Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi, chiar dacă nu sub forma unor prăjituri sau bomboane, au un conţinut exagerat de mare de zahăr care, deşi este specificat pe etichetă, nu ne atrage atenţia în mod deosebit.
Având în vedere că doza zilnică recomandată de zahăr este de 50 de grame pe zi, în ultimul deceniu oamenii s-au obişnuit să consume cel puţin dublul acestei cantităţi, prin intermediul băuturilor răcoritoare, energizante, biscuiţi, batoane de cereale sau chiar a banalului ketchup.
Chiar dacă nu poţi renunţa de tot la zahăr, ai câteva alternative pentru a te îndulci sănătos, mai exact o listă de 5 îndulcitori naturali:
1. Mierea
Este un substitut extraordinar pentru zahăr, este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale şi deţine importante proprietăţi antioxidante, antiseptice, energizante şi regenerante.
Numeroase studii ştiinţifice atestă proprietăţile antioxidante deosebite ale mierii şi concluzionează: persoanele care consumă circa 10 linguriţe de miere pe zi, timp ce cel puţin o lună, îşi reduc cu 3,3% procentul de colesterol din corp.
Cum o poţi folosi: în cazul prăjiturilor, in locul unei căni de 200 grame de zahăr adaugă trei sferturi de cană cu miere şi dă cuptorul la o temperatură mai mică.
2. Siropul de arţar
Are foarte puţine calorii şi o concentraţie mare de minerale, precum mangan şi zinc. Trebuie să fiţi atenţi însă la eticheta acelor aşa-numite siropuri de arţar aromate, care sunt mai ieftine, au în compoziţie sirop de fructoză, zahăr şi alţi îndulcitori artificiali şi numai 3%, sau chiar mai puţin, sirop de arţar pur.
3. Nectarul de agave
Este un îndulcitor extrem de dulce, cu 50% mai multe calorii decât zahărul (dar şi cu 50% mai dulce decât zahărul), însă acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze pentru că dacă vă hotărâţi să il folosiţi în detrimentul zahărului, veţi utiliza o cantitate mult mai mică pentru obţinerea aceluiaşi rezultat.
Trebuie avut grijă totuşi să nu existe excese pentru că 90% din compoziţia nectarului de agave este fructoza, care poate conduce la rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului.
4. Siropul de stevia
Este un îndulcitor 100% natural, de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, însă nu prezintă dezavantajul de a dezechilibra nivelul de glucoză din sânge, evitându-se astfel instalarea diabetului.
Pentru că are un gust foarte puternic, este indicat să faceţi mici teste privind cantitatea şi nivelul de îndulcire, în special dacă vreţi să adăugaţi pudră sau sirop de stevia în compoziţia prăjiturilor de casă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu