marți, 24 mai 2016

Angajati si angajatori

Surprinzător, însă mulți manageri se plâng că pierd cei mai buni lucrători. Poți crede orice, dar angajații nu pleacă dacă sunt mulțumiți cu locul de muncă; angajații pleacă atunci când nu le place patronul.
10 greșeli pe care managerii le fac si îi pun pe fugă pe angajații buni:
1. Își suprasolicită angajații.
Șefia este tentată să-și suprasolicite cei mai buni angajați, iar aceștia devin confuzi crezând că sunt pedepsiți pentru performanțe surprinzătoare în proiecte. Adevărul e că suprasolicitarea funcționarilor are un impact negativ asupra productivității acestora. Cercetările recente de la Stanford arată că productivitatea pe ora muncită scade abrupt când săptămâna de lucru depășește 50 de ore, iar la 55 de ore pe săptămână, productivitatea coboară atât de mult încât patronul nu mai câștigă nimic din orele suplimentare.
2. Nu recunosc meritele și nu recompensează lucrul bine efectuat.
Lauda le place tuturor, îndeosebi celor care se dedică lucrului în întregime. De aia, managerii trebuie să comunice cu angajații pentru a afla cum aceștia doresc să fie recompensați pentru reușitele lor: mărire de salariu sau recunoaștere publică.
3. Nu le pasă de angajații lor.
Mai mult de jumătate dintre cei care pleacă nu au o relație de încredere cu șefia lor. Un patron înțelept ar trebui să se intereseze de viața și treburile lucrătorilor săi. Majoritatea conducătorilor nu cunosc cum să păstreze echilibrul între profesionalism și umanitate și să se implice emoțional în problemele personalului.
Nu-și respectă promisiunile.
Dacă patronul nu își îndeplinește promisiunile, mai devreme sau mai târziu, toți angajații încep să-i urmeze exemplul.
4. Nu-și respectă promisiunile.
Dacă patronul nu își îndeplinește promisiunile, mai devreme sau mai târziu, toți angajații încep să-i urmeze exemplul.
5. Angajează și promovează persoane nepotrivite.
Angajații calificați doresc să lucreze alături de colegi cu același nivel de competențe. În cazul în care patronul nu consideră necesar să angajeze specialiști cu experiență în asemenea domeniu de activitate, apare un factor demotivant pentru cei care deja activează în cadrul companiei. Promovarea persoanei nepotrivite duce la consecințe dezastruoase. Omul care a muncit din greu dar a fost lipsit de promovare, se va simți ofensat și va începe să-și caute un alt loc de muncă, acolo unde talentul său va fi apreciat.
6. Nu-i lasă pe angajați să-și urmeze pasiunile.
Persoanele talentate sunt mereu obsedate de munca lor. Sunt plini de speranțe și vise, la care aspiră. Această năzuință le permite să lucreze mai productiv și să obțină plăcere de la locul de muncă și funcția pe care o dețin. Însă deseori patronii limitează pe subordonații lor cu frica că productivitatea poate scădea dacă își lasă angajații să se concentreze pe pasiunile lor. Această temere este nefondată.
7. Nu dezvoltă aptitudinile angajațior.
Orice lucrător talentat și chibzuit are nevoie de implicarea patronului pentru a determina calea sa de dezvoltare și zona în care ar putea să-și îmbunătățească și să-și dezvolte capacitățile. Cei mai buni specialiști întotdeauna așteaptă un feedback, și dacă nu-l primesc – se plictisesc și se plafonează.
8. Limitează creativitatea.
Angajații talentați sunt mereu dornici de a îmbunătăți tot ceea ce ating. În cazul în care patronul nu le permite acest lucru din frica pentru inovații, aceștia repede își urăsc locul de muncă. Încercările de a împiedica impulsurile creative dăunează tuturor, inclusiv angajatorului.
9.Nu le oferă provocări dificile și captivante.
Cei mai buni lideri uneori le provoacă pe angajații lor cu sarcini imposibil de realizat la prima vedere, pentru a le stimula și motiva. Dacă lucrătorii talentați și deștepți sunt nevoiți să îndeplinească activități simple și plictisitoare, aceștia încep să-și caute un alt loc de muncă unde vor putea testa abilitățile sale.
10. Nu implica angajatii in procesul decizional
Daca angajatul intelege clar prin ce perioada dificila trece firma
atunci acesta nu va cere de la o luna la alta marire de salariu. Daca firma trece printr-o perioada buna si are profit substantial, patronii cauta sa mascheze acest aspect pentru a evita maririle de salariu. Angajatii in final afla adevarul si parasesc firma pentru ca au fost mintiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu