duminică, 23 februarie 2014

Dragobetele


Dragobetele era o divinitate mitologica, fiul lui Dochia. Se pare ca acesta era un barbat foarte frumos caruia ii placeau foarte mult aventurile amoroase. Adrenalina, energia debordanta si pasiunile fierbinti il defineau.
Mai tarziu, oamenii tineri au inceput sa sarbatoreasca in aceasta zi dragostea. Dragobetele reprezinta bucuria, bunastarea si in traditia romaneasca casatoria.
Este o zi de petrecere, de buna- dispozitie. Conform traditiei romanesti cei care participau la diverse festivitati organizate in aceasta zi de Dragobete aveau parte de noroc tot restul anului si erau feriti de nenorociri si boli. Pe vremuri, la sate, de Dragobete toti tinerii, fete si baieti se adunau in fata bisericii sau in centrul satului respectiv si incepeau sa cante sau sa mearga pe camp in cautare de flori timpurii de primavara. Era o zi de jocuri si de povesti.
In aceasta zi se realizau logodne fictive menite sa atraga adevaratele logodne. Se considera, de asemenea, ca femeile care atingeau un barbat de Dragobete aveau sa fie foarte iubitoare cu sotii lor tot anul.
Se mai spunea ca in aceasta zi fetele tinere nu aveau voie sa faca curatenie prin casa pentru ca aveau sa piarda sau sa nu gaseasca adevarata dragoste. Dragobetele “pedepsea” fetele care incalcau regulile dar nu aducea chiar ghinion,
Si in zilele noastre sarbatoarea Dragobetelui este un moment al iubiri, plin de ritualuri si superstitii. Cu toate ca si-a mai pierdut din popularitate in fata Zilei Indragostitilor de pe 14 februarie, in anumite locuri din Romania inca mai are o oarecare importanta. Dragobetele aduce noroc pentru tineri si este cupidonul in varianta romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu