Dragostea este cea mai frumoasa muzica din partitura vietii. Fara ea, am fi un etern necunoscut in corul imens al umanitatii. Bun venit tuturor vizitatorilor!
luni, 24 iunie 2013
Cum scapam de pesticidele din cruditati
Nu ne place ideea ca fara sa vrem ne luam doza zilnica de pesticide prezente in tot ce intra in categoria, cruditati, dar totusi ne-am cam saturat sa tot discutam despre asta cautand solutii imposibile. Nu se poate face nimic daca locuiesti la bloc si n-ai acces la o gradina fiind obligat sa cumperi de la piata sau supermarket-uri. Nu putem decat sa spalam foarte bine tot ce cumparam, cat si sa stropim cruditatile cu urmatorul amestec extraordinar preparat dinainte si lasat la indemana:
1 Lg zeama lamaie (natural dezinfectant)
2 Lg otet (neutralizeaza cele mai multe dintre pesticide)
1 cana apa filtrata
0 sticla cu pulverizator, foarte curata, eventual noua
Eforturi de promovarea a produselor ecologice se fac, insa din pacate putine ajung pe piata noastra, multe luand drumul spre popoare care sunt gata sa plateasca pret bun pentru ele. In USA spre exemplu, pretul la produse organice, cum le numesc ei, este de cele mai multe ori dublu comparat cu produsele obisnuite. Dar nu tot timpul, am gasit de multe ori chiar in timpul iernii, fructe la acelasi pret cu cele cu pesticide. Haideti sa vedeti o lista cu legumele si fructele care absorb si storeaza cele mai multe chimicale. Daca totusi le cumparam, fiindca nu putem totusi sa ne lipsim de multe dintre ele, nu uitati sa le spalati cu sfintenie.
Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.
Legumele şi fructele sunt "agresate" în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.
"Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta", explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu.
Va amintim patru metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe și legume:
Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.
1. DETERGENT DE VASE. "Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată", spune nutriţionistul. Clătiţi bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu spălaţi cu detergent fructele sau legumele tăiate.
2. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
3. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.
Pulverizati pe fruct amestecul obtinut, lasati sa stea 5-10 minute si apoi clatiti bine pentru a indeparta toate reziduurile. ATENTIE ! Bicarbonatul de sodiu si otetul vor face spuma, atunci cand le veti amesteca. Nu uitati de vasul mare si sa turnati usor.
4. APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de puţin timp pe piaţă, care foloseşte aşa-numita "apă activă" ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.
Aparatul promite eliminarea în proporție covârșitoare a pesticidelor de pe vegetale. Producătorii admit însă faptul că acele chimicale absorbite în legume și fructe nu se pot scoate.
Pesticidele şi poluanţii de pe alimente nu se elimină doar prin simpla curăţare a acestora cu apă.
sursa : CeaiulMeu.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu