. Frunzele sunt un remediu excelent in cazul arsurilor de tot felul. Pentru tratament, frunzele de liliac se fierb pana cand apa se innegreste. Frunzele racite se aplica pe arsura cu un pansament, tifon sau cu o panza curata si se tin 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lasat sa se usuce, pentru ca ar agrava rana. Dupa 24 de ore, se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de impuritati si arsura, lasand locul curat si sterilizat. Pielea va ramine catifelata si elastica, fara nicio urma de arsura.

Din 25-40 g flori de liliac lasate la macerat intr-un litru de ulei, timp de doua saptamani, intr-un loc cald si intunecos se prepara o alifie care alina durerile reumatismale. Aceasta este folosita de cateva ori pe zi, masandu-se usor zona dureroasa.

Un alt remediu benefic pielii este apa din flori de liliac. Se pun florile intr-o sticla, se umple pe jumatate, apoi se adauga alcool pana la un litru. Sticla se astupa bine si se pune la intuneric, timp de 2-3 saptamani. Filtratul se amesteca cu apa distilata in proportie de 1 la 2 si se foloseste sub forma de comprese pe ten sau pentru lotionari tegumentare in igiena corpor
ala generala. 



__________________                                                                                  


CIRESELE


Cireșele sunt fructe foarte sărace în  (un bol de cirese are doar 87 de , 22 grame de carbohidrați, 1 gram de  și 3 grame de fibre) dar cu un conținut mare de . Culoarea roșie este dată de antociani, care conferă cireșelor proprietăți antioxidante. Aceste fructe reprezintă și o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai contin și multe dintre vitaminele din complexul de B, , niacină si , precum si cantități semnificative de  și .

Care sunt beneficiile pentru sănatate ale cireșelor?

Aceste fructe roșii, cărnoase și suculente nu sunt doar delicioase, dar au și numeroase beneficii pentru sanatate. Datorită cercetărilor medicale s-au putut demonstra efectele pe care aceste fructe le au asupra sănătății corpului uman. Câteva dintre ele sunt prezentate în cele ce urmează.

1. Ajută la îmbunatățirea somnului

Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului. Această substanță este esențială și pentru sistemul imunitar, dar încetinește și procesul de îmbătrânire.
Voluntarii unui studiu efectuat in Glasgow care au băut doar 30 grame de suc concentrat de cireșe dimineața și seara au dormit mult mai profund. Autorul acestui studiu, Glyn Howatson, Ph.D. a declarat că melatonina din cireșe se absoarbe mai bine decât cea din alte suplimente care conțin acest hormon.

2. Cireșele reglează tensiunea arterială

Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează echilibrul fluidelor din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. De aceea, studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în potasiu, așa cum sunt și cireșele, nu suferă de hipertensiune. O cană plină de aceste “rubine” conține aproximativ aceeași cantitate de potasiu ca și o banană mică. De asemenea, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.

3. Atenuează durerile musculare

Sucul de cireșe poate diminua durerile musculare provocate de antrenamentul fizic, conform unui studiu publicat în 2010 în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Atleții care au consumat în jur de 500 grame de suc de cireșe pe zi timp de 7 zile înaintea unei curse pe distață lungă și aceeași cantitate în ziua competiției, au raportat mai puține dureri după cursă decât atleții care au băut placebo. Cercetătorii sunt de părere că antioxidanții din cireșe sunt cei care protejează împotriva atacului radicalilor liberi produși în timpul exercițiului fizic, care ar putea duce la inflamații dureroase.

4. Cireșele combat cancerul

Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună acționând sinergic în lupta împotriva cancerului. În plus, studiile preliminare sugerează că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, dar împiedică și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau ciresele amare. De asemenea, cireșele conțin o cantitate de betacaroten de 19 ori mai mare decât afinele sau căpșunile.

5. Cireșele subțiază talia

Când cercetătorii de la Universitatea din Michigan au supus șobolanii la o dietă bogată în grăsimi, au suplimentat alimentația fie cu pulbere de cireșe (aproximativ 1% din cantitatea de alimente), fie cu același număr de calorii provenind din carbohidrați. Cobaii care au primit pulbere de cireșe au crescut mai puțin în greutate și au avut un surplus mai mic de grăsime. Se pare că antocianii din cireșe activează o moleculă care intensifică arderea grăsimilor și reduce stocarea acestora.
Cireșele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Ele sunt foarte importante și în prevenirea cancerului de colon, atat datorită conținutului de fibre, cat și conținutului mare de antioxidanți.

6. Cireșele au proprietăți anti-inflamatoare si ameliorează durerile

Conform Americam chemical Society consumul a 20 de cireșe, sau a unui pahar de suc proaspăt de cireșe poate avea același effect de calmare a durerii ca și aspirina sau ibuprofenul.
S-a demonstrat că extractul de cireșe inhibă acțiunea ciclo-oxigenazelor. Aceste enzime sunt componente importante ale procesului inflamator și duc la apariția senzației de durere.

7. Cireșele sunt “hrană pentru creier”

Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența.

Ciresele ameliorează guta

Această formă de artrită este cauzată de o concetrație foarte mare de acid uric în sânge, ce provoacă umflare, inflamare și durere. Din ce în ce mai multe studii arată că cireșele pot ameliora această afecțiune. Un studiu USDA a arătat că consumul a două cești de fructe proaspete pe zi a dus la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și, de asemenea, s-a redus și concentrația de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației. Un alt studiu a arătat că un pahar de suc de fructe consumat în fiecare zi reduce concentrația de acid uric.

Efecte adverse

Deși pulpa fructului are nenumărate beneficii pentru organism, trebuie să evitați să înghițiți sâmburii sau să mâncați frunzele, deoare acestea conți acid prusic, care este toxic. Dar nu intrați în panică dacă inghițiți doi sâmburi, aceștia nu sunt toxici decât în cantități mari.

__________________                                                                                  


SCORTISOARA  SI  MIEREA



Alunga oboseala

- Studii recente au aratat ca continutul de zahar din miere este mai degraba
folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului.
- Persoanele de vârsta a treia care consuma miere si scortisoara în parti egale au mai multa vitalitate si flexibilitate.
- Dr. Milton, care a efectuat studii aprofundate în acest subiect, spune ca o
jumatate de lingura de miere într-un pahar cu apa, presarat cu pudra de
scortisoara consumata zilnic, dimineata dupa ce ne spalam pe dinti, si din nou dupa amiaza în jurul orei 3.00 atunci când vioiciunea organismului este în scadere, duce la îmbunatatirea vitalitatii organismului, în interval de o saptamâna.

Boli cardiovasculare

- Faceti o pasta din miere si scortisoara pudra. Ungeti pe pâine sau umpleti
clatitele cu aceasta pasta în loc de dulceata sau gem si mâncati cu regularitate la micul dejun.
- Reduce colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de
cord.
- Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmati acest remediu zilnic pentru a preveni aparitia unui alt atac.
- Consumul cu regularitate al produsului de mai sus reduce dispneea si întareste ritmul cardiac.
- În America si Canada, mai multe spitale si-au tratat pacientii cu succes când au descoperit ca arterele si venele îsi pierd flexibilitatea si tind sa seastupe. Mierea si scortisoara îmbunatatesc circulatia sanguina.

Artrita

- Amestecati o parte de miere în doua parti apa calduta si apoi adaugati o
lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor în partea de
corp care va doare.
- Durerea cedeaza în interval de 15 minute, în cele mai multe cazuri.
- Pacientii cu artrita îsi pot administra zilnic câte o cana de apa fierbinte cu
doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra.
- Daca remediul se administreaza cu regularitate, chiar si artrita cronica poate fi vindecata.
- Într-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat ca atunci când doctorii le-au administrat pacientilor o combinatie de o lingura de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra înainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti tratati, 73 de pacienti au scapat complet de dureri în interval de o luna. Majoritatea acestor pacienti nu puteau merge sau aveau o libertate de miscare restrânsa, dar dupa terapie, au început sa mearga cu mai putine dureri.

Solutie impotriva caderii parului

- Cei care au probleme de caderea parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra înainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul.
- S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5
minute.

Infectii urinare

- Luati doua linguri de scortisoara pudra si o lingurita de miere într-un pahar de apa calduta si beti. Distruge toti germenii din vezica urinara.

Dureri de dinti

- Faceti o pasta dintr-o lingurita de scortisoara pudra si cinci lingurite de
miere si aplicati pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) pâna când dintele nu mai doare.

Colesterol

- Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu
450 ml. de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% în interval de 2 ore.
- Ca si în cazul pacientilor cu artrita, daca remediul se administreaza de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.
- Conform unei informatii publicate într-o revista medicala, mierea în stare
pura consumata zilnic împreuna cu mâncarea înlatura problemele de colesterol.

Raceli

- Cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de
miere calduta cu 1/4 lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile.
- Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica, raceala si curata sinusurile.

Infertilitate

- Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma barbatilor.
- Daca barbatii impotenti vor lua cu regularitate doua linguri de miere înainte de culcare, problema lor se va rezolva.
- În China, Japonia si Orientul Indepartat, femeile sterile dar si cele care
doresc fortificarea uterului au luat scortisoara pudra, timp de secole.
- Femeile sterile pot sa ia un vârf de cutit de scortisoara pudra cu o jumatate de lingurita de miere si sa îsi frece gingiile cu aceasta combinatie în mod frecvent pe toata durata zilei, astfel încât combinatia sa se amestece usor cu saliva si sa patrunda în corp.
- Un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani,
pierzându-si speranta ca vor fi capabili sa procreeze vreodata. Când au aflat despre acest remediu, atât femeia cât si barbatul au început sa consume miere si scortisoara în modul aratat mai sus. Femeia a ramas însarcinata dupa câteva luni si a nascut gemeni la termen.

Deranjamente stomacale

- Mierea cu scortisoara pudra vindeca durerile de stomac si îndeparteaza
ulcerele stomacale de la radacina.
- BALONARE : În conformitate cu studiile efectuate în India si Japonia, s-a
descoperit ca mierea, în combinatie cu scortisoara pudra, ajuta si îndeparteaza balonarea si durerile de stomac.

Sistemul Imunitar

- Utilizarea zilnica a scortisoarei pudra întareste sistemul imunitar si
protejeaza organismul împotriva bacteriilor si atacurilor virale.
- Oamenii de stiinta au descoperit ca mierea contine diferite vitamine si fier
în cantitati mari.
- Consumul regulat de miere întareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virale.

Indigestie

- Scortisoara pudra presarata peste 2 linguri de miere administrate înainte de masa, înlatura aciditatea si ajuta la digestia celor mai grele mâncaruri.

Gripa

- Un om de stiinta din Spania a demonstrat ca mierea contine un ingredient
natural care omoara germenii de gripa, salvând pacientul de la îmbolnavire.

Longevitate

- Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, încetineste efectele îmbatrânirii.
- Pentru ceai, puneti la fiert 4 linguri de miere, 1 lingura de scortisoara
pudra si 3 cani de apa.
- Beti 1/4 de cana, de 3 pâna la 4 ori pe zi. Va pastreaza pielea sanatoasa si
fina si încetineste efectele îmbatrânirii.
- De asemenea, creste speranta de viata, va veti simti mult mai tânar(a) !

Acnee

- Formati o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra.
Aplicati aceasta pasta peste cosuri seara înainte de culcare si spalati-o cu apa calduta în dimineata urmatoare. Daca tratamentul se aplica timp de doua saptamâni, va înlatura cosurile de la radacina.

Infectii ale pielii

- Eczemele, herpesul si toate tipurile de infectii ale pielii se vindeca prin
aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate.

Cure de slabire

- În fiecare dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora înainte de micul dejun si seara înainte de culcare, beti miere si scortisoara pudra fierte într-o cana de apa.
- Daca se administreaza în mod regulat, acest remediu duce la reducerea
greutatii chiar si a celor mai obeze persoane.
- De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi în organism chiar daca persoana respectiva consuma o dieta hipercalorica.

Cancer

-Studii recente efectuate în Japonia si Australia au aratat ca s-au tratat cu
succes cazuri de cancer stomacal si osos.
- Pacientii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui sa ia zilnic o
lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra timp de o luna, de 3 ori pe zi si sa continue tratamentul prescris de oncolog. Nu strica!

Halena

- Locuitorii din America de Sud: Primul lucru dimineata, fac gargara cu o lingurita de miere si scortisoara pudra amestecate în apa fierbinte. Astfel, respiratia lor îsi pastreaza prospetimea pe durata întregii zile.

PIERDEREA AUZULUI

- Mierea cu scortisoara pudra luate zilnic în cantitati egale duc la refacerea auzului.

__________________                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu